Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt October, 02, 2020 00:55

Hei. Fikk svar av deg den 23 september, så du husker meg nok. Sterk frykt for ALS. Så sterk at jeg føler jeg har det. Begynte med leamus overalt i juli/august ifjor. Og en følelse av noe rart i beinet. Har følt på vibrering, leamus osv i beina. Ble sjekket nevrologisk hos legen både da og et par mnd etterpå. Har tatt bilder og mål av leggene daglig i mange mnd. Føler muskelsvinn i ene beinet. At jeg går rart, men ingen andre ser det. Klarer hoppe, hinke osv. Fødte barn for fire uker siden og etter fødselen føler jeg beinet er ennå tynnere og masse leamus her og der. Angsten ble så ille at jeg dro til fastlege på mandag. Da var det 9 mnd siden jeg var hos legen grunnet frykt for ALS. Ho testet reflekser, babinski (?), øyne, tunge, muskelkraft armer, hender og bein, bevegelse i føtter. Målte beina mine og jeg viste ho hvor jeg ser muskelsvinn. Ho målte, men så ikke avviket jeg ser. Jeg kan få ca en halv cm avvik hjemme. Men ho sa at en halv cm så ho ikke på som muskelsvinn og avvik. Og at hvis jeg hadde hatt muskelsvinn ville jeg slitt med å utføre det ho ba meg om. Ho henviste meg til klinikk for helseangst/hypokondri, ikke til videre undersøkelser for mulig als. For det mener ho jeg ikke har. Jeg føler du og legen min svarer meg bra. Men finnes sikkert unntak og jeg er livredd jeg er en av unntakene. Hvor als starter med leamus og muskelsvinn kommer FØR problemer med muskelen. De siste konkrete spørsmålene: 1. hvis jeg har als og alt startet med leamus for over et år siden: ville jeg da hatt lammelser nå? Eller er sykdommen langsom hos noen? 2. hvis jeg har muskelsvinn: ville jeg da klart alle testene hos legen bra eller ville noen indikert noe galt hvis jeg har muskelsvinn? 3. syns du jeg skal stole på legen? 4. hva regnes som muskelsvinn? Hvor stor forskjell i omkrets kan man da ha? Ville muskelsvinnet raskt ha blitt verre? 5. hvor sterkt kan man innbille seg sykdom? 6. får man ALLTID bevegelses problem før svinn?

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 14 June 2021 klokken 16:13

Hei.

1. Hadde du hatt ALS, så ville du hatt lammelser lenge siden. Mer eller mindre samtidig med tiden du begynte å kjenne på leamus. Sykdommen utvikler seg med forskjellig fart, men rekefølgen er alltid den samme.

2. Du ille ikka klart alle testene hos legen hvis du hadde hatt muskelsvinn.

3. Du bør bestemt stole på legen.

4. Muskelsvinn ehar forskjellige grader. For å ha symptomer slik du beskriver, i tillegg til (nesten) lammelser, måtte du hatt omkretsen på en arm eller bein ca. halv parten av den motsatte eller mindre.

5. Veldig sterkt.

6. Ikke alltid. generelt går disse tingene paralelt. Men leamus kommer etter betydelig muskelsvinn og når den affiserte delen ikke har funksjon nesten. Er (nesten) lammet.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.