Har den ene infeksjonen avløst den andre? Jeg er utmattet.

Innsendt spørsmål

­Hei

Jeg har vært syk i snart 2 måneder. Først hadde jeg barnesykdommen hånd, fot og munnsyke, som varte i 3 uker. Var veldig hardt angrepet. Så har jeg hatt bronkitt og tørrhoste. Så fikk jeg bihulebetennelse og over 39 i feber etter det. I løpet av denne tiden har jeg vært 2 ganger på legevakta og en gang hos fastlegen. Fikk antibiotika doxzylin i 10 dager.

Etter kuren ble jeg bra av bronkitten og bihulebetennelsen etter. Da hadde jeg vært sammenhengende syk i 7 uker. Men etter kuren var jeg frisk i 2-3 dager. Så ble jeg syk igjen: Utmattelse og vondt i hele kroppen særlig ryggen. Nå har jeg hatt tilstanden i snart en uke. Jeg er fullstendig tom for energi og smerter i kroppen. Greier nesten ikke løfte føttene når jeg går i trapper, greier ikke sitte rett opp. Jeg må legge meg å hvile for den minste anstrengelse. Kan jeg ha fått en ny virus? Eller er det følgesykdom av alt det andre jeg har hatt?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. desember 2014, klokken 20:59

Det å være syk i 7 uker blir man ikke særlig sprek av. Bare det å være immobilisert i 7 uker, uten å være syk, f eks om man ligger gipset og ikke klarer å mobilisere seg vil være nok til at man blir alldeles utmattet. Med andre ord kan dette være helt normal reaksjon etter flere uker med ikke bare immobilisering, men sykdommer i tillegg. Virusene skaper betennelser og betennelser gir forbigående redusert funksjon av de organer som er angrepet. I ditt tilfelle ledd, muskler og luftveier. Selv om virusene er nedkjempet er krigslandskapet ikke opparbeidet igjen før etter en fire ukers tid. I tillegg får noen tretthetssyndromer i kjølvannet av enkelte virussykdommer. De kan vare i mange måneder. Husker du blant annet Petter Northug, hvor lenge han var dårlig etter virussykdommen? Det er mye som må bygges opp igjen etter virusangrep.


Siden vi har antibiotika er det nesten bedre å få bakterieinfeksjon enn virusinfeksjon, siden området som er infisert ikke nødvendigvis trenger så lang tid for å bygges opp igjen etterpå, og de gir dessuten ikke disse tretthetssyndromene i ettertid. Men starter man antibiotika for sent er historien en helt annen...


Det er ikke uvanlig å bli sterkt angrepet av hånd-, fot- og munnsykdom når man er voksen. Det fikk du kanskje beskjed om. Bronkitt er en vanskelig sykdom å behande. Hos ikke-røykere hjelper det ikke å behandle med antibiotika (f eks Doxyllin) heller. Jeg tror derfor det kan være tilfeldig at det hjalp hos deg, eller det tok bihulebetennelsen din og at det er derfor det kan ha føltes som at det hjalp. Ved feber på 39 grader kan det ha effekt med antibiotika mot bihulebetennelse. Spesielt dersom du har store smerter, har hatt symptomer lenge og produserer mye grønt fra nesen.


Om du bare er i en fase hvor kroppen restituerer krefter etter 7 uker med sykdom, at muskler, ledd og luftveier repareres, om du har fått et tretthetssyndrom i kjølvannet eller har gått inn i en ny infeksjon ska jeg være veldig forsiktig med å foreslå noe om over internett. Lungebetennelse til eksempel oppstår typisk på slutten av en virusinfeksjon i luftveiene, dvs akkurat idet man føler at man begynner å gjenvinne formen så smeller det til med tungpust, elendig allmenntilstand og høy feber. Du kommer derfor ikke forbi enda et legebesøk. Du må spesielt sjekke at det ikke er noe bakterielt i dette. Da kan og skal du ha antibiotika for det. Kanskje har du vært uheldig å pådratt deg en influensa etter alt dette. Da vil du slite! En influensa er tøff uten at man har gått gjennom 7 uker med sykdom i forkant. Den er mer enn tøff nok for mange.


Når du har kommet deg gjennom dette foreslår jeg at du holder deg unna alle muligheter for å dra på deg nye virusinfeksjoner. Det betyr at ingen må nyse eller hoste på deg, at du vasker hendene nøye, dvs før du plukker deg i munn, nese eller øyne og etter at du har håndhilst på noen eller tatt på dørhåndtak etc og holder deg unna rom med folkeansamlinger som busser, køer og venterom. Fortsett til du føler du har gjenvunnet kreftene dine.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon