Har jeg krav på å henvises til Rikshospitalet?

Innsendt spørsmål

Hei igjen.
Jeg fikk et veldig fint og utfyllende svar fra dere angående mitt spørsmål om anafylaktisk sjokk (ref 40139).
Snakket med fastlegen etterpå. Han henviste meg til medisinsk avd på sykehuset. Ble tatt noen blodprøver. Der vistes det ingenting var svaret jeg fikk. Ingen forklaring på noen ting.Så jeg er ikke noe roligere etter dette.Føler vel egentlig at jeg ikke blir tatt på alvor.
Vet ikke helt hvorfor dette opptar meg så veldig. Har hatt en alvorlig kreftsykdom for noen år siden som det har gått bra med. Lenge gikk jeg og var redd for tilbakefall, men etter disse allergisjokkene tenker jeg ikke så mye på det lenger.Er faktisk mer redd nå.
Det er vondt å ikke vite. Enkelte dager kan jeg tenke at det skjer ikke igjen. Men så kommer angsten og uroen. Kan jeg kreve mere undersøkelser? Kan jeg kreve å få komme til Rikshospitalet. Det er vel der det er noen spesialister?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 27. juli 2011, klokken 23:54

Alle kan i utgangspunktet be om å henvises til Rikshospitalet etter at bestemmelsene om Fritt Sykehusvalg i Pasientrettighetsloven kom. En forutsetning er at Rikshospitalet kan tilby den behandlingen eller utredningen som det henvises for. Har man vært utredet ved et annet sykehus for samme tilstand tidligere kan man imidlertid ikke be om second opinion (fornyet vurdering) på Rikshospitalet dersom de tilbyr behandling på et  "høyere nivå" for denne type sykdom. Skal du be om fornyet vurdering må du i utgangspunktet be om å henvises til et sykehus eller spesialist på samme nivå. Det er sjelden det er behov for å måtte utredes eller behandles på et høyere nivå. Det aller meste klarer lokalsykehusene å ta seg av, og klarer de ikke det så er det de som henviser deg til Rikshospitalet eller et universitetssykehus med spesialkompetanse på området.


Relatert artikkel: Dine rettigheter som pasient


Dersom fastlegen din henviser deg til Rikshospitalet nå kan det tenkes å bli avslag på ett eller flere grunnlag: • Nummer en, hvilket tidvis skjer på enkelte sykehus, er at henvisningen avslås på grunn av at det er for mange av de som sokner til sykehuset (de pasientene som bor i regionen/kommunen sykehuset ligger i) som står på venteliste for det samme. Disse pasientene blir i noen tilfeller prioritert. I slike tilfeller velger de enkelte ganger å avvise søknaden i stedet for å gi deg en ventetid på kanskje to år.

 • Nummer to er at de kan være av den oppfatning at du allerede er tilstrekkelig utredet og at de ikke har mer å tilby.

 • Nummer tre er som nevnt at du ikke kan henvises for second opinion (fornyet vurdering) på et sykehus som har et høyere nivå enn det som utredet deg første gangen.

 • Nummer fire: Mange av plassene på universitetssykehus er opptatt av pasienter som er henvist fra lokalsykehusene fordi lokalsykehuset ikke klarer å behandle eller diagnostisere tilstanden og hvor lokalsykehuset mener det er nødvendig at tilstanden blir diagnostisert og/eller behandlet. Dette fører til at det til tider kan være færre plasser for søknader "utenfra", slik som fra f.eks. fastleger, og at ventetiden kan bli lenger.


Du skriver at du denne gangen ble henvist til indremedisiner. Dersom de mener å ha tatt alle de aktuelle testene/prøvene så kan du sikkert ta dette med ro. Hadde de gitt utslag ville de sikkert kunne gitt deg en forklaring eller henvist deg til hudlege. Det ser ikke ut som at de har klart å påvise hva du reagerte mot. Dette øker sannsynligheten for at reaksjonen ikke var en anafylaktisk reaksjon, men samtidig har de vært såpass i tvil at de ga deg adrenalinsprøyte (EpiPen) til å ha i beredskap for sikkerhets skyld. Det er lett å levere ut en slik sprøyte for sikkerhets skyld, men som lege må man være klar over at man da samtidig leverer ut en potensiell frykt for nye anfall som pasienten må bære med seg.


Jeg tror ikke de vil akseptere henvisningen din siden du sannsynligvis er tilstrekkelig utredet. Dersom du til tross for alt du nå vet ikke klarer å legge uroen bak deg ville jeg bedt om en henvisning til hudspesialist og ikke indre medisiner, men sannsynligvis er alle de relevante testene tatt og henvisningen er unødvendig. Jeg limer inn deler av svaret vi ga deg sist slik at du kan sjekke i epikrisen fra sykehuset om utredningen har fått med seg alt:


"


Hvordan utredes anafylaksi?


Dette er krevende og bør foretas av hudpoliklinikk på sykehuset eller en spesialinstitusjon som driver kun med dette. Det tas tester som kalles histamin, tryptase, spesifikk IgE, hudtester (prikktesting) og provokasjonstester (du puster inn det mistenkte stoffet under overvåking). Mange allergener (stoffet du har reagert allergisk på) finnes det ikke spesifikke tester for.


Histamin og Tryptase - testene viser bare om du har gjennomgått en allergisk reaksjon (uspesifikke tester), mens IgE kan fortelle spesifikt hva du har reagert på. Dessverre finnes det ikke tester for alle typer allergener. Det viser seg at man altså ikke har IgE-test som klarer å påvise akkurat det du er allergisk for.


Tolkningen av prøveresultatene er vanskelige og må utføres av leger med spesialkompetanse. Dersom utredningen "kun" er gjort av fastlege, ville jeg diskutert omkring nødvendigheten av henvisning til hudpoliklinikk. Jeg tviler på at du har utviklet pollenallergi så sent i livet og at du derfor kan roe deg på at du ikke vil få alvorlig allergisk reaksjon når våren og sommeren nå står for dør. Som nevnt skal det dessuten mye til for å utløse alvorlig reaksjon av pollen alene. Det er heller kryssreaksjonen med matvarer som er årsaken til de alvorlige reaksjonene, og dette er sjeldent.   "


Du har alltid muligheten for å oppsøke en privatpraktiserende hudspesialist og betale utredningen selv, men jeg ville sjekket epikrisen fra sykehuset først. Du har vært vurdert to ganger nå, slik at sannsynligheten for at de finner årsaken til reaksjonene dine er kraftig redusert.


Jeg lister opp igjen årsakene til allergiske reaksjoner på nytt slik at du ikke skal måtte bla frem og tilbake mellom dine to spørsmål:


Årsaker til anafylaksi • Medisiner, vaksiner, kontrastmidler, bedøvelser etc: Disse årsakene er enkle  avsløre siden de enkelt kan settes i sammenheng med en medisin eller et middel som nettopp ble gitt. Vi kan nok se bort fra at noe slikt er årsaken. Jeg regner med dere har snakket nøye om denne biten. Dersom du har kjøpt et middel på apoteket eller forsøkt f eks en ny tablett fra fastlegen og opplevd en slik reaksjon i ettertid så må tilsvarende tablett/middel aldri tas igjen. Vanlige årsaker er Penicillinantibiotika, Vancomycinantibiotika, Trimetoprim-sulfa antibiotika, Acetylsalisylsyre (Albyl-e, Globoid, Aspirin), Ibux, Voltaren, Ibuprofen og tilsvarende.For enkelte tabletter kan det faktisk ta noen timer fra man spiser de til reaksjonen oppstår. Det er dessverre derfor ikke alltid veldig enkelt å finne synderen.

 • Dyr/insekter: Veps, maur og bier. Har sjokkene skjedd utenfor sesongen for disse insektene er heller ikke disse årsaken.

 • Matprodukter: Nøtter, skalldyr, skjell, egg, melk, fisk, hvete, Soya, enkelte tilsetningsstoffer (nitrater, nitritter, natriumglutamat, tartrazinfargestoffer). Har du spist slike produkter tidligere skal du ikke unnvære de av ren frykt heretter.

 • Muggsopp i huset. Enkelte husstander kan ha så mye muggsopp at man kan komme til å puste inn svære mengder av det er man uheldig. Vanligvis får man andre og mindre dramatiske luftveisplager, slik som astma eller tungpust. Du ville vært ofte dårlig om du er allergisk mot mugg. I tillegg kan altså en som er allergisk mot mugg (kjennetegnes ved stadig dårlig pust når vedkommende er i huset, men er fin i pusten utenfor huset) få alvorlig allergisk reaksjon når han puster inn en stor dose av muggen. Er pusten din fin når du er i huset har du ikke mugg i huset eller du er ikke allergisk mot mugg. Kan du tenkes å ha vært på besøk i et hus med mugg i forkant av de to allergiske reaksjonene?

 • Pollenallergi: Det samme kan skje her som ved mugg. Alvorlig allergisk reaksjon kan oppstå om bare dosen av det du er allergisk mot blir stor nok i luften du puster inn, men det skal noe til. Det er vanligere at man får alvorlig reaksjon på en matvare som kryssreagerer med det pollenet man er allergisk for. Enkelte matvarer likner på det pollenet man er allergisk for (når bare maten er tygget og svelget), slik at man i pollensesongen også vil reagere på matvaren og ikke "bare" pollenet. Det er lettere å få i seg store doser av matvaren enn pollenet. For eksempel er bjørkepollen kjent for å kryssreagere med eple, hasselnøtt, gulrot, pære, potet, selleri og kirsebær. Andre pollen kryssreagerer med andre matvarer. Dersom de ikke har klart å påvise pollenallergi hos deg blir dette mindre aktuelt å utrede videre.

 • Latex (gummi)

 • Kraftig fysisk anstrengelse. Du nevner angst og stress spesielt. Er dette fordi du setter reaksjonene i sammenheng med episoder hvor du har vært kraftig påvirket av angst eller stress? I etterkant av kraftige (!) fysiske anstrengelser er det beskrevet at noen har fått allergiliknende reaksjoner lik den du beskriver. Symptomene og behandlingen er den samme. Jeg har imidlertid aldri hørt eller lest at man kan utsette kroppen sin for en så stor fysisk belastning gjennom psykisk stress eller angst. Derimot finnes det en situasjon som kalles vasovagal reaksjon som kan likne veldig mye på allergisk reaksjon og en slik vasovagal reaksjon utløses veldig ofte av stress og/eller angst. En vasovagal reaksjon kjennetegnes ved svartning for øynene, angstfølelse, hjertebank, kanskje prikkinger i hud eller rundt lepper, og kraftløshet. Enkelte besvimer, men våkner snarlig når blodet renner til hodet når de har landet på marken. Andre igjen kan oppleve panikkanfall av angst, hvilket kan gi sterk tungpust (hyperventilering) og kan etter kort stund til vasovagal reaksjon i tillegg. Er disse reaksjonene diskutert? Selv vil jeg i høyeste grad anta det. Da de har gitt deg Epipen har de landet på at det virkelig er en allergisk reaksjon du har vært rammet av. Jeg ville vel uansett diskutert det med legen min hadde jeg vært deg. Dersom du i forkant av tungpusten og besvimelsen har kjent kløe i hodebunn, håndflater eller under fotsålene er det ganske sikkert en allergisk reaksjon du har hatt og ikke panikkanfall eller vasovagal reaksjon.


Testene de tar sjekker de fleste av årsakene til alvorlige allergiske reaksjoner, mens det er vanskelig å sjekke for om stress, angst og fysisk snatrengelse eller temperatur er årsaken. Jeg ber deg derfor tenke gjennom på nytt om du mener å kunne kople den allergiske reaksjonen til noe spesielt, enten det er mat, medisin eller stressituasjon. Finner du årsaken gjelder det derfor å begrense utsettelsen for slike produkter eller belastninger så langt det lar seg gjøre. Finner dere ikke årsaken, hvilket det kan se ut som dere ikke gjør, er det kjedelig at du skal måtte leve med en slik uavklarthet. I så fall vil også jeg anbefale deg å ha med EpiPen selv om sannsynligheten for at den blir brukt er liten. Du skriver at du ikke fikk noen forklaring fra sykehuset. Jeg synes dette er synd da dette kunne være akkurat hva du hadde trengt. En god forklaring på hvorfor du skulle kunne føle deg trygg. Jeg vil derfor anbefale deg å be om dette på nytt.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon