Helseangst

Innsendt spørsmål

Hei!

I mars 2019 fikk jeg mitt første panikkanfall og har siden vært preget av angst. Jeg søkte tidlig hjelp hos lege og fikk undersøkt flere ganger med både blodtrykk, lytting på hjertet, EKGer og diverse blodprøver. Alle undersøkelsene var normale. Jeg var lenge opphengt i at det måtte være noe fysisk galt med meg, og spesielt da hjertet til tross for normale undersøkelser. Jeg var en del plaget med rask puls og ekstrasystoler. Ingen svimmelhet eller besvimelse under disse. Etter et par mnd roet det seg ned og jeg ble fortrolig med at det måtte være angsten. Både øyne og ører har blitt undersøkt (grunnet svimmelhet, følelse av å være på båt og hodepine), men også normalt, dermed fortrolig med at dette også var på grunn av angst.

Jeg gikk selvfølgelig mye anspent grunnet angsten. Skuldrene var som regel hevet til ørene, jeg beit sammen tennene, og på grunn av feil pusteteknikk ble mellomgulvet og brystet veldig stramt og ubehagelig. Det kjentes ut som et kontinuerlig band over brystet, eller som om noen satt oppå det. Jeg var tidlig inne hos kiropraktor, men det hjalp ikke veldig mye. Psykomotorisk fysioterapaut hjalp heldigvis en del på å vinne tilbake normal pusteteknikk og mellomgulvet «løsnet mer opp».

Nå når angsten har begynt å roe seg, har jeg slitt ekstremt mye med smerter i overkroppen. Spesielt mye smerter i nakke, øvre del av rygg, skuldrene, halsen og helt opp til kjeven og noe i armene. Grunnet dette har jeg vært inn og ut hos kiropraktor. Denne gangen har det hjulpet en god del på stivheten, men har fortsatt ubehagelige smerter som kommer og går. På grunn av disse smertene har jeg da igjen blitt redd for at noe er galt med meg, da tanker som «kan det være hjertefeil, trange blodårer eller blodpropp som gir meg disse smertene opp i nakken og ut i armene?», «siden jeg ikke har blitt frisk hos kiropraktoren må det jo være noe alvorlig galt». Og disse tankene har da blusset opp og nå sliter jeg igjen med både ekstrasystoler, «tung pust» og vondt mellomgulv, svimmelhet/følelse av å sveve m.m., noe som gjør at jeg på nytt bekymrer meg for disse tingene og tror at DENNE gangen må det jo være noe.

Som du sikker ser, så vet jeg egentlig hva angst kan gjøre med en person, men så har jeg disse tankene som kommer og gjør ting unødvendig vanskelig. Tror du jeg trenger å bekymre meg eller høres dette med sikkerhet ut som angst? Blir fortsatt ikke uvel eller svimmel under ekstrasystolene, jeg skvetter mest til og blir redd. Smertene jeg har i skuldre, rygg og nakke er mest verkende, men også sviende/brennende. Samme med brystsmertene. Brystsmertene kan også arte seg som skjærende eller skarpe. Da varer de bare noen sekunder, mens de verkende smertene er der oftere. Smertene på siden av halsen og opp i kjeven er også verkende, men kan noen ganger være litt intense. Av og til får jeg stikkende smerter i ansiktet, men disse er diffuse. Høres noe av dette bekymringsverdig ut? Det skal sies at jeg i nærmeste familie ikke har noe hjertesykdom. Jeg hadde en gammeltante og et søskenbarn med medfødt hjertefeil, en oldemor med angina pectoris (levde til hun var 91) og en oldefar som døde av hjerteinfarkt (levde til han var 80). Vi har høyere forekomst av psykiske lidelser i min familie.

Et siste spørsmål: kan disse muskelplagene være fibromyalgi? Både min oldemor og min mormor hadde det, samt at legen tror mamma har det. Før angsten min var jeg også en lang periode plaget med verkende smerter i knærne mine. Deretter hadde jeg en periode med verking i brystet. Var vondt å reise seg opp om morgenen fordi brystet var så stivt. Nåværende nakke- og skulderplager er definitivt verst når jeg våkner om morgenen. Vet at fibromyalgi kan ha litt like symptomer som det man ser ved angst (muskel- og leddsmerter, type smerte, svimmelhet, hodepine, nummenhet osv).

Kan jeg være trygg på at det fortsatt ikke er noe fysisk alvorlig galt med meg? Beklager, dette ble veldig mye. Som legen min sa til meg den gang: vedder foten min på at du er helt frisk! Satser på samme tilbakemelding nå.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 16. januar 2020, klokken 01:32

Hei.


 


Takk for nytt spørsmål.


Som du nesten svarer selv mellom linjene i din beskrivelse av plager, er det ingen tegn blant det du føler, på at det er noe somat isk galt. Som tidligere sagt, alle mulige alvorlige hjerte problemer eller andre seriøse, rent kroppslige lidelser, hadde vært oppdaget på de undersøkelsene du har tatt.


Alt som du beskriver kan godt stemme med angst-utløste plager. Fibromyalgi er betegnelsen på en tilstand der diffuse smerter ikke kan være forklart av noen fysiske funn av sykdom. Så kan du kalle smertene for fibromyalgi, så lenge ingen alvorlig fysisk feil kan påvises.


Dette være sagt, jeg skal heller ikke kalle deg "frisk" for det om. Å gå over tid med angst, holder kroppen i en konstant beredskapsalarm. Dette øker dannelse av adrenalin, cortisol og andre stoff i kroppen som er beregnet for å gi oss energi til å overkomme en øyeblikkelig stress. Forsvinner ikke angsten, forlenges denne beredskapen unaturlig og kroppen blir diffust sliten, i en tilstand tilnærmet lett generell betennelse. Den fører ikke til synlige endringer, men den kjennes i forskjellige grader gjennom plager lokalisert hvor som helst i kroppen.


Jeg vil prøve å bevistgjøre deg at "bare angst" er ikke lik "å være frisk". Angst, i lengde, slitter kroppen ut. Det er dermed sterkt anbefalt å søke hjelp, via fastlegen din, til å få behandlet angsten. Kanskje mindre med medisiner, som viser seg å ikke ha virket, og mer fokusert på samtaleterapi.


Jeg har stor tro på at en sånn tilnærming har potensiale til å bedre betydelig din livskvalitet.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon