Hjertebank, rykninger og stress

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg har noen bekymringer jeg ønsker å dele med dere...
Det hele startet for en tid tilbake.. når jeg legger meg, før jeg sovner, jeg er fremdeles bevisst, men kroppen begynner og bli tung og vil snart sovne kan jeg skvette av at noe dunker meg hardt midt i brystet, like etter føler jeg at jeg er nær med å besvime og jeg rykker veldig til, får endel adrenalin i kroppen etter, men sovner fort igjen... i natt skjedde dette i en serie på en fire fem gang, første gang var jeg akkurat sovnet, men de andre gangene var jeg fremdeles våken, en av gangene fikk jeg prikkinger i venstre hånd, men dette varte i få sekunder, allt går veldig fort. jeg la merke til at når jeg konsentrerte meg, nesten lå å ventet på et nytt "anfall" uteble det, men straks tankene fløt bort så kom det igjen. jeg har opplevd disse anfallene på dagtid også bare ikke så strekt, da er det mer som at jeg bare må trekke pusten dypt og summe meg litt før det er bra igjen..en følelse av å falle vekk.

Jeg kjenner nå at jeg har diffuse smerter under venstre bryst og litt under brystbenet og under armhulen og skulderen, ikke alvorlige smerter, og dem er ved hvile og fysiske anstrengelser, altså ikke noe forskjell...

Jeg har også perioder med veldig hjertebank, ofte når jeg legger meg... allt i allt begynner dette å bekymre meg..
leser rundt på nette at kvinners hjerteinfarkt er diffuse og lett ignoreres, og det skremmer meg enda mer..mange skriver også at mange unge også får hjerteinfarkt

noen ganger har jeg opplevd smerter langt inne i øret med vekselsvis øresus, men dette er skjeldent.

I forbindelse med et voldsomt hårtap var jeg for litt siden å tok noen blodprøver, jeg har ringt legekontoret og snakket med en legesekretær, hun sa at jeg hadde høyt jærnlager..tror hun kalte det frritin (?) hva vil dette si? jeg hadde lavt nivå av noe annet jeg ikke husker navnet på, men hun sa at legen min ville kontakte meg om det var noe som måtte utredes. dette var 16. mai. jeg har ikke hørt noe fra dem.

ellers kan det være værdt å nevne at jeg er inne i en stressende eksamensperiode og har endel nerver på høyspenn, dog har dette inntruffet før dette startet. Jeg har ingen i nær familie med noen former for hjertesykdommer, jeg har normal BMI. jeg snuser og ellers spiser jeg normal mat.For to år siden så jeg bestemor svinne bort i kreft, vi sto hverandre veldig nær og det å se henne dø langsomt gjorde noe med mitt forhold til sykdom og død merker jeg... jeg har en egen evne til å suge til meg katastrofe historier med tragiske utfall og dem stikker dypt i meg.
Det er kanskje veldig nærliggende og tenke at dette er psykisk betinget, det hadde vel vært det beste også, men blir glad om du klarer å se den fysiske side av dette også.

Jeg ønsker å høre hva du tenker angåene dette..har du hørt om lignende? jeg lurer også på om vedvarende hjertebank som sikkert er stressrelatert er skadelig for hjertet i lengre løp? da tenker jeg på f.eks om jeg kan få utposninger på nærliggende årer eller utposning i hodet?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. september 2014, klokken 21:32

Jeg har absolutt hørt om noe lignende. Nesten daglig. Som regel er det stress- eller angstrelatert, men jeg pleier å utrede og gjøre et grundig intervju før jeg konkluderer med nettopp stress eller angst. Det er også betryggende for pasienten å notere seg at legen virkelig har tenkt aktivt gjennom hva det ikke kan være. Da blir pasienten trygg på at legen ikke har hengt det på angstknappen uten å ha overveid noe annet først. Spesielt pasienter med angstdiagnose fra før frykter, og har lett for at legen henger slike diffuse symptomer rett på angstknaggen før annen avveining. Men saken er jo den at angstpasienter kan få hjerteinfarkt, drypp, slag, kreft og andre lidelser de også. Man kommer derfor ikke forbi tankerekken.


Hjertesykdom er uvanlig hos yngre, men skjer det så får alle høre det


Med mindre du lever svært usunt eller har en svært sykdomsbelastet familie så er din alder på din side. Det er sjelden hjerte-karsykdom rammer i din alder. Det hender derimot, og da får hele landet ofte vite om det. Det kan få det til å virke vanligere enn det i realiteten er. Spesielt når det er nyhetstørke så er diabetes, hjertesykdom og flåttbitt svært farlig (ihvertfall er det slik presentert i de stadig mer tabloidpregede avisene).


Brystsmerter både under hvile og aktivitet


Du har (også) brystsmerter i hvile. Den som har brystsmerter i hvile har svært trange (nesten tette) blodårer. Dette ville utartet seg som et konstant problem og ikke være så mye av og på. Du ville nok i det minste hatt smerter under hver eneste aktivitet og sannsynligvis pådratt deg hjerteinfarkt og ikke bare angina under aktiviteten. En grov måte å skille mellom hjerteinfarkt (hjertemuskel har dødd) og angina på (melkesyresmerter/hjertekrampe) er at hjerteinfarktsmerter varer lenger enn tretti minutter og anginøse smerter kortere enn tretti minutter. Som regel er hjerteinfarkt svært vondt, man kaldsvetter og en skjønner at noe er alvorlig galt. Men, som du nevner er det store forskjeller ute og går. Spesielt hos kvinner. Jeg synes du skal få fastlegen din til å henvise deg til en sykkeltest dersom du har brystsmerter hver gang du har aktivitet. Dersom du innimellom tåler å belaste deg skikkelig godt uten å få brystsmerter er du nok trygg. Den endelige beslutningen om dette må du allikevel ta sammen med fastlegen din.


LES OGSÅ: Hvordan skiller jeg mellom hjertesykdom og angst?


Det er ikke uvanlig å ha brystsmerter som følge av stress. Det er gjerne muskelknuter på siden av nakken/halsen, kalt scaleniusmusklene som er årsaken til disse smertene. De kan gjøre svært vondt og stråle ned i brystkassen eller venstre arm. De er så vonde at de lett kan misforstås som hjerteplager. Ta gjerne en tur til en naprapat for en sjekk og behandling. Grunnen til at disse musklene blir betente og går i krampe ved angst eller stress er at de hjelper mellomgulvet med å puste. Er stresset eller angsten kronisk står disse i spenn hele tiden og blir betente. Innimellom vil de da stråle ned i bryst og arm. På toppen av dette hjelper også musklene mellom ribbeina med på å puste under stress og angst, og kan bli betente. Dette gir et mer kontinuerlig press i brystet. Ikke direkte smerte, men det kan føles trangt, og gi en følelse av at man ikke klarer å trekke pusten godt inn. Noen betegner det som et stramt bånd omkring hele brystkassen.


Rykninger i kroppen under innsovning


Følelsen av å falle bort når du sovner / rykningene er antatt å skyldes at visse deler av hjernen sovner før andre deler av hjernen. Hjernen tror derfor at kroppen faller og forsøker å hente inn igjen balansen. Du har sikkert opplevd den imponerende automatikken som slår inn når du er i ferd med å helle mot siden. Plutselig farer en arm ut for å kompensere uten at du behøver å planlegge det. Det går helt automatisk. Det er de samme mekanismene som slår inn under slike rykninger under innsovning. Det er mulig at stress kan spille inn også her, fordi deler av hjernen er i fluktmodus og sovner tregere. Dettar litt lenger tid før den delen av hjernen føler seg trygg. Det samme kan skje på dagtid om man bare er trøtt nok.


LES OGSÅ: Test om du har angst


Hjertebank: Stress eller hjertesykdom?


Hjertebanken er enda et symptom, sammen med det som er nevnt over, som øker sannsynligheten for at alt dette "bare" er symptomer på at du er overbelastet.Ekstraslag er ufarlig i friske hjerter, med mindre de oppstår under fysisk aktivitet eller gir symptomer (besvimelse, brystsmerter, tungpust). Da bør det vurderes å se nærmere på saken med sykkeltest og eventuelt også ultralyd av hjertet. Ufarlige/godartede ekstraslag forsvinner så snart du kommer overnpå hverdagen igjen, og skulle du ikke komme ovenpå skal du vite at de ikke er farlige for hjertet ditt. Ingen slitasje, utmattelse, tidlig aldring av hjertet eller utposninger og denslags.LES OGSÅ: Hvordan skiller jeg ufarlig hjertebank fra alvorlig rytmeforstyrrelse?


Kan jeg ha jernavleiringssykdom (hemokromatose)?


Ferritin er som du antar et mål på kroppens jernlager, men ferritin er også et såkalt akutt fase protein akkurat som CRP (hurtigsenken). Det betyr at ferritin også vil øke ved betennelses- og infeksjonstilstander akkurat som CRP gjør. Har ikke fastlegen hørt fra seg er det nok i orden. Jeg vet ikke hvor lang tid det pleier å gå før du hører fra ham dersom en blodprøve er unormal. Som regel hører ikke fastlegen fra seg om alt er normalt. Det er for belastende og går utover oppmerksomheten legen må rette mot de da mer trengende, men dette kjenner du sikkert til. Ferritin er også økt ved hemokromatose, men da må man ta andre typer jernprøver i tillegg. Dersom ferritin ble målt under en sykdomsperiode har den blitt målt høyere enn den i virkeligheten er. Ta ny ferritin i så fall.


LES OGSÅ: Hvordan finner man ut om man har hemokromatose?


Også hårtap kan, og skyldes som regel, stress.


LES OGSÅ: Finnes det egentlig noen god hjelp mot hårtap?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon