Har jeg hjertesykdom eller sykdomsangst?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg har brukt dere flittig, så det er mulig dere har en "mappe" på meg allerede. Nå har jeg derimot fått blodprøveresultater som jeg håper kan hjelpe videre i banen at det faktisk er noe fysisk som kan bedres.
Har i mange år slitt med diffus sykdom. Noen har sagt ME, mens andre tenker i vitaminmangel-baner. Jeg selv tenker tette blodårer/hjertesvikt. Jeg sliter med melkesyre som oppstår fort, svakhet/dårlig utholdenhet i musklatur, trykk i bryst og uregelmessig hjerterytme til tider. Har lavt blodtrykk, og opplever tidvis blodtrykksfall- spesielt ved adrenalin og smerte. Får også det velkjente trykkfallet ved å reise meg fort opp.
Nettopp tatt disse blodprøvene. I tillegg var jeg hos kardiolog for ultralyd, hvile-ekg og sykkeltest. Alt var fint, har inkomplett høyre grenblokk- men det skulle vi ikke tenke på sa han. Jeg nevnte brystsmerter, og da sa han siden jeg hadde sykdomsangst- kunne han henvise til ct kontrast. nOe jeg gruer meg for. Slitr i hverdagen, er aldri uthvilt og jobber jeg litt, blir jeg susen i hodet og skjelven i kroppen. Feks. klipper jeg hekke med hekksaks, så rister vannet ut av glasset etterpå hvis jeg skal drikke. Bekymrer meg veldig over den stramme følelsen i brystet, spes siden mor fikk infarkt ved 60 år, og hun hadde i forkant operert skjoldbruskkjertel. Svigerfar fikk også hjerteinfarkt for 6 mnd siden og døde dessverre. (mor lever) Uten at svigerfar har noe innvirkning, så gjør det vel noe med underbevisstheten. Ville kardiolog sett noe ang tette årer på undersøkelsen uansett om jeg ikke fikk smerter der? Har blodprøvene noe å si på den elendige formen min, og kan dette dreie seg om arvelige greier? Mor opererte skjold en mnd før infarkt. Mistenker det kan ha vært grunnet behandlingen etter operasjon med tilførsel av kalsium. Skal på reisejobb nå, og kardiolog sa bare reis. Likevel veldig nervøs for dette pga presset i bryst, og faktum at jeg ble henvist til ct angio. Den psykiske biten er jeg klar over. Men blodprøvene viser jo at det faktisk er noe reelt som plager meg og gjør at uansett lystig lag, alkohol eller ikke, så er jeg i like dårlig FYSISK form.
Svar fra utenlandsk lege:

Thank you for the additional information!

I carefully passed through your test reports and would explain as follows:

1. Vitamin D levels are low based on this lab normal ranges. This means that you need to take vitamin D supplements for a long time, until these levels will be normal again.

2. ACTH levels are slightly high. 21-Hydroxylase antibodies have resulted high too. They are markers of autoimmune Addison disease, which is adrenal gland insufficiency. Although, your cortisol plasma levels have resulted normal.

All these tests seem to be indicative for the beginning of possible adrenal gland insufficiency. I would recommend consulting with an endocrinologist for this purpose and discuss the proper treatment options.

You should know that all your symptoms could be explained by this disorder. That is why it should be treated properly by a good specialist of this field.

Hope you will find this answer helpful!

Kind regards,

Dr. Iliri

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. mai 2016, klokken 19:19

Hjertesykdom virker usannsynlig og utelukket. Man kan ha trange blodårer selv om man ikke har brystsmerter under sykkeltesten, men sannsynligheten er liten dersom du presset deg veldig hardt, noe man bør gjøre på en sykkeltest når man tross alt er under trygge forhold. Du kan være trygg på at du tåler den belastningen du utsatte deg for under sykkkeltesten. Som regel ser man det på sykkeltest-EKG at det er trange blodårer selv om man ikke har brystsmerter samtidig, men er sannsynligheten for at det foreligger høy risiko er det enkelte som sendes til kontrastundersøkelse allikevel, selv om belastnings-EKGet er normalt. Dette gjelder f eks personer med belastningsutløste brystsmerter med høyt kolesterol, arvelig beleastning og kanskje røyker i tillegg. Men å sende deg til CT av kransårene synes jeg gjør mer skade enn det gagner deg, skal jeg være ærlig. Nå kommer du sikkert til å reise på den, men forsøk å ikke grue deg til den. De finner ingen ting. Dette pga de ikke så noe på belastnings-EKGet (gitt at du presset deg like hardt som de gangene du har opplevd brystsmerter i andre sammenhenger).


Utover dette har en lege anbefalt behandling, faktisk, mot binyrebarksvikt. Det var dristig. At du gjerne skal få det kontrollert hos en endokrinolog er en ting, og det bør du vel nå som hansken er kastet, men også her ville jeg forsøkt å være avventende til kontroll er utført. Bjørnen er ikke skutt ennå. Disse blodprøvene må tas under standardiserte forhold. Jeg tenker endokrinologen ønsker å ta alle prøvene på nytt, og kanskje en gang til også for bekreftelse, dersom utslag.


Vitamin D - mangel er det ikke mange som ikke har på nordkalotten på denne tiden av året, dvs utgangen av vinterhalvåret. Jeg vet ikke hvilken verdi du har, men solen retter opp i dette på veldig kort tid nå. Det er ikke sikkert jeg ville behandlet deg så hardt, og ihvertfall ikke lenge, gitt at du ikke gjemmer deg for solen.


Homocystein og MMA (methylmalonsyre) øker dersom B12 er lav, fordi da er det ikke nok B12 til å omdanne disse videre. Da hoper de seg altså opp. Homocystein kan være opptil 15 umol/L og MMA opptil 0.30. Disse er ikke forhøyet, og B12 er heller ikke for lav. Nyreprøvene er normale.


Ut i fra hva du skriver kan jeg bare utelukke B12-mangel, avdramatisere vit-D mangel og binyrebarksvikt og usannsynliggjøre trange blodårer til hjertet. om dette skyldes såkalt autonom dysfunksjon som ledd i fibromyalgi eller ME eller er en ren angstlidelse, eventuelt kombinert med overfokusering på symptomer og/eller dårlig kondisjon er ikke mulig for meg, men håper du får en del ut av svaret.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon