Helseangst med sammensatte plager.

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg har skrevet til dere tidligere om diverse symptomer og dere har fortsatt å henvise til at det kan være noe med autoimmun affeksjon pga inflamatorisk tarm sykdom. Jeg var på koloskopi i april og ingen funn ble påvist i tarmen. Finnes det andre måter å påvise dette enn ved kokoskopi?
Videre så har jeg som dere sikkert har skjønt hatt utfordringer med helseangst og kreft pga dødsfall i nær familie. Jeg trodde at jeg var på bedringens vei med angsten etter samtaler med psykolog, men i det siste så har jeg opplevd følgende som har skutt fart i bekymringene. Jeg veide meg for 14 dager siden og da veide jeg 101,7. Så veide jeg meg to dager senere og da var vekta på 98,7. Så veide jeg meg noen dager etter det og da var vekta på 99,5. Så veide jeg meg en uke etter det og da veide vekta 101,7. I dag tre dager etterpå veide jeg 100,4. I denne perioden har jeg ikke trent, noe jeg har gjort før denne perioden. I tillegg har jeg den siste uka opplevd noe klam svette de fleste netter, men ikke like mye på alle. Dyna er ikke gjennomvårt, men jeg er litt klam. I tillegg til dette så har jeg de siste 10 dager våknet opp med vond kjeve. Kjeveleddet er vondt. Underkjeven kan bli nummen av og til og jeg kan få stram hud under selve haka ug underkjeven. Deler av ansikte kan også bli stivt / numment og noen ganger stikker det inne i ørene, primært høyre. Når jeg prater mye kan tunga bli sliten og øm, men det skjer ikke hele tiden. Tar meg i å bite en del tenner på dagtid og merke at tunga presser opp i ganen rett bak fortenna i øvermunnen. Er litt sliten noen dager på dagtid, men blir kvikkere på kvelden. Har lest at vekttap og nattesvette kan være tegn på kreft og blir naturlig engstelig for det. I tillegg så skjønner jeg ikke helt hva som skjer med kjeven og tungen min? Vet ikke om det jeg skriver nå har relevans for spørsmålene mine, men jeg har også av og til litt vondt når jeg svelger mat. Kan føle det bak brystbenet, men det er ikke der konstant.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 03. juli 2020, klokken 22:27

 Hei.


Takk for nytt spørsmål.


Nei, det er ikke andre metoder for å diagnostisere inflamatorisk tarm sykdom enn koloskopi. Det er gode nyheter at det ikke har vært funnet noe. Dette peker mest sannsynlig på en periodisk funksjonell forstyrrelse. Det vil si at, mest sannsynlig, svingingene i din psykisk tilstand, med tilbakevendende angst, spiller en stor role også i endring av fordøyelse.


Variasjoner i vekt, fra dag til dag, på få kilo eller noen hundre gram, er helt normale og sett i alle mennesker. Det har mye å gjøre med daglig inntak av mat og type matvarer, salt innhold med svingende retensjon av vann i kroppen, rikkelig eller sparsom tarm tømming. Det er ikke noe galt med det. Akkuratt på grunn av dette, folk som forsøker å gå ned i vekt, er sterkt tilrådet å ikke veie seg daglig, for å ikke miste motet på grunn av disse naturlige variasjoner fra en dag til neste.


Svetting om natten, ettersom jeg forstår av din beskrivelse, med lite / moderat intensitet, kan ha flere forklaringer. Først og fremst tenker en på at de siste ukene har vært varmere enn vanlig i hele landet. Svette er en naturilig tilpasning reaksjon til varmere miljø.


En annen ting som kan bidra til natte svette kan være en agitert søvn, noe som er svært vanlig hos personer som har angst. Om en husker dagen etter eller ei, er det vanlig at engstelige personer har marerrit ganske ofte, hyppige bevegelser i søvn. Alt dette medfører, på en naturlig måte, til et svette nivå som er høyere enn vanlig.


Samtidig, fører økt stress, særlig i form av angst, til en fenomen som heter bruxisme. Dette uttrykker seg gjennom nattlige spasmer i tygge muskulatur i ansiktet, personen som går gjenom dette gnager tennene mot hverandre (dem fra øvre kjeve mot dem fra nedre kjeve) ubevist, så lenge de sover og kraftigst gjennom ubehagelige drømmer. Tungen kan være involvert i alt denne spening og aktivitet prosessen. Selv om en er ubevist om dette, våkner en ofte med symptommer som tillatter å mistenke bruxisme. Symptomene som du opplever i kjeve, ansikt og tunge er forenlig med et sånt fenomen.


Denne smerten som du beskriver inn i mellom bak brystbeinet når du svelger, men ikke alltid, tolket i sammenheng med resten av plagene, kan høyst sannsynlig være det som er oftest beskrevet som "knute i halsen". Det er en annerkjent opplevelse knyttet til panikk - angst. Den er forårsaket av midlertidige, kortvarige og ufarlige endringer i mekanisk styrring av spiserør, under virkning av adrenalin og liknende stoffer. De sirkulerer i høy konsentrasjon hos personer som har en eller annen form for psykisk stress. Mekanismen er den samme som den som kan endre, etter psykisk tilstand, bevegelser lenger ned i fordøyelseskanalen, i tarmen, med store svinginger i matlyst, avføring avgang, kvalme, sur oppstått og liknende. Din refluks sykdom kan bidra til disse symptomene og kan ha, i seg selv, en tilsvarende årsak, minst delvis.


Oppsummert, har ikke vært funnet noe organisk ved kolonoskopi og dette er veldig godt nyhet. Det kan ikke være noe skjult som ikke oppdages på denne måten.


Resten av plagene er fult forklarelige av en avbalansert periode i din angst lidelse og fokuset bør flyttes til behandling / mestring av dette.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon