Hjertebank er ufarlig i friske hjerter, men hvordan vite om hjertet er friskt?

Innsendt spørsmål

­Jeg har spørsmål knyttet til hyppige ekstraslag. Jeg har slitt med det i lang tid og er egentlig godt utredet. For 1 mnd siden tok jeg vanlig ekg, arbeids-ekg, 24 timers ekg og ultralyd av hjertet.
På 24-timers ekg hadde jeg 1000 ekstraslag og ekstraslagene ble også fanget opp på ultralyd og i restitusjonsfasen på sykkeltesten.
Legen sa at det kun var godartete ekstraslag, men at han skjønte at det var ubehgaelig. Ukene etter merket jeg ikke et eneste ekstraslag og slo meg til ro med at jeg er hjertefrisk. Men nå den siste uka har det tatt helt av med ekstraslag igjen. I perioder kan vært 2-3 hjerteslag var ekstraslag og jeg blir helt gal av det og noe i meg lurer på om det er alvorlig og at hjertet mitt svikter. Det er værst på kvelden, men har også perioder i løpet av dagen og på jobb.

Jeg mangler ingen vitaminer, alle blodprøver er fine og blodtrykket er supert.

Hva kan jeg gjøre for at det gir seg? Kan jeg stole på at jeg er frisk?
Når hjertet slår så mye i utakt blir jeg redd for det allikvel er noe alvorlig galt...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. september 2014, klokken 21:53

 


ÅRSAKER TIL HJERTEBANK: Alvorlige årsaker som symptomgivende arytmier og strukturfeil i hjertet har utredningen av deg utelukket. Blodprøver, helsesjekk og sykehistorie avslører om stoffskifte eller hormonutslipp fra binyrene (feokromocytom; PS sjelden tilstand!) er årsaken. Det du sannsynligvis må gjøre her er å finne drivstoffet til hjertebanken, dvs ekstraslagene. Alt som likner på adrenalin kan forårsake dette, dvs koffein, nikotin, stress (lite søvn, for mange gjøremål, bekymringer), angst, rus, medikamenter/rus (bivirkninger... De ukjente årsakene er ikke alvorlige tilstander. De alvorlige tilstandene finner man. De tilfellene man ikke finner de alvorlige variantene så er det som regel fordi man ikke har blitt henvist til undersøkelser som du har gjennomgått, fordi legene som har undersøkt deg ikke har klart å få frem at pasienten hadde symptomer under hjertebanken. Akkurat hvilke symptomer det er snakk om tar vi for oss i svaret nedenfor.
Hvordan finner man ut om hjertet er friskt?


Ja, du er frisk dersom ultralydundersøkelsen og arbeids-ekg er gjennomført og funnet i orden og du i tillegg ikke får betydningsfulle symptomer under hjertebanken. Dersom de fikk registrert ekstraslagene under 24-timers ekg-et og du samtidig noterte deg at det var akkurat de ekstraslagene som du plages av deg som pågikk akkurat da, ja så har man i tillegg forsikret seg om at diagnosen er riktig. Ekstraslag er jo så vanlig at det kunne jo tenkes du hadde en alvorligere arytmi i tillegg til ekstraslagene, men om du følte de samme ekstraslagene under 24-timers registreringen som de du vanligvis føler så kan du være trygg. Alle disse undersøkelsene du har gjennomført er tilstrekkelige for å kunne påstå at hjertet ditt er friskt.


Skulle du mene at du har en annen type hjertebank i tillegg, og som gir symptomer av betydning så må du registrere hjerterytmen i lenger tid, men bare da. I ditt tilfelle høres dette helt unødvendig ut.


Hva mener jeg så med symptomer av betydning? De har valgt å ikke gå videre med flere undersøkelser, så bare det betyr at de ikke har fått frem at du har slike symptomer, eller har noe i syke- eller familiehistorien din som tilsier at de må være ekstra på leting hos deg:


DITT TILFELLE: Du kan nok plassere deg trygt på høyre side av tegningen sett fra din posisjon, dvs videre utredning unødvendig. Når det gjelder tungpust så er det snakk om andpustethet i hvile, som om man løp eller gikk raskt i en motbakke og ikke bare den strammingen eller trangheten i brystet du muligens har kjent. Slik tranghet i brystet skyldes at musklene i kroppen, inkludert dem rundt brystkassen, snører seg sammen. Kramper seg. Det er ikke like enkelt å utvide lungene da (puste). Men farlig er det selvsagt ikke.
Konklusjon:


Det er ikke noe galt. Bekymringen din vedlikeholder hjertebanken. Du har sikkert ekstraslag på dagtid også, men du kjenner dem ikke pga du er distrahert av jobb/gjøremål. Noen tar betablokker for dette, men det kurerer ingenting, bare demper antall og hyppighet av hjertebanken. Kuren for deg er å finne drivstoffet til ekstraslagene. Letingen må begynnemed at du aksepterer at hjertet ditt er friskt og at noe så plagsomt faktisk kan komme av stress. Stress som du ikke kan se at du har. Mange bekker små gjør stor Å. Det betyr at om du ser på hver og en av faktorene i livet ditt ser de uskyldige ut, men slår du de sammen bryter du toleranseterskelen. Da kommer kroppen i fluktmodus (stress), og da vil hjertet stå og skjelve som musklene til en sprinter på startstreken. 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon