Helseangst og ALS

Innsendt spørsmål

Hei igjen.
Sist jeg skrev var vel i oktober. Jeg er en 31 år gammel kvinne.
Jeg klarte som skrevet å avstå fra MR den gangen etter at legen min på volvat mente jeg ikke trengte verken det eller nevrologen som fastlegevikaren henviste til. Ho henviste for at jeg skulle se svart på hvitt at det ikke feilte meg noe. Denne måten å behandle angst på var legen på volvat uenig i.
For hans nevrologiske sjekk av meg var normal. Jeg klarte utføre alt han ba meg om.
Situasjonen min er noenlunde lik idag.
Jeg har fortsatt mye angst. Kjenner fortsatt på nummenhet i hendene, forbigående smerter her og der, leamus i tommel (den leamus i tommel kommer når jeg f eks har holdt den tunge telefonen min i den hånda og skrevet med tommelen over lang tid) bein, rumpe, øyet. Ikke bare på en side av kroppen, men litt rundt omkring. Angsten har gjort meg helt besatt på at NOE må være galt med beinet mitt og jeg har vært overbevist i 5 mnd om at det er ALS. Nevrologen utsatte jeg, men valgte ny time neste uke. Og jeg har aldri vært SÅ full av angst som nå. Bare gråter og er redd. Alle rundt meg mener jeg ikke bør ta den undersøkelsen heller, at det bare vil trigge angsten som det han på Volvat sa. Vurderer avbestille. Beinet føles fortsatt "rart", men jeg klarer hinke, hoppe og alt annet som legen sjekket meg for i september. Jeg har ikke noe svakhet sånn sett. Men jeg føler (merk; føler) sokken og skoen henger rundt foten på det beinet. At det liksom skal ha blitt tynnere...men når vi måler med målebåndet finner vi ikke avvik noe sted heller, verken jeg eller mannen. Og han ser heller ingen forskjell. Ikke jeg heller når jeg tar bilde...
Har jeg blitt helt paranoid og innbilt meg ALS så sterkt at jeg tror jeg føler? For jeg føler noe er rart, men klarer alt.. Hvordan ville du utredet meg som ikke har muskelsvakhet og klarer utføre alt, men som opplever noen leamus i løpet av dagen her og der på kroppen? Er leamus virkelig normalt ved helseangst?
Jeg skjønner at livet er usikkert og du ikke kan garantere meg noe.
Men hvordan bli bedre fra dette?
Jeg tenker på det hele tiden.
Hver dag må jeg måle beina og sjekke at jeg kan gå på tærne osv. Sjekket det hver eneste dag 4 mnd nå. Og nå er jeg så sliten av disse tankene....våkne om med samme dårlige følelse og redselen for ALS hver dag.
Har lest om mange med angst som frykter denne sykdommen, som også har leamus. Og at de har fått beskjed fra lege om leamus som skyldes ALS dukker opp ETTER du ikke kan bruke den muskelen mer omtrent og at du får ikke da leamus overalt/mange steder heller som ikke er svekket....
Hva skal jeg gjøre? Høres det fortsatt ikke ut som ALS?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 12. januar 2020, klokken 00:15

 Hei igjen.


Takker for nytt spørsmål.


Heldigvis, igjen, det du beskriver er høyst sannsynlig en opptrapping av helseangst.


ALS kan det ikke være.


Mer utredning enn du har hatt av muskelstyrke, finnes ikke. Og det at du selv skriver at du kan gjennomføre korrekt alle bevegelser, med å hinke, hoppe, gå, viser det at du ikke har noe muskelsvakhet.


Du har selv målt beina, i lag med mannen, og sett at det ikke er noe avvik mellom sidene.


Prikninger, nummenhet, dovenhet er plager som er oftest tilknyttet angst. Og de er sensoriske, følsomhet-knyttet forstyrrelser, de har ingenting å gjøre med musklenes evne til å trekke seg sammen. ALS kalles også for motor neuron sykdom. Det vil si sykdom av nervene som styrer motorikk, som betyr bevegelse. Forløpet i ALS er følgende: en (kun en) region (arm, bein eller annet) på den ene siden av kroppen begynner å svikte tydelig - pasienten mister støtte på beinet, klarer ikke løfte armen opp nok eller begynner å miste grepp og kan ikke holde ting i hånden lenger eller liknende. Denne typen forstyrrelse blir verre og verre, uten noen mulighet til bedringsperioder, til den kroppsdelen blir helt lammet. Fra der videre, begynner musklene kun i det området, å krympe til de blir betydelig mindre enn motsiden (noe mer som halv parten, ikke noe umålbart, som du beskriver). NÅR situasjonen har utviklet seg dertil, begynner pasienten å kjenne på leamus KUN i musklene som har allerede forandringene som er beskrevet.


Du har ingen lammelse, du har ingen kroppsdel som er halv parten av tykkelsen den skal ha og leamus på kroppsdelen som er som beskrevet. Det vil si at du IKKE har ALS.


Det er en akutt forverring av angst. Du beskriver selv at du er kjempe engstelig, til tross at alle logiske argumentene peker i mot noe alvorlig kroppslig sykdom. Nevrologisk konsultasjon har ingenting å tilby videre mot dette.


Men den psykiske helsen er like viktig. Og angsten som du kjenner på nå er virkelig skadelig på livskvalitet og på helsen. Alt spenning og frykt du går gjennom aktiverer immunologiske og hormonale krefter i kroppen din, som kjennes gjennom forskjellige plager, også alt som du beskriver.


Derfor anbefaler jeg deg sterkt å ta kontakt med fastlegen din og be om henvisning med spørsmål om prioritering til psykisk helsetjeneste, at det er psykolog eller psykiater som har beste tilbud der du bor, skal legen din vite. Det som haster nå er en solid og varig behandlings- og oppfølgingsplan av den psykiske lidelsen.


Vi svarer alltid med glede der vi ser vi kan hjelpe. Men slik som jeg ser din situasjon per i dag, å fortsette å stille oss samme spørsmål, der jeg føler du kan svaret fra før, drar i samme rettning som å fortsette med nevrologisk utredning. Det vil si, det skal kun vedlikeholde og kanskje forverre angsten din. Å søke hjelp i psykisk helsevern er den beste du bør gjøre nå.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon