Har gutten min lymfekreft?

Innsendt spørsmål

­Jeg har en sønn på snart 5 år som plages med hovne lymfekjertler. Han har hatt det på og av siden 2-årsalderen. Var da på ultralyd og de var normale. Nå har han to stk i bakhodet og en på halsen litt ned på skrå for øret. Den er ca 2 cm. Var hos legen i forrige uke som ville ha blodprøver av han. CRP og senkning Ok! Resterende har vi ikke fått svar på. Han har ingen infeksjon i kroppen som tilsier at han skal ha hovne lymfekjertler. Nå sitter jeg selvfølgelig og er livredd for at det kan være kreft. Han er ellers i fin form. Hva kan jeg forvente meg neste legetime? Skal jeg kreve videre henvisning?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. juni 2019, klokken 23:15

Lymfeknuter kan godt være hovne (forstørret) selv om det ikke er noen åpenbar sykdom som forklarer hvorfor de er det. Det er hele poenget, at de skal forstørres (som følge av at det skjer en formering av forsvarscellerinne i dem), slik at det ideelt sett ikke oppstår symptomer. At de gjør jobben sin så godt at det ikke en gang rekker å oppstå sympromer på sykdommen.


Når skal vi bekymre oss for hovne lymfeknuter?


Ondartet lymfeknuteforstørrelse er som regel uøm, sent voksende og knuten sitter fast. Ondartet lymfeknutesvulst er ikke en periode stor for så å bli mindre igjen, for deretter å bli stor på nytt igjen. Den blir bare gradvis større hele tiden. I tillegg har vi andre hjelpemidler for å skille melom god- og ondartet lymfeknuteforstørrelse: • Fastheten, følsomheten og bevegeligheten: Hard, uøm og fastsittende er suspekt på kreft/metastase, men det finnes også krefttilstander som gir ømme lymfeknuter. Dette er krefttilstander som gir rask vekst av lymfeknutene slik som enkelte lymfomer (høygradig malignt lymfom) og akutt leukemi (blodkreft). Symptomer er svært uttalt nattesvette, forstørret lever/milt og svært uttalt ufrivillig vekttap. Blodprøvene kan vise forhøyede antalll blodceller.

 • Klinikk: Vi har kliniske tegn å styre etter. De kliniske tegnene bestemmes av om kreften er en lymfekreft eller om det er en kreft som sitter i f eks  tarmen og som har spredt seg  til lymfeknuten (metastasert). Ved lymfekreft har det gått kreft i en av forsvarscellene. Disse bor jo blant annet i lymfen, så de har adgangskort dit og kan dele seg og spre seg uten å fanges. Kreftcelledøtrene kan derfor innta flere lymfeknuter samt andre lymfeorganer som lever og milt. Det er derfor vanlig at man ved lymfekreft har mange forstørrede lymfeknuter, ikke bare én eller noen få på ett sted, i tillegg til at både lever og milt kan være forstørret. Andre kliniske tegn ved lymfekreft (lymfom) er kraftig nattesvette og kraftig vekttap (flere kilo siste seks måneder). Dersom den ondartede lymfeknuteforstørrelsen skyldes spredning av kreftceller fra et annet utgangspunkt så stanser for det første spredningen i denne lymfeknuten en periode (til den spiser seg gjennom) og symptomene vil fortrinnsvis stamme fra der utgangskreften sitter, for eksempel i tarmen.

 • Blodprøver: Enten det er spredning eller lymfekreft så vil senken og hurtigsenken (SR og CRP) kunne være forhøyet. Ved lymfekreft vil antallet hvite blodlegemer være forhøyet. Det er også flere blodprøver som kan avsløre kreft.

 • Bildediagnostikk: Nå er det selvsagt ikke alle lymfeknuter vi kan se og ta på. Mange ganger oppdages forstørrede lymfeknuter på ultralyd eller CT mer eller mindre tilfeldig. Da er det visse radiologiske tegn som skiller mellom godartethet og ondartethet. Dette gir radiologen en beskrivelse av i rapporten til den som bestilte undersøkelsen. Enten det er en god- eller ondartet forstørrelse er det da en nyttig kunnskap å vite hvilken del av kroppen den forstørrede lymfeknuten drenerer lymfe fra, så man vet hvor man skal lete etter utgangsinfeksjonen eller -kreften. På ultralyden alene kan man ikke skille mellom lymfom (kreft i lymfeknute), kreft som har spredt seg til lymfeknuter (metastaser), eller lymfeknuter som er forstørrede på grunn av infeksjon (såkalt reaktive lymfeknuter). Størrelsen kan gi en pekepinn om forstørrelsen er reaktiv (skyldes infeksjon) eller skyldes kreft (lymfom/metastase) og man skal være litt forsiktig med å sette en grense på f eks 2-3 cm og si at større enn dette er kreft. Man kan si at større enn dette er suspekt for kreft. For eksempel vil lymfeknuteforstørrelse i halsen som følge av streptokokkhalsbetennelse kunne nå druestore størrelser og om kyssesyken er årsaken kan de bli valnøttstore. Det man med større sikkerhet kan si er at lymfeknuter støre enn 1 cm tyder på noe galt, men man kan ikke si noe sikkert basert på størrelsen alene at forstørrelse over 1 cm skyldes kreft eller infeksjon. Når det går infeksjon i selve lymfeknuten kan de bli svært store, større enn om de bare er reaktive (bekjemper lokalsykdom) og større enn  om det har gått kreft i dem også. Andre kriterier må derfor benyttes også: Godartede radiologiske (røntgen-) faktorer er om lymfeknuten er oval, om den er liten, dårlig avgrenset mot omkringliggende vev (høres selvsagt feil ut siden man skulle tro at dårlig avgrensning betød gjennomvekst, men slik er det altså ikke), om det er forstørrelse av samme lymfeknutegruppe på motsatte siden av kroppen (andre armhulen også til eksempel, eller andre siden av halsen), om strukturen/konturene er velbevart og ikke utvisket og om blodstrømmen i den er normal og det ikke er koldbrann (nekrose) i den.

 • Direkte berøring: I tillegg kjenner kirurger på lymfeknuter under operasjoner eller patologene kjenner på dem i fjernet fettvev. Da kan de kjenne på fastheten; er de harde (og store) er det suspekt på at det er kreft i dem. Endelig svar får man når man snitter de opp i tynne skiver og ser på dem i mikroskopet.

 • Lokalisering:

  • Hals: Som regel øvre luftveisinfeksjon (ørebetennelse, halsesyke, forkjølelse), kyssesyke eller infeksjon i munn/tenner. I så fall er lymfeknutene ømme og bevegelige og har vokst raskt. Kan være kreft (lymfkreft/spredning), men da er de som regel uømme, harde og fiksert til underlaget.

  • Armhulen: Sjekk om du har sår på armen/hånda/fingrene, det kan forklare lymfeknuteforstørrelsen i armhulen på samme siden. Spesielt om knuten er øm, bevegelig og har tilkommet raskt. Kan også skyldes spredning fra brystkreft samme side, lymfom eller spredning fra ondartet føflekkreft på armen, brystet eller ryggen.

  • Lysken: Infeksjon i benet på samme side, eventuelt kjønnsykdom eller betennelse i testikler/livmor/eggleder etc. Kan også skyldes lymfom eller spredning av kreft fra tarm, kjønnsorgan eller sjeldnere: benet. Ved lymfom har man gjerne nattesvette og stort vekttap i tillegg, som nevnt. Og lymfeknutene kan være ømme ved lymfom siden noen lymfomer vokser raskt. Sjekk for lymfeknuteforstørrelser andre steder også, samt sjekk om milten er forstørret, og ta blodprøve. Legen vil også spørre om avføringsmønsteret, kjenne etter i endetarm etter kuler, sjekke for blod og trykke på magen etter kuler. Spesielt om lymfeknuten er hard, uøm og fiksert. Kjønnssykdom? Sviende vannlating/utflod…

  • Kragebenet: Lymfeknuteforstørrelse over kragebenet liker vi ikke. Disse lymfeknutene samler nemlig ikke lymfe fra hud eller slimhinner hvor godartede infeksjoner er vanligste årsaker til svulsten. Lymfeknuten i dette området drenerer (tar imot) nemlig lymfe fra lunger, buk, bryst og kjønnsorganer. Med andre ord, kjenner man forstørrede lymfeknuter over kragebenet må man mistenke spreding fra kreft i disse områdene. Det behøver ikke være kreft; det kan også være tuberkulose, toksoplasma eller sarkoidose. • Forstørret milt: Legen kan kjenne forstørret milt gjennom å kjenne på magen din under venstre ribbensbuen din. (Samtidig) forstørret milt kan skyldes kyssesyke (mononukleose) eller det kan være blodkreft (leukemi), lymfom (lymfrekreft), toksoplasmose eller bindevevssykdom/gikt (SLE, sarkoidose).

 • Spredt forekomst: Lymfeknutesvulster i flere lymfeknuteregioner, sva hals, lyske, armhuler etc kan man se ved en rekke infeksjonstilstander, men ikke lokalinfeksjoner. Det er heller snakk om systemiske infeksjonstilstander som HIV, kyssesyke, , bindevevssykdommer, toksoplasmose, eventuelt leukemi eller lymfom.


LES OGSÅ: Hva er symptomene på kreft?


Øvre luftveisinfeksjoner gir lymfeknutesvulst i den regionen du beskriver. Barn har svært hyppige øvre luftveisinfeksjoner som kan forklare hvorfor de så ofte har forstørrede lymfeknuter. I nakkeregionen gir typisk røde hundder forstørrelse av lymfeknutene, så f eks MMR-vaksne kan og forårsake hevelser i knutene i denne regionen.


Gutten er i fin form. Dette er et vanlig tegn i denne aldersgruppen. Forsøk å ikke uroe deg for mye, men stol på den konklusjonen legen din gir, med mindre du etter å ha lest artikkelen mener dette bør vurderes av en lege til. Ikke nøl med det om du er i tvil! Men ut i fra hva jeg leser fanger jeg ikke opp noe urovekkende.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon