Har jeg Crohns sykdom?

Innsendt spørsmål

­­Hei!

Jeg er en 52 år gammel kvinne.

I september 2019 fikk jeg en del after i munnen, og tannlegen min sa at dette kunne være tegn på autoimmun sykdom. Jeg dro til fastlegen som sa hun hadde hørt om Crohns som "slår oppover".
Tok fekaltest med resultat 295, så fastlege henviste til koloskopi som ble utført i november. Det ble gjort moderat funn av after i tykktarmen også. I januar ble det utført gastroskopi, gastroenterologen fant ikke noe, og snakket om mulig cøliaki.
Ny fekaltest i januar viste 1796.
Jeg tok kontakt med Lab1 for å få en utvidet blodprøve og allergitest. Denne blodprøven viste ingen allergier (litt utslag på ananas, skalldyr og solsikkefrø), og gode verdier på vitaminer og mineraler, ok stoffskifte. Fikk utslag på Zonulin-verdi, som indikerer irritasjon i tarmslimhinnen.
Tok MR av tynntarmen i februar, ikke fått svar enda.
Fekaltest i februar viste 850.

Siden midten av februar har jeg hatt uforklarlig hovne og vonde ankler, ikke rødt og varmt å ta på. Fastlegen henviste til Martina Hansen hospital for å finne ut om dette kunne være leddgikt.
Ultralyd der viste at det er ikke er leddgikt, de har henvist til MR av is-ledd og rygg, og røntgen av lunger (ikke fått svar på dette). Har vondt i håndledd, rygg (korsrygg og mellom skulderbladene) knær og ankler. Det er kun anklene som er hovne, ellers veldig stiv og støl følelse.

Har hatt slitsomme hemoroider i hele perioden.
Jeg har ikke vondt i magen, men plages fortsatt med after, hemoroider og veldig vondt i ledd som nevnt.
Har hele tiden følt meg utrolig sliten og trøtt.
Jeg har gått på pilates/yoga en gang i uken i 5-6- år og har trent en til to ganger i uken på treningssenter det siste året.
I følge BMI er jeg ca 5 kg overvektig.

Det jobbes mot en Crohns-diagnose. Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen jeg har lest om Crohns (og det er MYE jeg har lest og sjekket!) og har heller ikke så lyst til å måtte gå på kortisonpreparater eller cellegift.
Føler meg som en kasteball hit og dit og det hjelper ikke akkurat på når man er sliten fra før.

Spørsmålet er nå om dette kan være andre mulige sykdommer? Føler at det er mye fokus på fekaltestene, kan de indikere andre ting enn Crohns (bortsett fra UC)?

Veldig takknemlig for svar og forslag, og et nytt syn på mine problemer :-)Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 10. mars 2020, klokken 17:34

 Hei.


Takk for spørsmål.


Den betennelsestilstanden som passer best med din beskrivelse av plager, er Inflamatorisk Tarmsykdom (Inflamatory Bowel Disease - IBD). Denne er en gruppe autoimmune sykdommer, som inneholder: Crohn sykdom, ulcerøs colitt og uklassifisert IBD.


Felles trekk av de sykdommene (uten at alle må være til stedet) er: • forskjellige mat intoleranser pga. kronisk, tilbakevendende betennelse i fordøyelseskanalen; det er ikke snakk om intoleranse som en form for allergi, den har mest å gjøre med selve hinneirritasjonen gitt av betennelse;

 • perioder (uker) med diare, gjerne flere ganger i døgnet, av og til med blod i avføring; da kan en få, i perioder, lavt jern nivå;  blødningene i avføring kan spores via hemofec, men kun i aktive perioder, når det oppstår blødninger i tarmen;

 • svingende aktive og symptomfrie perioder; tilsvarende svingende nivå av F-kalprotektin, som er forhøyet (mest) i perioder med aktivitet; CRP kan også øke i sykdomsaktivitet perioder; forhøyet Zonulin nivå;

 • hemoroider, som kan være plagsomme inn i mellom; dette pga. IBD pasienter må, i perioder, ofte på toalett, har perioder med forstoppelse, blir da oftere enn vanlig trykk i buk vegger. Også perioder med behov for kost justering, med færre fibre, fører til mindre bevegelser rette vei i fordøyelseskanalen og kan bidra til lettere oppståelse av hemoroider;

 • pasientene har ofte lidelse i andre deler av kroppen, forårsaket av samme type autoimmune reaksjoner; blant dem - betennelse i tannkjøtt, som kan føre til after liknende lesjoner; tannkjøtt sykdommen og tarm lidelsen går i en type onde sirkel, der endringene forårsaket av den ene vedlikeholder aktivitet i den andre;

 • leddbetennelse er ganske vanlig i alle form for IBD; 

 • nyreaffeksjon i aktive perioder er også ofte assosiert med IBD; hovne ankler kan være forårsaket av enten ledd- , eller nyreaffeksjon, eller begge deler.


Oppsumert: • Jeg tror du har en form for IBD. Sikker diagnose kan kun stilles av spesialist, etter undersøkelse av deg og tilleggsundersøkelser / prøver.

 • De fleste plagene som du beskriver, svingende F-calprotectin, kan stemme med IBD diagnosen.

 • Det er spesialist i gastro-enterologi som kan stille diagnosen og jeg anbefaler henvisning til en spesialitet avdeling som kan ta en grundig gjennomgang av plagene dine.


 • IBD er en kronisk sykdom, som en kan ikke bli kvitt. Det finnes effektive behandlinger, som startes, følges opp og justeres av spesialist. De klarer, som regel, å skape betydelig bedre livskvalitet, med kortere, sjeldnere og svakere forverringer.. Samtidig reduseres risiko for utvikling av ytterligere komplikasjoner i mage - tarm kanalen, som kan oppstå med tiden hvis sykdommen forblir ubehandlet over tid.


Håper du finner her svar på det du lurer på og at du skal finne veien til videre utredning og riktig behandling.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon