Status: Besvart

Du kan lese legens svar lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt September, 24, 2020 09:52

Hei igjen. Har skrevet hit før. Jeg var og er veldig redd ALS. Gikk ifjor mange ganger til lege på volvat og fastlege for denne frykten. Har også tatt det opp med nåværende fastlege, dette med leamus jeg kjenner på. Har det overalt i kroppen nesten, men mest i ene beinet, øyet osv. Ho er ikke bekymret. Har akkurat fått et barn. Hele svangerskapet var jeg redd for Als og det har ødelagt mye av gleden min. Jeg har hatt helseangst i flere år, men frykten for ALS er den verste hittil. Begynte i august ifjor etter frykt for svulst, hjerteinfarkt osv. Da begynte leamusen. Jeg kunne se og føle den utenpå kroppen flere ulike steder. Følte det også vibrerte i beina osv. Jeg ble sjekket hos legen flere ganger i forhold til muskelstyrke osv. Ingen negative funn der. Jeg har innbilt meg at ene beinet er tynnere enn det andre også. At ene leggen har litt mer innsving enn den andre. Og det kan godt hende den har det, men målebåndet har nå faktisk vist det samme i et år. Kanskje er det 0,5 cm forskjell på det meste på ene beinet og sånn har det vært siden jeg begynte måle. Jeg sa det til legen også, men som legen sa: vi er ikke proporsjonale alltid vi mennesker. Jeg kan gå, gå på tærne og hælene. Akkurat som legen testet meg for i februar ifjor. Jeg kan utføre alt i hverdagen. Men jeg har ikke sluttet være redd, for opplever ennå leamus. I beina, rumpa, øyet osv. Altså flere steder på kroppen, ikke bare et fast sted. 1. Når symptomene mine (altså leamus) startet i August ifjor; ville jeg nå hatt flere problemer nå om det var ALS? 2. Får man problemer med å bruke en kroppsdel/muskel før den faktisk blir veldig tynn? Eller kan man få muskelsvinn først? Jeg leser jo så mye forskjellig om ALS. Dette har ødelagt hverdagen min...jeg måler beina hver dag. 3. Er det normalt at vi med helseangst frykter ALS pga leamus? 4. Hva kan leamus komme av om det ikke er ALS?

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)
Sist endret 24 September 2020 klokken 10:02

Hei.

Takk for nytt spørsmål.

1., 2. Som jeg har tidligere beskrevet, i ALS, blir den affiserte delen av kroppen gradvis tynnere, til den blir ekstremt tynn og samtidig ikke mulig å bruke lenger. Når det gjelder bein, kan en ikke støtte seg på den. Når den er kommet i denne fasen, kan leamus oppleves. En 0,5 cm forskjell mellom bein o gjerne godt over 0,5 cm er absolutt normal. Ingen levende vesen, inkludert mennesker, er helt sidelike.

3. Angst generelt og helseangst, spesielt, gjør at en bekymrer seg utenom det vanlige, ubegrunnet og uforklarelig, for ting / opplevelser som er i utgangspunktet ufarlige. Men, hos personer med angst, de oppleves som trolig farlige, ofte livsfarlige. Denne er, stort sett, definisjonen av angst. Så, ja, også å frykte ALS når en kjenner på leamus, er en typisk angst form.

4. Angst er primært en psykisk sykdom, som fører kroppen i en kontinuerlig stress situasjon. Derfra oppstår også kroppslige plager. Det varende høye stress nivået, utløser i kroppen en del hormoner og andre virkestoff, som er beregnet til å sikre kroppens forsvar mekanismer i angrep situasjoner. Når "angrepet" varer lenge, blir denne en unaturlige situasjon, der stress hormoner ligger høyt hele veien. Noen av dem har en slik virkning på muskelfibrene, at leamus blir en vanlig følge av denne høyspente tilstanden. Dessuten, er angst den mest hyppige årsaken til leamus Gjennom tilsvarende mekanismer oppstår leamus hos personer der søvnmangel eller kronisk tretthet representerer en vedvarende stressende faktor.

Det finnes, selvfølgelig, også kroppslige sykdommer som har leamus blant symptomer. har avklart at, når den oppstår i ALS, er en allerede betydelig hemmet og en kan ikke mistolke det. Andre nevrologiske tilstander hadde også gitt betydelige endringer i funksjon og tykkelse på muskel, om det hadde vært tilfelle. Da kan en utelukke det. Ubalanse i en del mineraler (som kalsium, for eksempel), endringer i stoffskifte kan føre til leamus, men disse spores lett opp med enkle, vanlige blodprøver. 

Ut i fra din historie, er det fortsatt høyst sannsynlig at din leamus opplevelse er angst betinget og mulig forverret av søvn mangel og hormonelle endringer, så vanlige i barseltiden.

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet godtar du bruken av informasjonskapsler.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250, -
Det er fullstendig anonymt

Fotolio

Send spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.