Har jeg kreft eller er jeg hypokonder?

Innsendt spørsmål

Hei.
Jeg er en jente på 25 år som er i full tids arbeid etter å være ferdig med en bachelor utdannelse. Jeg er aktiv og trener, med venner og familie rundt meg. Både foreldre og besteforeldrene er relativt friske, ingen kreft i nær familie.

Helt siden jeg har vært i tenårene, kanskje veldig uttalt i videregående skole har jeg vært plaget med depressive tanker spesielt om vinteren. Dette innebærer mye værstefallstenkning, jeg klarer aldri å snu tankene til noe positivt, noe jeg kanskje skulle hatt mer profesjonell hjelp til... , men ikke har fått til nå.

For ca et år siden hadde jeg en del helseangst, jeg innbilte meg selv (fordi jeg konstant kjente etter vondter i kroppen min) i denne perioden at jeg hadde brystkreft med spredning, hjernekreft, spiserørskreft, als, ms , and so on. Var hos legen 3 ganger på den tid uten at han kunne finne noe på blodprøver.

I denne perioden fikk jeg flere panikkanfall som førte til at jeg ringte legevakt fordi jeg trodde jeg var iferd med å dø pga kraftig hjertebank og følelse av å ikke puste. Dette var en ekstremt belastende periode for meg da jeg var midt i studier og lite rom for å kun ta en pause. Jeg hadde veldig få å prate med fordi psykisk sykdom ikke er helt akseptert i familien min og jeg har til tider vært veldig dårlig og mange har ikke hatt kapasitet/ blir trett av meg og at jeg altid trenger bekreftelse på at ingenting er galt.

Nå har det seg slik at jeg har havnet i samme periode igjen nå denne vinteren. Ligger nå her i sengen min og den siste uken har jeg trodd jeg har hatt hjernekreft (pga pulserende hjertebank i høyre side av hodet og stikkende fornemmelse i indre ører og kribling i hodebunnen). Har også hatt kreft i lymfene i halsen og under armene. Pga de er kjennbar. Var til legen med dem i halsen men hun sa de kjentes ikke veldig store ut. Nå har jeg vært bekymret for sykdom et annet sted i kroppen som kan ha spredd seg til hjerne og skjelett. Dette pga hodeplagene og at jeg har hatt vondt i ryggen. Får like mye panikk hver gang dette går opp for meg, men ikke like mye som før.

Det er så utrolig slitsomt, jeg håper det er angsten min, for symptomene er reelle, eller jeg tror på dem selv. Kan nevne i tillegg at jeg aldri har vært borte fra arbeid.

Så nå ønsker jeg egentlig å vite fra et profesjonelt syn, er det bare angst? Vet det er vanskelig for dere å vurdere når dere har lite å gå etter.

Hilsen frøken engstelig.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. desember 2016, klokken 15:11

Ja, nå er det tydelig du trenger trøstende svar. Du vet jo sannsynligheten er null. Du vet også at symptomene kommer i dårlige faser, ikke i frsike, men sykdom respekterer ikke slike grenser. Du vet sikkert også at m,an ikke blir bedre av å overtale fastlegen til å foreta undersøkelser. Det at fastlegen går med på dette bekrefter jo bare at mistanken din på sykdom er reell.


Det er bedre å forsøke å finne ut hva det var som satte i gang prosessen igjen. Hvorfor akkurat nå? Eller er det rett og slett en følge av at du blir sliten, uansett årsak til slitenheten? Du har forhåpentligvis notert deg hvordan frykten damper bort i takt med at du henter deg inn igjen?


Det å forklare symptomer som hodepine og ryggsmerter etc og relatere dette til kreft i din alder, med kjent angstepisode med sykdomsfrykt tidligere og hvor symptomene forsvant med bedringen av angsten/slitenheten blir feil.


I din alder rammes ca fem promille (!) av hjernekreft og symptomene er ganske åpenbare med kvalme og oppkast i tillegg til nattlig og morgenhodepine. Synet påvirkes, man kan få melkeutsondring, synsforstyrrelser og epilepsi. For å havne i denne lave sannsynlighetsgruppen på knappe fem promille bør du også ha fått stråling mot hodet av en viss grad eller varighet.


Lenke: Oncolex (prøv å ikke tråle alt du finner om dette, for dette dreier seg ikke om du har kreft eller ikke...!)


Lymfekreft er tydelig på blodprøver, man kjenner lymfeknutene og er da ikke i tvil om at de er sykelige, eventuelt har kreft i seg, og symptomene er kraftig vekttap (mer enn 10% på 6 måneder), kraftig nattesvette (må skifte sengetøy en til to ganger per natt) og uforklarlig feber. Hodgkin forekommer i din aldersgruppe, som så mye annet, men dette lille lymfeknutefunnet har ikke noe med lymfom å gjøre. Lymfeknuter skal og bør forstørres innimellom, da det er et tegn på at de fungerer og gjør jobben sin, nemlig produserer immunceller når mikrober kommer inn i kroppen vår. Spesielt i halsen er det stadig lymfeknuteforstørrelser. Tidvis veldig store, helt normalt.


Lenke: Oncolex


Kreft er faktisk noe av det enkleste vi oppdager av sykdom. Det er mye vanskeligere å bevise at noen er friske. Og det er det som forvirrer dere (du er ikke alene om å slite med dette, skal vite!) er at dere ikke kan få et skikkelig "bevis" på at dere er friske. Det finnes ikke noen prøve for slikt. Dermed er det fristende å gå for utelukkelsesmetoden, nemlig utelukke alle sykdommer, men for å starte en utredning må man ha noe å gå på, og det har ikke legen din sett her.


Håper du ikke graver deg enda mer ned i dette, for vi har alltid ett eller annet symptom som også finnes ved en eller annen form for kreft, men slike ting slutter vi å føle på når vi bare får hentet oss inn. Så, samarbeid med legen din hvordan du kan få  ro, stabilitet og oversikt omkring deg til å lykkes med å hente deg inn igjen...?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon