Hjertebank: Når bør det utredes?

Innsendt spørsmål

­Jeg har siden flere år tilbake hatt enkelte ekstraslag på hjertet. Dette vet jeg er normalt og har falt med til ro med det. Har hatt et par episoder som er annerledes en bare enkelte ekstraslag. En episode var når jeg trente kondisjon veldig hardt, var rimelig utrent og var veldig sliten med høy puls. Da fikk jeg et anfall da det føltes som om hjertet "hengte" seg opp. Vanskelig å forklare, men det varte ca 10-15 sekunder, da hjertet slet med å slå i riktig tempo. Så forsvant det. Etter det har jeg hatt endel angst at noe er galt. Hadde også en nylig episode hos tannlegen der jeg fikk ca 50 ekstraslag i løpet av en time. Skal sies at jeg i denne settingen var veldig stresset, men kan stress fremkalle så mange ekstraslag? De kom både ett og ett og 2-3 sammen. Jeg lurer på om disse to episodene høres normalt ut eller om jeg bør sjekke det ut. Har tatt vanlig EKG, målt blodtrykk, puls og lyttet på hjertet med normale funn.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. juli 2019, klokken 08:06

Episoder med ekstraslag er ikke enkle å fange opp. Vi er spesielt interessert i å fange opp hjerterytmeforstyrrelser som forårsaker brystsmerter, tungpust eller besvimelser, eller når de inntreffer hos personer med stor belastning av hjerte- og karsykdom eller plutselig hjertedød i familien. Med stor belasting menes de som har mor, far, søsken eller egne barn som har fått hjerteinfarkt før de fylte 60 år. Kan du ikke svare ja på dette er sannsynligheten for at det er en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse liten. Et unntak skal nevnes og det er atrieflimmer, men det er veldig uvanlig i din alder. Ved den godartede hjerterytmeforstyrrelsen ekstraslag (ekstrasystoler) er det et system i uregelmessigheten ved at f eks hvert tredje eller femte slag tl eksempel, er et ekstraslag, mens ved atrieflimmer, som er den varianten vi ikke lnsker (dvs, det skal behandles) så er alt bare rot. Det er ikke noe system i de ekstra slagene i det hele tatt og til og med hvert enkelt slag har ulik styrke.


Ekstrasystoler (godartede ekstraslag): dunk-dunk-dunk-DUNK-dunk-dunk-dunk-DUNK-dunk-dunk-dunk-DUNK-dunk-dunk-dunk-DUNK-dunk-dunk-dunk-DUNK-dunk-dunk-dunk-DUNK-


Atrieflimmer; dunk-dunk-DUNK-DUNK-dunk---dunk-dunkdunkdunk-DUNK-duDUNK-dunk-dunk-duduDUNK


Utredning hjertebank


Er dere så heldige at dere får tatt et EKG mens du kjenner symptomene og EKGet viser bare de uskyldige ekstraslagene, som hos de uten familiære belastningen skyldes "bare" stress kan man slå seg til ro. Saken er at de som plages med dette sjelden har ekstraslagene hos lege fordi det er en situasjon, som med tanke på hjertestress, virker beroligende. Dvs at hjertebanken/ekstraslagene forsvinner.


Konklusjon: Sannsynligvis stress, men dersom du mener det ikke er noe system i hjertebanken kan dere vurdere å henvise deg til EKG døgnregistrering. Husk at ufarlig hjertebank føles rotete hvis du ikke følger godt med. Du bør regstrere slagene under rolige omgivelser. Da vil du faktisk også merke at de tunge slagene man kjenner ved ekstrasystolene ikke er de egentlige ekstraslagene. Ekstraslagene kommer tidligere enn de skal og er derfor svært svake (fordi hjertet ikke har fylt seg med så mye blod ennå). Det er det neste slaget man gjerne kjenner. Det som kommer litt senere enn det skal pga ekstraslaget som kom foran. Da det tar litt ekstra tid før dette neste normale slaget kommer rekker hjertet å fylle seg med mer blod enn til vanlig og dunket blir ekstra merkbart, men det er langt, langt ifra farlig. Om dette mot all formodning skulle være atrieflimmer (svært usannsynlig) er behandlingen som regel i din aldersgruppe "bare" Albyl-E uansett, dvs en kvart dispril daglig.


LES OGSÅ: Atrieflimmer

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon