Har jeg fått tykktarmskreft (endret avføringsmønster + romling)?

Innsendt spørsmål

­Har jeg tykktarmskreft?
De siste månedene er avføringsmønstert endret.­ Fra vanlig en runde om morgenen til nå en 2 - 3 på formiddagen. Videre føler jeg meg ikke "tømt" utover ettermiddag/kveld, men på do skjer det ingenting. Mye romling i magen.
Jeg merker meg også moderate smerter i rygg til venstre for korsrygg som jeg ikke finner helt ut av selv om dette lett kan forklares med fysisk arbeid.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. desember 2014, klokken 23:51

For det første må jeg vel være dristig nok til å nevne at man ikke alltid kan vite om man er syk eller frisk om man ikke har vært hos legen. Fra 50 års alder bør legesjekker bli en rutine, ikke nødvendigvis årlig, men man bør starte da, selv om man er symptomfri. Har man stor arvelig sykdomsbelastning eller egne symptomer så bør man starte med legesjekker tidligere.


Du bør til en legesjekk. Legesjekken i dette tilfellet vil være nokså udramatisk. Det vil tas blodprøver og blodtrykk, kjennes på magen etter kuler og reaksjoner på ømhet etc, spørres om arvelige disposisjoner og om eventuelle egne symptomer. Legen vil sannsynligvis også kjenne etter med en finger i endetarmen, hvilket ikke innebærer blotting eller smerter. Dette for å avdekke svulst eller prostataforandringer. Deretter tror jeg du får med deg en hjemmetest for å sjekke etter både blod og betennelse i avføringen.


Hva som skjer deretter er litt avhengig av legen. Finner ikke legen noenting under undersøkelsen blir dere nok enige om å avvente blodprøve- og avføringssvarene som kommer inn. Noen leger vil pasienten skal komme på time for å gjennomgå alle svar. Andre skriver, ringer eller innkaller alt etter hva svarene viser. Noen leger hører ikke fra seg med mindre det oppdages avvik.


Jeg kan ikke garantere deg at du har eller ikke har tarmkreft ut i fra det du her beskriver, men avføringsendringen er grunn nok til å ta seg en legesjekk, spesielt i ditt tilfelle siden du knapt har vært til legen før. Dessverre er det slik at nettopp dere som avventer for lenge råker dårligst ut. Reis på dette tidspunktet, for nå høres det ikke alvorlig ut, om det i det hele tatt er noe som helst.


Konklusjon: Ja, reis på legesjekk


Generelt:


Hva er symptomene på tarmkreft?


Desto eldre pasienten er (spesielt om 50 år har passert) eller om vedkommende har tilfeller av tarmkreft i familien, jo viktigere er det å få uforklarlige symptomer sjekket ut. Symptomene under er ikke bevis på kreft, men gir mistanker i større eller mindre grad, og desto flere av symptomene man har, jo større blir mistanken, dvs desto større grunn til å reise på legesjekk:
 • Endret avføringsmønster: Kreften stenger for avføringen (skjer oftest når kreften sitter i venstre del av tarmen):  • 43 % opplever endret avføringsmønster uten at dette kan forklares av endringer i kost, væskeinntak, stress eller mosjon. Tidligere hadde man kanskje avføring hver dag, og den var relativt fast, mens i det senere har den blitt bløtere og sjeldnere, eller plutselig vekslende mellom hard og fast med noen ganger dager imellom hver avføring og andre ganger flere ganger daglig. Det finnes mange variasjoner. Poenget er at avføringsmønsteret man har hatt i mange år nå har endret seg uten at man har gjennomgått noen vesentlige endringer i livet sitt som skulle kunne forklare det. • Magesmerter: Kreften kan stenge for avføringen så tarmene må trekke seg hardere sammen, eller kreften kan føre til forstoppelse og dermed gassproduksjon. Begge bidrar til magesmerter.

  • 44 % opplever magesmerter • Blødning: Er mørk om den stammer fra langt oppe i tarmen (brytes ned på veien ut). Friskere rød om den stammer fra ytre/nedre deler av tarmen.


  • Når pasientene blir spurt husker over halvparten at de har sett blod i avføringen.

  • Lav blodprosent / anemi: 11% opplever å få lav blodprosent (blekhet, tungpust, slapp, evt brystsmerter). • Allmennsymptomer:


  • 20 % opplever sykdomsfølelse

  • Kun 6 % har opplevd uforklarlig vekttap. • Symptomer på spredning:


  • Symptomene avhenger av hvor kreften har spredt seg til. Lever og lunger er vanligste steder. I så fall er tungpust, gulsott, hoste med blod og mellomgulvssmerter å måtte forvente.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon