Har jeg fått bekkeninfeksjon eller herpes etter det ubeskyttede samleiet?

Innsendt spørsmål

­Hei,
Jente på 35 her, hadde ubeskyttet sex for 15 dager siden. Bare et par dager etterpå fikk jeg illeluktende utflod og hadde flere vonde sår mellom de indre og ytre kjønnsleppene og ned mot endetarmsåpningen. Tok en tredagerskur med Dalacin, og lukten ble borte, men sårene vedvarte. Fikk menstruasjonen, så kunne ikke dra til lege umiddelbart. Etter hvert oppstod også et vondt press i bekkenet, iling nedover beina (nærmest som om jeg var støl, selv om jeg satt stille eller stod rett opp og ned). Utviklet feber (rundt 38,5), og begynte å få vondt oppover ryggen (ikke stikkende smerter, men mer som om jeg var sliten). Lymfeknuten på den ene siden av lysken hovnet opp. Hadde i begynnelsen hyppig, men ikke spesielt smertefull vannlating. Etter hvert har det blitt vanskelig å få innledet vannlatingen, selv om jeg må på do. Det er nesten som om noe ligger i veien. Opplevde også intens hodepine med dundring for ørene, spesielt om jeg reiste meg raskt. Var til legen i går og hadde med urinprøve. Prøven ble dyrket, men var ren. Det ble tatt celleprøve (hadde nok en gang unormal celleprøve for 6 mnd. siden, fikk påvist HPV-viruset i 2007) og klamydiaprøve. Ble deretter sendt hjem uten behandling med beskjed om at jeg fikk se det an, for "det går nok over". Har imidlertid fremdeles vonde ilinger i bekkenregionen og noe feber (37,6), og vansker med vannlatingen. Hva kan dette være? Er bekymret for egglederbetennelse eller bekkenbetennelse, noe legen aldri undersøkte. Utelukker selvfølgelig ikke klamydia, men må altså vente en hel uke på prøveresultatene før jeg eventuelt får behandling, og vet ikke om jeg makter det.

Takk for svar!

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. januar 2012, klokken 22:56

Basert på de opplysningene jeg her har fått så må dette betraktes som et førstegangsutbrudd av herpes, eventuelt en akutt bekkeninfeksjon inntil det motsatte er bevist. La oss ta for oss bekkeninfeksjonen først:


Akutt bekkeninfeksjon


Du har en klar utløsende årsak (ubeskyttet samleie), økt vannlatingstrang, utflod, bekkenbunnssmerter og feber (sårene derimot er ikke typisk for dette; de peker mer sterkt i retning av herpes). Det er synd legen ikke har gjort en gynekologisk undersøkelse med ømhetsvurdering av livmor/eggstokker/livmorhals (eller har han/hin det?) av deg. Dersom du hadde blitt øm når legen tar på livmor, eggstokker eller livmorhalsen så er dette, sammen med symptomene du beskriver og den kjente utløsende årsaken nok til å starte opp med antibiotika for mistenkt bekkeninfksjon.


Selv om det skulle være klamydia du har fått så utelukker ikke dette akutt bekkeninfeksjon fordi 40% av bekkeninfeksjonene skyldes klamydia.


Det hender man blir innlagt for akutt bekkeninfeksjon. Dette er når allmenntilstanden er svært dårlig eller den blir dårligere raskt, eller dersom antibiotikaen ikke har ført til noen bedring innen utløpet av senest tredje døgnet. Infeksjonen kan nemlig spre seg i kroppen i tillegg til at den kan ødelegge (arrdannelse) begge egglederne dine (salpingitt).


Med bakgrunn i den infomasjonen jeg har fått så må jeg dessverre råde deg til å søke legevakten i kveld for å få gjort en ny gynekologisk undersøkelse hvor de i tillegg dytter på livmoren etc for å sjekke om dette fører til ømhet. Gjør det ikke det så høres dette mest ut som herpes, men det er svært vanskelig å si fra mitt ståsted.


Dersom de finner ømhet i livmor, eggstokker eller livmorhals så vil de på mistanke starte med to typer antibiotika. Det ene skal være metronidazol (dette er navnet på virkestoffet; navnet på tablettpakken/resepten kan være noe annet - men virkestoffet står alltid nevnt på esken eller pakningsvedlegget et sted allikevel). Den andre skal være enten av virkestoffet Doksycyclin (dersom klamydia er den hovedmistenkte) eller ofloksacin. Behandlingen varer totalt i 14 dager (men metronidazol slutter man med etter en uke).


Legebesøk og behandling for mistenkt selsuelt overført sykdom er gratis


Selv på bare mistanken så er legebesøket (enten det er på legevakt eller fastlege) og behandlingen (inkludert resept og medisin) gratis.


Dersom de ikke mistenker bekkeninfeksjon vil jeg tro de gir deg behandling mot klamydia på mistanken alene. Denne behandlingen har blitt endret i den aller siste tiden. Behandlingen er derfor ikke Azithromax (azithromycin) lenger som førstevakg, men doksycyklin (i en uke).


Men jeg kan ikke helt utelukke at dette har utviklet seg til en bekkeninfeksjon, enten det er klamydia eller en annen (andre) mikroorganismer som har skylden. Ikke vent en uke eller til du har tatt en selvtest for klamydia for å finne ut av dette. Det høres ut som at du trenger behandling med én gang for enten å beskytte eggledere og hindre spredning (i tilfelle bekkeninfeksjon) og for å få ytterligere informasjon, eller for å få behandling mot førstegangsutbrudd av herpes for å lindre smerte og varighet av denne. Jeg skulle gjerne gitt deg mer informasjon, men vil ikke forsinke deg.


Det er ikke meningen å skremme deg for mye, men jeg vil ikke du skal vente med dette. Jeg risikerer heller at du beskylder oss for å overdrive og skape unødig frykt senere enn at du går for lenge med dette. Basert på disse opplysningene kan jeg ikke annet enn anbefale deg å reise ned på legevakten i kveld, selv om det senere kan vise seg å bare være uskyldige after eller annet.


Herpesinfeksjon gir små grupper av smertefulle blemmer


Herpes er en meget sannsynlig årsak også, men i så fall kan dette dreie seg om et førstegangsutbrudd og du har nytte av Valtrex/Aciclovir. Du sier det tok kun et par dager etter samleiet før symptomene oppstod. Dette peker i retning av herpes. Klamydia bruker gjerne en 4-5 dager før det gir symptomer.


Men uansett hvordan jeg snur og vender på dette kan du dra fordel av et besøk på legevakten. Herpesbehandling har størst (lindrende) effekt dersom den startes så tidlig som mulig. Den andre parten må også få beskjed. Enten det dreier seg om herpes eller klamydia så er det stor sannsynlighet for at vedkommende ikke vet at han er smittet. Dessverre blir man ikke kvitt en herpesinfeksjon har man først fått den, men det er heldigvis bare førstegangsutbruddet som (for enkelte) gir sterke symptomer.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon