Har jeg MS? Nevrologen undersøkte så raskt.

Innsendt spørsmål

­Hei
Har i alle år siden kyssesyken som 17 åring, vært veldig sliten. Vanskelig å sovne og ekstremt vanskelig å våkne. Føler meg mer sliten da jeg våkner, enn hva jeg var ved innsovning. I midten av 20 årene begynte en del smerter mellom ledd, muskelkramper og besvimelser. Alle blodprøver var fine. Fikk etterhvert store vansker med jobbe, da jeg ikke taklet deltid heller. Kramper i hender og føtter. Hadde også "maraton" i bihulebetennelser. Svimte av hver gang disse skulle tømmes på sykehuset.

Leste om sykdommen ME og tok kontakt med foreningen der. Etterhvert ble jeg utredet for det, der dette ble da fastslått. Men det er nok ikke korrekt diagnose for noen uansett. Det er langt mer som ligger til grunn som overhodet ikke vises på vanlige blodprøver. Det ble tatt en spinalpunksjon, men jeg har aldri lyktes få ordentlig svar på denne. Den ble utført av en pensjonert nevrolog, men han ble anbefalt meg av andre ME pasienter.

Det var uspesifikke tegn, men ikke alvorlig nok til at det ble snakk om MS. Andre nevrologsike undersøkelser i forbindelse med en nakkesleng etter bilkrasj omtrent på samme tid, viste dårlig motoriske evner. Jeg mister lett ting jeg holder i, og noen ganer store vansker med sette korken på parfyme, mascara etc. Det er jo ikke normalt. Det ble iallefall ikke påvist nakkesleng.

Så har rett etter bilkrasjet min thyroid kjertel vokst. Det ble fjernet halve kjertelen, og ble satt på Levaxin og etterhvert Liorhyronin. Men jeg ble aldri bedre, men heller til tider værre. Har fortsatt smerter mellom ledd, kramper i hender og føtter/legger. Har øyelokk som innimellom dirrer, er mye svimmel og til tider hodepine og synsforstyrrelser. På det værste dobbeltsyn. Da kan jeg ikke kjøre bil, særskilt vanskelig i mørke. Mine hender skjelver, det gjør også mine ben. Er heller ikke noe sterk. Får også superlett lett blåmerker.

Er nå utredet for MS for 1. gang. Tatt MR som viste noe uspesifikt men ikke nok. (akkurat som spinalpunksjon for 12-13 år siden) Da jeg tok den nevrologsike testen nå, hadde jeg sovet kun i 3 timer og det var nesten ikke noe fungerte som vanlig. Nærmest "sov" med øynene åpne under undersøkelsen. Tenkte ikke helt klart heller. Har til vanlig meget livlige reflekser, men de uteble noe da. I tillegg var jeg ekstra følsom i både armer og bein da, noe som slettes ikke alltid er tilfelle. Kan f.eks. skrape meg opp på hender, bein og armer ved hagearbeid, men merker det ikke alltid. En gang rev en tornebusk en litek bit (4mm) av en ene lillefingeren, og jeg merket det ikke før noen andre bemerket blodet som rant der.

Det prikker og de dovner av veldig lett. Det blir "lammelse" i et ben fort ved litt feil sittestilling og kan ikke få gått på den foten da på timesvis. (Sitte med beina i kryss f.eks er ikke bra slik) Klarer ikke vaske vindu lenge f.eks. fordi jeg ikke makter holde hendene oppe. På det værste så har andre trodd jeg har vært full pga. skeivt gange. Drikker alkahol meget sjelden da det kan lett gjøre meg uvel. Har hatt flere allergier opp gjennom årene både mot mat, drikke, pollen og støvmidd.

Nevrolog sa nå at jeg var litt muskelsvak i armer/bein, men mente likevel jeg ikke har klare nok tegn på MS og derfor ikke henviste til noen ny spinalpunksjon, som jeg jo hadde håpet på.

Kan man be om en second opinion, da jeg har gjennomgått flere nevrologiske undersøkelser tidligere - som har vært langt mer proffesjonellt utført enn det jeg opplevde hos denne siste nevrologen. Der har nevrologer har tatt meg imot fordi jeg falt over f.eks. Testene var også langt mer gjennomgående. Denne siste testen var veldig kort, ikke mye seriøs etter min mening. Følte det var "bli fort ferdig", for få meg ut - rett og slett. Hva mener du, bør jeg be fastlegen henvise meg til annet sted enn her jeg bor for eksempel?

På forhånd mange takk for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. oktober 2016, klokken 21:40

Man ikke ha MR for å stille diagnosen MS, men funn på MS hjelper, og det hjelper også til å utelukke andre forklaringer til symptomene. Det som er typisk for MS er at det oppstår nevrologiske symptomer ute i kroppen som ikke styres av samme områder i hjernen. Det skal altså være arrdannelser i hjernen som forstyrrer den nevrologiske funksjonen ute i kroppen (se figuren nedenfor), men arrene, og derfor heller ikke symptomene, skal ikke ha noen anatomisk nærhet i hjernen. I tillegg skal ikke de ulike nevrologiske symptomene oppstå på samme tid, men med større eller mindre pauser. Arrene i hjernen skal altså ha spredning i sted og symptomene ute i kroppen skal ha spredning i tid.
Ms symptomer


Det er klart mange kan kjenne seg igjen i symptomer som dette, men de har ikke klart å bekrefte at du har nevrologiske utfall med årsak i hjernen. Det som blir viktig er å få deg undersøkt når du har utfall. Dersom du har hatt utfall under undersøkelsene, og det har du vel, og de ikke har klart å knytte disse opp i mot en hjernelidelse så er egentlig dette avklart. Akkurat hvor raskt man undersøkes er litt personavhengig. Noen bruker lenger tid nettopp for å forsikre og betrygge, mens andre er mindre flinke til dette, men gjør en like god (nevrologisk) jobb allikevel. 


Min erfaring på MS er at sykehistorien er utrolig viktig, med en nøye beskrivelse av de nevrologiske symptomene, for denne beskrivelsen ene og alene kan gi mistanke, eller avkrefte mistanke om det nevrologiske symptomet skyldes en feil i hjernen eller ikke. MS kan nemlig starte tilsynelatende diffust og uklart, men nesten alltid, når man endelig har stillet diagnosen og graver skikkelig i sykehistorien etterpå så kommer det ofte frem at det var en nokså klassisk MS allikevel. De rette spørsmålene var bare ikke blitt stillet, eller pasienten ble aldri undersøkt mens det nevrologiske symptomet var tilstede, for disse kan jo komme og gå (det er flere former for MS).  


Jeg tror ikke de er veldig lystne på en ny undersøkelse nå, spesielt ikke om du flere ganger har vært undersøkt mens du har hatt symptomer og MR i tillegg er negativt (normalt). I tillegg har du en rekke andre forklaringer på symptomene i lys av dine diagnoser: ME, fibromyalgi, irritabel tarm, B12-mangel (?) og lavt stoffskifte.
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon