Har jeg normale testosteronverdier? Vil tilskudd ha effekt?

Innsendt spørsmål

Hei. Jeg har testestoronivå på 3,8 fri og på 12 normal etter blodprøver. Føler meg uopplagt og har lite lyst. Mener at dette er lave nivå for meg. Hva kan jeg gjøre for å øke dette nivået? Hva mener du om dette nivået? Er ellers frisk

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. juni 2018, klokken 21:32

Dine verdier:  • Totaltestosteron 12. Referanseområdet ca 7-32 nmol/L. Konklusjon, normalt.

  • Fri testosteronindeks (FTI): 3,8. Referanseområdet 2-8,5.

  • SHBG: Siden fri testosteronindeks er beregnet har legen din også bestilt seksualhormonbindende globulin (SHBG). FTI=testosteron x 10/SHBG. SHBG x FTI = testosteron x 10. SHBG = Testosteron x 10 / FTI = 120/3,8=31,5 og referanseområdet er 8-60 i din aldersgruppe.


SHBG er bæreren av testosteron (totaltestosteron) i blodbanen. Det testosteronet som måles (totaltestosteron) er det som fraktes rundt av SHBG. Flere tilstander kan påvirke SHBG og dermed totaltestosteronet og derfor kan det være fornuftig å beregne det frie testosteronet når totaltestosteronet er nær nedre referansegrensen (7-12 nmol/L). Hos deg kunne det være fornuftig å måle FTI og som du ser er den innenfor referanseområdet.


Dersom du hadde hatt verdier like nedenfor det normale, sammen med redusert muskelmasse, endret fettfordeling på kroppen (mer rumpe og lår), endret vitalitet, redusert potens samt tendens til depresjon så kunne det vært på sin plass å henvise deg til spesialist for å igangsette testosteronsprøyter (det er det beste alternativet om man først skal starte testosteron). Deretter følger fastlegen opp både sprøytesetting og dosering. Hos deg virker det ikke overbevisende at du vil kunne ha effekt av testosterontilskudd.


Dersom du er overvektig vil det antakelig ha større effekt på testosteronet enn f eks piller kjøpt over nettet.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon