Har jeg fått kløknuter? Hva er det?

Innsendt spørsmål

­Hei, har fått noen 'kuler' (et litt større omeråde som hovner opp og blir hardt. Opptil en cm i dia) som klør noe innmari. Ganske store røde. De fleste på høyre legg men noen dukker opp andre steder på kroppen. Disse kulene er harde og slutter stort sett å klø når man har klødd hull så det blør. De går da ned men er røde inntil ei uke. De dukker opp til alle døgnets tider. Dette startet for ca 2 mnd siden med noen få, hadde så en periode uten men den siste uka har det blusset opp veldig. Har pr nå ca 8 bare på leggen og 7 andre steder på kroppen.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. oktober 2017, klokken 21:36

Dersom du har vært ute og reist må man ha veggdyr i tankene. Vi snakker om utbredte steder på kroppen, på områder som ikke er dekket av klær, de kommer over natten og sitter gjerne i en gruppe. De ser mye ut som mygg- eller knottstikk. Man drar de hjem i kofferten.


Betente hårsekker er og en mulighet, men etter kløen å dømme er hveren dette eller allergisk betinget elveblest sannsynlige årsaker, sett i lys av hvordan det i tillegg ser ut og er lokalisert. Derfor vil jeg i stor grad holde muligheten for eksem åpen. Det er flere former for eksem, men noe ganske særartet ved dem er at de kan utvikle slike kløknuter som jeg tror du kan ha fått. de klør intenst, inntil du ødelegger hudnerven, dvs skraper dem vekk. Tilstanden heter prurigo nodularis, hvor pruritus betyr kløe og nodul en kul/knute. Det kan derfor være en ide og foreta en prikktest for å teste for kontaktallergi og/eller en blodprøve for å teste om det kan være noe i f eks matveien.


det er vanskelig å kurere denne tilstanden. Man må bruke fuktghetskrem for å redusere sannsynligheten for utbrudd, og skulle man finne utløsende årsak må man selvsagt forsøke å unngå denne om mulig. Prikktestt og blodprøve er ment som ledd i dette detektivarbeidet. Ellers kan man i perioder bruke allergimedisiner, noen ganger måtte ty til kortisonsalve. En spesiell behandling som også kan benyttes i perioder om intet annet hjelper er trykkluftbehandling, eller dermojetbehandling som det også kalles. Vær oppmerksom på at stress og dehydrering (tørr hud) er to  svært vanlige, men vanskelig opppdagbare triggere til eksemoppbluss, inkludert kløknuter, i tillegg til et eventuuelt allergen (kontaktallergen, dyr, mat...).


Utslett er vanskelig. Det beste er å vise dem til noen.


Lenke til kløknuter

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon