Helseangst og ALS

Innsendt spørsmål

­Hei igjen.
Noen uker siden jeg skrev og meg husker du nok. Du har gitt meg svært gode råd. Jeg har printet de ut og bruker dine og legen min på Volvat sine råd flittig i kampen mot angsten min i hverdagen. For å ha det best mulig med helseangsten med andre ord. Fryktet min for svulst, ms, als osv har preget hverdagen min i mange mnd nå. Jeg valgte forresten å ikke ta MR av hodet som jeg ble henvist til av fastlegen. Det var noe ho henviste til pga nummenhet, men som legen på volvat sa var helt feil behandling for meg!
Jeg klarte avbestille i håp om å føle en viss seier over angsten tilslutt. Legen på Volvat sjekket meg jo nevrologisk og mente det ikke var grunnlag for MR undersøkelse. Selv om jeg følte noe var rart med ene beinet. Følte meg svak. Sleit med nummen venstre hånd og høyre fot. During i beina og leamus overalt. Nummenheten har faktisk roet ned en hel del. Nesten borte nå. Da den sto på som verst fryktet jeg MS.
Jeg har for fullt begynt å jobbe. Som hjelpepleier igjen. Angsten for ALS har derimot ikke roet seg. Nå regjerer den. Det virker som jeg hele tiden får nye symptomer sånn at jeg kan fortsette være redd for ALS. Sånn det alltid er med angsten. Jeg har etter jeg begynt å jobbe fått vondt i beinet. Fikk det etter en kveldsvakt hvor jeg gikk mye og jeg har jo vært mye i ro de siste mnd. Eller det føles som jeg er støl. Som en slags senebetennelse. Både lår, legg og fot. Det er forresten i samme bein som foten var nummen. Og så har jeg hatt en del leamus som flytter seg rundt i dette beinet da. Opp til rumpa og øynene osv. Og ellers på kroppen. Mannen min sier jeg sikkert bare har vondt i beinet fordi jeg brått har begynt å på hardt underlag igjen. Og jeg bærer også vår ettåring mye på hoften på denne siden. Som veier 11 kg. Så mannen min sin teori er overbelastning. Kan det være sånn? Og slettes ikke ALS. Men jeg er så redd og føler jeg er svak i beinet når jeg går. MEN på test hos legen klarte jeg både hinke, gå på tærne, gå på hælene, hoppe og han så ikke noe unormalt. Hva i alle dager kan det være jeg kjenner på? Nok engang angsten som gir meg så sterke symptomer? Må måle leggene mine daglig for å sjekke om de mister muskelmasse. Beinet føles rart, men som legen sa; det var noe jeg følte. Jeg var ikke klinisk svak. Men jeg får jo leamus i dette beinet... legen sin påstand:
Du kan få leamus der du tenker at du er redd for å få det...
Hva tenker du nå? Kan noen si meg noe om oddsen for ALS? Fatter ikke at angsten skal gjøre at jeg føler meg SYK.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 15. oktober 2019, klokken 23:58

 Hei.


Takk for nytt spørsmål.


Jeg tørr hoppe inn å forsøke å gi deg et svar, etter å ha lest grundig gjennom dine tidligere spørsmål og kollegens svar.


Siden forrige spørsmål, ser jeg en tydelig framgang, som du skal få ros for. Første og viktigste steg har du klart, etter onlinelegens råd, å ta selv. En gang du har erkjent at sannsynligvis er det angsten som ruller, veien til å bekjempe den er mye lettere. Og du har fortsatt med å unnlate å ta MR og med å komme seg tilbake til jobb.


Så sier du selv at nå opplever du at angsten for ALS har begynt å regjere igjen. Det er normalt etter å ha tatt disse viktige skritt og nå blir du redd at kanskje det ikke hadde vært lurt.


Jo, det var veldig bra gjort alt - si fra deg MR undersøkelsen og gå tilbake til jobb.


Først vil jeg gi deg punktuelle svar til dine nye spørsmål:


ALS er en sykdom av motoriske nevroner. Det betyr nervene som styrer muskel aktivitet og, som følge, bevegelse. Den påvirker aldri de såkalte sensoriske nevroner, som er ansvarlig for følsomhet. Dermed, nummenheten som du har kjent på er IKKE noe tegn til ALS. Denns sykdommen har ingenting å gjøre med selve hjernen, slik at hodepine hører ikke heller til den.


Du nevner at du kjenner på leamus i forskjellige områder i kroppen og at alle nevrologiske testene og testing av muskelstyrke har vært normale. Samtidig skriver du at du måler bein tykkelse daglig for å spore opp eventuell muskelatrofi. Her har du selv en god argument mot ALS. I alle ALS tilfellene, først krymper musklene på en tydelig synlig måte, som du ikke trenger å måle i det hele tatt for å være sikker. Det er snak om betydelig krymping. I perioden denne krympingen foregår, lamelse av den kroppsdelen instalerer seg gradvis. Pasientene kommer først i en fase der muskelne er blitt meget tynne, når de knapt kan bruke den kroppsdelen det gjelder. Bare når denne fasen er nådd, da kan noen av pasientene oppleve leamus kun i de krympede musklene, ikke utenom. Dette er hovedtrekket som skiller med sikkerhet leamus i ALS fra leamus utenom.


Og når jeg nevner leamus utenom, den er en ufarlig symptom. Så lenge blodprøvene dine har utelukket noe forstyrrelser i stoffskifte eller mineraler, forblir angst som hyppigst kjent og sitert årsak av leamus.


Smertene du beskriver og stølheten er normale som følge av en travel vakt, etter en lang periode i ro.


Med disse argumentene må jeg svare på ditt spørsmål: oddsen for ALS ut i fra dine symptommer er null.


At du ikke fatter at angsten kan gjøre deg syk er, for meg, et til godt tegn til annerkjennelse av angst som hoved plage. Fordi jeg er enig i at dette er fortsatt problemet. Og, dessverre, ja, angst kan gjøre mennesker føle seg syk. For å peke også mot et lyst punkt, la meg si deg at helseangst er sunn i en liten, normal dose. Det er den som hindrer oss overse viktige plager og som fører oss til å søke hjelp. Det er den kraftige angsten, der svarene fra helsepersonell ikke når frem, som er skadelig, men ikke umulig å bekjempe. For deg er det viktig å redusere "dosen" angst fra den nåværende, som er skadelig i seg selv, til den sunne, som skal beskytte deg mot sykdom.


Jeg har lest i dine første spørsmål til oss at, når alt dette hadde begynt, hadde du følt deg bedre etter en runde med psykolog samtaler. Jeg synes at, i denne omgangen, en nye runde kan være nyttig, gjerne hos en psykolog som kan forsøke kognitiv terapi. At du er kommet på jobb er en god start og jeg tilråder at du fortsetter, også som psykoterapi. Travlere dagene dine blir, større sjanser blir for å kjenne gradvis mindre på symptomer og oppnå bedre mestring av helseangst. Fritidsaktiviteter som gir deg glede skal også være god hjelp for å bekjempe angsten.


Håper du finner hjelp i disse svarene og rådene her. Og vi står fortsatt tilgjengelige til å hjelpe videre.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon