Herpes labialis (HSV type 1) på genitaliene. Hvor sannsynlig er det?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Viser til tidligere henvendelser 376067 og 377097.

Kjæresten min har ikke hatt noen symptomer nedentil, og jeg er ikke urolig for utroskap.

Som du sa er det sannsynlig at jeg har smittet han til munnen. Det jeg lurer på da er: jeg ga kjæresten min oralsex mens jeg hadde munnsår for 4 år siden. Jeg er ikke sikker på om han allerede hadde antistoffene i kroppen sin, for han hadde ikke hatt førstegangsutbrudd på den tiden. Oralsexen varte ca 30 sekunder og jeg passet på at såret ikke rørte penisen hans. Dette er ca 4 år siden, han har ikke hatt noen symptomer eller utbrudd på penis siden jeg ga han oralsex den gangen.

Jeg er klar over at det per dags dato er veldig liten sjanse at jeg kan smitte han til penisen siden han allerede har antistoffene i kroppen. Men, er sannsynligheten at han plutselig kan få et utbrudd på penisen sin nå/i fremtiden siden jeg ga han oralsex for 4 år siden mens jeg hadde munnsår når jeg ikke vet om han hadde antistoffene i kroppen?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. februar 2017, klokken 14:03

Totalt sett har de fleste med genital herpes HSV-2 og bare 20% HSV-1, men blant unge kvinner og menn er det faktisk HSV-1 som dominerer. Vi kan ikke anslå hvor stor sannsynligheten er for at du kan ha smittet ham nedentil. Hvordan kan du uansett vite om han er blant den heldige eller uheldige gruppen uansett? Usikkerheten vil fortsatt råde selv om du får beskjed at bare 10 prosent smittes etter én gangs oralsex. Eller 1% for den saks skyld. Noen er jo blant de uheldige 1 prosentene. Jeg tenker dere enten må ta penselprøve om det kommer et utbrudd en dag. Saken er bare den at det er veldig sjelden å få tilbakefall (residiv) av utbrudd genitalt dersom det er HSV-1 som er der nede. Blodprøve for antistoffer vil ikke hjelpe dere noe med hvor infeksjonen sitter, bare om han har infeksjon eller ikke.


Det som øker sannsynligheten for smitte er at dere hadde seksuelt samvær mens du hadde utbrudd. Det smitter indirekte også, dvs om du kommer nært utslettet og tar på hans penis deretter, men det er en uvanlig smittemåte.


Vær oppmerksom på at førstegangsutbruddet kommer innen en uke, max tre uker etter smitten. Det er ikke sikkert det er da du hadde utbruddet du smittet ham. Cirka 1% av den symptomfrie tiden tin er du også smittsom. De fleste smitter skjer i den symptomfrie fasen.


"Jeg er klar over at det per dags dato er veldig liten sjanse at jeg kan smitte han til penisen siden han allerede har antistoffene i kroppen.": Det er korrekt. De antistoffene han nå har mot HSV-1 beskytter ham fullstending mot ny smitte (men forhindrer ikke oppbluss som kommer fra ham selv). Så sannsynligheten er ikke bare veldig liten. Den er 0 (for ny smitte). Den er imidlertid ikke 0 for HSV-2, men HSV-1 antistoffene beskytter noe.


"Men, er sannsynligheten at han plutselig kan få et utbrudd på penisen sin nå/i fremtiden siden jeg ga han oralsex for 4 år siden mens jeg hadde munnsår når jeg ikke vet om han hadde antistoffene i kroppen?": Spør du om hva sannsynligheten for dette er nå, gitt at han ikke hadde antistoffene ennå? Altså, hvis han ikke hadde antistoffene ennå så er det egentlig to spørsmål vi må svare på. 1. Hva er sannsynligheten for at han i det hele tatt ble smittet? 2. Og hvis han ble smittet, hva er sannsynligheten for oppbluss?


1. Genital herpes med HSV-1 er vanlig hos unge menn og kvinner og jeg kan ikke utelukke at du har smittet ham nedentil (også). Det vil tiden vise. Ta gjerne blodprøve etter antistoffer for å se om han er smittet i det hele tatt, men det vet dere vel. For å finne ut om han er smittet der nede også har dere ikke annet valg enn å vente og se. Du vil fortsatt være smittefarlig selv om du ikke har symptomer uansett og de fleste smittes i den symptomfrie fasen. Så det er ikke da du hadde utbrudd som er verste smittetidsrommet )fordi da er man så påpasselig). Det er i den symptomfrie fasen smitten oftest skjer, fordi da tar man ikke forholdsregler som kondom og håndhygiene.


2. Førstegangsutbrudd fikk han jo tydeligvis ikke, men det er ikke noe bevis for at han ikke ble smittet, for mange får jo aldri utbrudd, selv om de er smittet. Sannsynligheten for at han får utbrudd selv om han er smittet er veldig lav (med HSV-1 type genital herpes) og om han får oppbluss er det ikke en gang sikkert at dere merker det en gang.


Konklusjon: Det finnes ingen bestemt prosent å finne på dette spørsmålet, dessverre. Men på sett og vis kan man vinkle dette noe positivt om man vil. Man kan gi partneren sin munnnsår først (oral herpes) og unngå å tulle der nedentil før det har gått noen uker (4-6 uker), så er han fullstendig beskyttet mot å få HSV-1 der nede, samt delvis beskyttet mot HSV-2 der nede (og oppe). Kanskje er det dette du har gjort? Sørget for at det gikk litt tid mellom kontakt der oppe og nede, slik at antistoffene har rukket å oppformeres før oralsexen. Da har du gitt ham full beskyttelse mot 1 og delvis mot 2. Men om så ikke var tilfellet, dvs at du praktiserte oralsex før disse 4-6 ukene har han ikke vært beskyttet i noen grad mot noen av typene. Og hva sannsynligheten er for ett samleie/en oralsex går ikke an å regne ut. Man vet bare at det skjer, med HSV-1 der nede, og spesielt hos unge menn og kvinner. Summa summarum kan dere ikke gjøre annet enn å vente og se.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon