Har jeg brukt avføringsmidler for lenge?

Innsendt spørsmål

­Jeg har hatt problemer med magen et år nå, Hard mage for å være spesifik. Tidligere har jeg hatt diare. Ønsker det gjerne tilbake enn det jeg har nå. aldri opplevd lignende smerte. problemet oppstod 2012 rundt samme tid som nå. Jeg vet ikke hva som triggret magetrøbblet, men jeg vil tro at stress kan være problemet. Forstoppelsen er så ille at jeg må bruke medikamenter for å få "tømt" meg.

Jeg har forandret hele kostholdet mitt for å se om det hjelper. Jeg har nærmest blitt vegetarianer. Spiser vegetar kjøtt, ris, egg, frukter, fiber, salat, 2-3 liter vann, alt som kan muligens stimmulere tarmene mine igjen. Men jeg kjenner smerte hver dag nå i tykktarm området. virker som den muligens er utvidet. Jeg er også aktiv men hvor aktiv skal man være? er maten bra nok eller er det noe annet jeg burde spise og _ikke_ spise? Jeg har prøvd å følge legens forslag, så jeg laget meg et grovbrød med Visibli og en hel masse kli. Men det gjorde mer vondt enn godt. har spist brødet i 3 mnd. men stadig lik smerte og magen var like hard så jeg stoppet med det.

Jeg begynner å bli veldig utmattet og har lite lyst til å gjøre noe aktivt nå med all den smerten jeg går igjennom hver dag. Akkurat nå prøver jeg alt for å få et normalt liv igjen uten all "hjelpemiddlene".

PS: Jeg står på venteliste for en kolonoskopi men stått på listen i over et halvt år uten å fått svar etter all purringene mine.
Medikamenter jeg har brukt relatert til magen:
- Nycopro(ved treg mage) 2 daglig
- DIDA 1 daglig
- Duphalac 30 ml 1-2 ganger daglig blandet i saft
- Microlax 1 om ikke duphalac ikke hjelper
- Anal kanyl med lunket vann om ikke alt annet fungerer

Tidligere medikamenter:
Dulcolax i pilleform og stikkpille
Dette hadde en god effekt men hente at jeg fikk litt smerter i magen men gikk over etter en god natts søvn.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. juli 2013, klokken 11:23

 


Hva menes med forstoppelse?


Forstoppelse, eller obstipasjon, kalles det når man har to eller færre avføringer (tømminger) i løpet av en uke. Det kjennetegnes ved at man må presse hardt på toalettet for å få avføringen ut og at avføringen kommer stykkvis ut som små, harde klumper. Dette skyldes at avføringen har stått lenge på vent nede i endetarmen, et område av tarmen hvor vann suges ut av avføringen. Desto lenger den blir stående der nede, jo tørrere, og hardere blir den. For å unngå å komme inn på forstoppelsesstien er det derfor ikke minst viktig å lystre kroppens signaler, hvilket i denne sammenhengen betyr at man må gå på do når kroppen ber om det. Dersom man holder seg en gang eller to på grunn av situasjonen (er på bussen, i møte, på butikken etc) spiller det ingen rolle, men dersom man stadig holder seg så begynner kroppen å redusere signalene for tømming. Det er da det hele starter, og det går stadig lenger tid for hver gang endetarmen får beskjed om å tømme seg heretter.


Hva er årsaken til forstoppelse? • Uregelmessige toalettvaner (les over).

 • Feil kost: For lite fiber og vann.

 • Inaktivitet: Enten på grunn av sykdom eller andre naturlige forklaringer, eller fordi man rett og slett er for inaktiv som person. En halvtimes morsjon daglig må man nesten forvente med mindre man er aktiv i hagestell, på jobb eller med familie og husstell etc. Går man i butikken og i trapper og ikke tar bil og heis til alle gjøremål og destinasjoner kan dette bidra sterkt til en mer aktiv tarm.

 • Psykisk årsak: Alle har vi vel erfart hvordan følelseslivet kan slå inn på fordøyelsen. Nerver til eksamen eller annet man gruer seg til. Kronisk psykisk stress kan gi spasmer på tarm og vekslinger mellom diaré og forstoppelse, men hvor et typisk trekk kan være at det lindrer mot magesmertene å gå på do og tømme seg.Dette kalles irritabel tarm.

 • Bivirkninger av medisiner.

  • Den smertestillende medisinen Paralgin Forte er en av de store synderne i så måte, siden middelet har så utstrakt bruk og mange har så lav terskel for å bruke det, og flere ganger daglig. Paralgin Forte og en lang rekke andre medisiner virker forstoppende.

  • Kronisk bruk av avføringsmidler kan undertrykke tarmens evne til selv å sende deg signaler om når det er dags for neste tømming. Det kan ta mange måneder å trappe ned et kronisk overforbruk av avføringsmidler slik at tarmen gradvis kan "våkne til liv" igjen.

  • Annet: Betennelsesdempende, kalsiumtilskudd, antihistaminer (allergimedisin), parkinsonmidler, visse midler mot depresjon (antikolinergika), vanndrivende, syrenøytraliserende og epilepsimedisin. • Alder og kjønn: Eldre er mer rammet. Kvinner er mer rammet.

 • Alvorlige årsaker? MS, kreft i tarm, Parkinsons, den sjeldne sykdommen porfyri, tungmetallforgiftning eller stort skiverprolaps i ryggen er heldigvis sjeldne årsaker til forstoppelse. Her vil man i tillegg ha andre symptomer (klikk også på linkene).

 • Andre sykdommer: Lavt stoffskifte (har dere målt stoffskiftet ved blodprøve?), sukkersyke (blodprøve), forstyrret saltbalanse (blodprøve for magnesium, kalium og kalsium), uremi/nyresvikt (ses på blodprøve), eller utposninger på tarmen hvilket spesielt ses etter fødsler (tarmfremfall på grunn av "slappe forhold" etter fødselen: Dette kan ses på koloskopien eller eventuelt en defecografi inne på Rikshospitalet). Igjen er det slik at man kan preges mer av andre symptomer man måtte ha i tillegg og at ikke forstoppelsen er det som dominerer symptombildet.


Hvordan utredes forstoppelse?


Alvorlige tilstander må alltid forsøkes å utelukkes først, uansett alder. Legen er derfor avhengig av å kjenne til sykehistorien til pasienten. Spesielt nyoppstått forstoppelse uten at det foreligger noen endring i fysisk aktivitet, medikamenter, kosthold eller psykisk belastning bør føre til videre utredning, mens i ditt tilfelle har tilstanden stått et helt år, hvilket betyr at sannsynligheten for at det foreligger en kan være kreftsymptomer). Du nevner intet av dette. Det er allikevel nyttig med koloskopien fordi det kan være du har utposede lommer i tarmen (divertikler), de kan ta vevsprøver, se etter betennelser, tegn på overforbruk av avføringsmidler (nyttig informasjon for pasienten!) og mye annet.


Når medisiner, kost- og livsstil og sykehistorie (inkludert din families) er avdekket er det normalt å ta blodprøver for å utelukke stoffskiftefeil, diabetes og forstyrrelser i kroppens saltkonsentrasjoner (kalsium, magnesium og kalium).


Legen må også foreta en helsesjekk. Ved å kjenne utenpå magen kan legen kjenne om det står mye avføring i kø (forstoppelse). Dette kan kjennes på venstre side av magen til pasienten siden det er her den siste delen av tykktarmen ligger. Ved å undersøke endetarmsområdet kan legen oppdage sår (analfissur), hemoroider, verkebyller og tarmprolaps. Ved å kjenne etter med en finger i endetarmsåpningen kan legen bedømme trykket til  lukkemekanismen og kjenne eventuelle svulster. Legen kan til slutt utføre rektoskopi, dvs kikke inn i ytterste del av tarmen for å se etter betennelser, sår, sprekker, hemoroider eller svulster. Etter en slik undersøkelse vil legen teste om det er blod i avføringen. Dette gjør han ved å helle et par dråper med et kjemikalium på en liten mengde av avføringen som har kommet på hansken. Selv usynlige mengder med blod kan oppdages på denne måten. Blod i avføringen kan ses ved alt fra betennelse i mage/tarm, hemoroider, kreft, blodårer som slynger seg ekstra etc.


I enkelte tilfeller, avhengig av resultatet av undersøkelsen kan fastlegen henvise videre til spesialist for koloskopi eller bildeundersøkelser (røntgen etter å ha drukket kontrastmiddel, ref over: defecografi).


Sammendrag:


Jeg har gitt deg en pekepinn på hva som er de vanligste årsakene til forstoppelse og hvordan man kan forsøke finne ut av det. Du er bare 29 år og uten andre tilleggssymptomer eller -funn er sjansen for at dette skal være noe alvorlig nokså liten. Problemet er svært vanlig i befolkningen. For hvert tiende menneske som passerer deg på gaten er to av dem forstoppet og én av dem bruker avføringsmidler regelmessig. Du har gjort gode grep for å få bukt med problemet, men dersom problemet har vart lenge tar det også lang tid å snu prosessen. Spesielt dersom man har hjulpet tarmen ofte med avføringsmidler. Siden ventetiden på koloskopien er såpass lang tyder det på at heller ikke legen(e) du har vært i kontakt med mistenker at det ligger noe alvorlig bak. Psykiske årsaker, uregelmessige toalettvaner, inaktivitet og dårlig kost/mosjon/drikke dominerer som de vanligste årsakene til forstoppelse. Forstoppelse kan føre til et overforbruk av avføringsmidler (de er jo lette å få tak i og å bruke) som først bidrar til å trekke problemet ut for deretter å føre til en avhengighet av avføringsmidlene den dagen tarmen begynner å tone ned signalene om at det er dags for avføring. Veien tilbake kan være lang og frustrerende. Det er lett å tenke tanken at det aldri kommer til å gå. At tarmen aldri kvikner til igjen. Men med tilrettelegging av kost, mosjon, samt stressmestring og nedtrapping av avføringsmidler over lang tid med samtidig oppfølging fra fastlegen så går det bra. Dette kan godt begynne nå, samtidig som dere tar de nødvendige blodprøver, helsesjekk og venter på koloskopien.


LES OGSÅ: Hvilke avføringsmidler kan jeg bruke? Kan forstoppelse være tegn på at noe er alvorlig galt?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon