Hals symptomer av ukjent art

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er en 32 år gammel kvinne.
Medisinsk historikk
Somac mot tidligere gastritt og magesår
D-vitaminer
Jeg har de siste ukene hatt diffuse problemer fra hals. Det startet med at det kjennes ut som at jeg har matrester igjen i halsen etter jeg har spist, men også utenom måltider. Det går ikke bort om jeg kremter eller prøver å drikke.
Da jeg for noen dager siden bestemte meg for å kjenne etter med fingeren i halsen for å kjenne etter om det faktisk satt igjen matrester, kjente jeg en opphevet kant på tvers av hele tungerota som jeg kan nå med fingertuppen og følge fra høyre til venstre. Altså et godt stykke ned i halsen, før svelget, på tungesiden av halsen. Hva er denne kanten? Skal den kunne kjennes? Er dette noe som bør undersøkes fysisk av lege?
Jeg har litt vondt for å svelge, samt hodepine, heshet og hosting som kommer og går. Har også hatt en del slimdannelse. Mandlene kjennes ikke hovne.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 21. januar 2020, klokken 23:01

 Hei.


Takk for spørsmål.


Den opphevet kanten som du kjenner, kan være en hevelse i strukturene i tungeroten, som er grovere enn tungeflaten ellers og opphevet fra denne flaten. 


Du nevner følelse av matrester, slim dannelse, hoste og heshet. Disse symptomene tyder på en irritasjon som sannsynligvis strekker seg en del lenger ned enn den "kanten" du kjenner, minst mot stemmebåndene, derfra hesheten.


Og så forteller du at du bruker Somac mot tidligere gastritt og magesår.


Når en setter disse tingene sammen, høyst sannsynlig er at du kan ha fått en tilbakefall av økt syre produksjon i magesekken og / eller refluks. Det vil si at lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk blir svakere og syret fra magesekken stiger opp langs spiserøret, særlig i liggende stilling. Den kan komme så høyt oppe som i svelget og skli langs luftveien ned mot stemmebåndene. Symptomene som du beskriver er hyppig truffet i personer som har refluks.


Det kan også være en virus infeksjon eller andre tilstander som kan forårsake irritasjon i svelg og luftvei. Men med din historie, er refluks den høyt sannsynlige.


Uansett, en øre-nese-hals lege bør vurdere forholdene i ditt svelg og lenger ned i luftveiene, for å se hvor utbredte irritasjon endringene er, eventuelt henvise deg videre til utredning av spiserør / magesekk ved hjelp av gastroskopi (innføring av slange med videokamera i frontenden, langs spiserør og magesekk).


Symptomene kan reduseres ved å unngå mat og drikke som øker syre produksjon - store mengder kjøtt, løk, hvitløk, pepper, chilli, store mengder kaffe, alkohol, samt røyking hvis aktuelt. Stressende situasjoner kan også ha denne effekten og bør unngås hvis mulig.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon