Hjertebank og diaré. Hvorfor? Stress? Sykdom? Stoffskifte? Kreft?

Innsendt spørsmål

Hei,
Jeg hadde for noen år siden et veldig ekkel opplevelse, hvor jeg ble vekket av en veldig høy vekkeklokke og skvatt veldig. Merket fort at pulsen ble ganske høy (tror rundt 130), men så roet den seg ikke ned. Da ble jeg mer og mer stresset og redd og endte med å ringe sykehuset og komme til en undersøkelse. De tok en EKG, men da hadde jeg roet meg ned og fant ikke noe som de fortalte, men ga meg medisin som engangstilfelle mot forhøyet puls (slik jeg forstod det). Etter det husker jeg en gang jeg satt på restaurant og spiste og følte at jeg ble veldig varm og fikk høy puls. Endte på do med skikkelig dårlig mage, men det var i denne perioden jeg begynte å få angst for at jeg skulle ha hjerteproblemer.

Tidvis har jeg opplevd å få et eller et par ekstraslag og uregelmessig puls hvis jeg går rett fra høyintensitet til å stå/ sitte stille på trening/ fjelltur. Jeg opplever også i blant forskjell på innpust og utpust (økende på innpust og roende på utpust) når jeg egentlig er rolig.

I august i fjor fikk jeg kyssesyke, og ble sykemeldt i to uker før jeg var tilbake på jobb. Jeg fikk lov til å begynne å trene forsiktig rundt november, da var alle målinger "grønne" igjen. Jeg fikk også lov til å begynne å drikke alkohol igjen på samme tid. 19. november husker jeg at jeg spiste ute og at jeg var litt rar i magen etterpå. Senere på kvelden hadde vi en sosial kveld og det ble et par glass vin/ sjampanje. Den natten var første gangen jeg våknet av jeg at jeg hadde høy puls (men ikke "hard"/ bank) og skjønte at jeg måtte på ­do. Mens jeg var der gikk pulsen enda mer opp og jeg fikk hjertebank med mange ekstraslag, gjerne hvert 4. slag, men ikke alltid jevnt fordelt. Jeg ble skikkelig redd igjen for jeg klarte ikke å roe meg ned selv, i tillegg til at jeg denne gangen fikk en masse ekstraslag, og det var noe nytt. Ringte sykehuset og fikk snakket med dem og de var veldig rolige på at dette ikke var noe å bekymre seg for, og kunne skje i forbindelse med magebesvær. Jeg var hos legen i en annen forbindelse hvor han tok pulsen min og jeg fortalte en del av denne historien og han sa at det ikke var noe å bekymre seg for, men at han syntes jeg skulle ta en EKG siden jeg hadde litt uregelmessig puls. Opplevelsen med høy, uregelmessig puls med mange ekstraslag har jeg hatt en del ganger etter dette både før og etter ny EKG, som hadde resultat "normal". Da sjekket også legen blodtrykk (lavt, bra, "som en konfirmant" som han sa), og lyttet på hjerte og lunger. Resultatet var at jeg var frisk om en fisk, og jeg brukte dette resultatet mange ganger hvis jeg følte angsten krype frem, bare jeg gikk opp en liten bakke og kjente at jeg fikk litt puls. I løpet av våren har jeg begynt å lure på hvorfor jeg noen ganger har våknet midt på natten med sånn flat høy puls, som "tar av" når jeg står opp og går på do og blir uregelmessig og med mange ekstraslag mens jeg sitter der. Er da også ganske "løs" i magen og har mye luft i systemet. Det hjelper litt å få rapet opp noe luft.

Har begynt å se en sammenheng med melkeprodukter som risengrynsgrøt, dessert med krem i og forskjellige sauser (som jeg regner med har fløte i seg). Så neste uke jeg jeg teste om jeg har laktoseintoleranse eller andre allergier som jeg ikke vet om. Hittil har jeg ikke tenkt at jeg har noen allergier i det hele tatt, annet enn muligens pollen. Jeg har også opplevd å få et ekstraslag eller to og høy puls i forbindelse med spenning både i jobb og på kino for eksempel, men det er vel mer normalt?

Sist torsdag hadde jeg omgangssyke, og fikk samme reaksjonen midt oppi spying og diarre, altså ikke direkte mat-relatert, men sykehuset var igjen relativt rolige og ba meg legge meg ned og hvile. Det hjalp etter hvert. Fredag var jeg spyfri og søndag "friskmeldte" jeg meg. Men så i natt våknet jeg igjen og var løs i magen og fikk den samme høye pulsen med hjertebank og serier med ekstraslag hvert 4-5 slag ca. Nesten med en gang etter at jeg var ferdig på do roet dette seg, men jeg følte at jeg hadde "hardere" puls gjennom natten og var oppe flere ganger, men det var mer luft enn annet som kom ut. I dag føler jeg meg veldig urolig og har igjen litt raskere puls på innpust enn utpust.

Det er utrolig ubehagelig å våkne slik midt på natten, og de gangene jeg har fått liknende reaksjoner før jeg hadde kyssesyke har jeg ikke fått den samme uregelmessige pulsen med masse ekstraslag. Hva kan ha skjedd? Er hjertet mitt nå mer mottakelig for at adrenalin lager krøll? Legen sa at det var normalt å få slik hjertebank i forbindelse med å spy og magebesvær, men jeg føler at jeg har vært en utvikling her. Er det noe feil med hjertet mitt eller har det kun med fordøyelsen å gjøre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. september 2014, klokken 13:36

Det mest sannsynlige her er stress/angst siden dette kan slå ut på både hjerte og mage slik du beskriver det. Dette kalles irritabel tarm og ekstrasystoler. Siden andre leger har vurdert deg flere ganger uten å komme frem til annen sykdom går jeg mest for den løsningen.


Ellers kan man jo velge å se på hver av symptomene for seg, dvs at du kanskje har et fordøyelsesproblem og at hjertebanken bare er et dehydrerings- eller slitenhetssymptom som kommer som følge det (matforgiftning, mageinfeksjon, matintoleranse, allergi...). Ellers er det noen tilstander som kan gi både hjertebank og magebesvær uten at allergier, intoleranser, infeksjoner, stress eller angst er årsaken:


Lavt kalium og stoffskifteproblemer (blodprøver hos fastlegen), bivirkning av medisiner (inkludert antibiotika) og et sjeldent syndrom kalt Carcinoid syndrom / Nevroendokrin svulst.


Det er mest nærliggende å tro at dette kan være irritabel tarm og/eller fortsatt stress etter kyssesyken. Selv om blodprøvene er normalisert kan det ta veldig lang tid før man energimessig er restituert, og dette kan komme til uttrykk som hjertebank og irritbel tarm. Vi har alle en grense for når nok er nok. Ellers er variasjon i puls med inn- og utpust normalt. Når vi puster inn blåser lungene seg opp og hjertet får mindre plass, dvs får fylt seg mindre. da må det pumpe raskere for å få ut like mye blod. Puster vi ut får hjertet fylt seg med mer blod og trenger pumpe saktere for å forsyne kroppen med nok blod. Dette kalles fysiologisk arytmi og er normalt. Alkohol utvider blodårene og senker på den måten trykket (det trykket blodet utøver på blodårene innenfra og utover). Blodet får bedre plass med andre ord, dermed mindre trykk. Men når blodtrykket blir mindre må hjertet slå raskere (pulsen går opp) for at det ikke skal gå utover forsyningen. det samme ved matinntak. Da må hjertet pumpe raskere for å hente næring fra tarmen (mest er det snakk om en omdirigering av blodet og ingen nevneverdig økning i puls). Når maten er absorbert går man inn i en hvilefase og pulsen går ned. Vi blir dorske for å forholde oss i området hvor kroppen finner mat; en primitiv reaksjon. 


Skal man gå videre med dette (langtidsregistrering av hjerterytme), dvs finne ut av hjertebank spesielt, så er det gjerne slik at man enten er kraftig disponert for hjerte-karsykdom i familien elle rman har hatt symptomer som brystsmerter, tungpust eller besvimelse under hjertebanken. Har du hatt uregelmessig og rask hjerterytme som kan være atrieflimmer er videre henvisning for utredning også nødvendig.


Håper du har litt mer grunnlag for å gå i diskusjon med, eller forstå fastlegen og de andre involverte legene nå.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon