Hjertebank, tungpust, brystsmerte og svelgvansker. Har legen rett i at alt er an

Innsendt spørsmål

Jeg har slitt med angst over lengre tid. Jeg hadde en periode der jeg var helt sikker på at jeg hadde en form for kreft. Fordi jeg hadde gått ned 6 kilo uten grunn. Men spiste veldig lite den perioden og sluttet å trene, så har egebtlig roet meg ned med at det er grunnen for at jeg har gått ned i vekt, har ikke gått noe mer ned med gått opp 1-2 kilo igjen. Var masse hos legen og viste deg at jeg var frisk. Alle blodprøver bra bra, bortsett fra at blodprosenten min var litt høy. Men da sa legen at det kunne være fordi jeg ikke hadde drikki så mye perioden før prøven. Drakk veldig mye vanndrivende drikke og ikke så mye vann den perioden.

Og selvfølgelig så søkte jeg opp hva det kunne være når man hadde høy blodprosent. Og jeg hang meg opp at det kunne være noe med hjerte. Siden den gang så har jeg hatt mye hjertebank og høy puls hele tiden. Jeg kan stå opp om mornigen å ha 110 i puls og så roer jeg meg litt ned og da har jeg alt fra 84-100. Og om jeg ligger helt stille også kan pulsen min fyke i været. Men den har aldri gått over 122 enda i hvertfall. Og når jeg reiser meg opp så fyker pulsen min i været og kjenner at det dunker i hele kroppen, og da blir jeg enda mere redd. Jeg klarer ikke å slutte å tenke på at det er noe feil med hjertet mitt. Går og sjekker pulsen min nesten hele tiden. Og den er alltid høy. De rundt med sier at den er høy fordi du henger deg opp i den hele tiden og sjekker den, men klarer ikke å stole på det de sier.Og var på legevaktet og tok ekg, den var fin med hadde veldig høy puls, de målte vel da at jeg hadde 125 i puls. Jeg er veldig redd for at det er noe med hjertet eller om det er på grunn av angsten. Er dette mest sannsynlig på grunn av angsten?

Og jeg sliter også med pusten. Føler at det er tungt å puste hele tiden, både inn og ut.Og føler at jeg ikke får pustet helt inn og ikke får nok luft. Og jeg merker trykkende press i brystet og føler at halsen snurper jeg inn, og føler ømhet i halsen og oppover i ansiktet( men er mest på halsen) Og noen ganger er det vanskelig å svelge. Og jeg har googlet dette også, og lest at det kan være noe med hjertet eller blodpropp i lungene. Dette kan var over lengre tid. Har tatt Røntgen av lungene der alt så fint ut.Målt oksygenopptaket mitt og den var fin og sjekket om jeg har astma, men det hadde jeg ikke. Vært hos legen med dette, for føler at jeg litt slim, men får liksom ikke hostet det opp. Og når jeg puster hardt utover kommer det det en pipelyd fra halsen og føler at jeg alltid har en klump nederst i halsen, merker den spesielt når jeg svelger. Men hun sier at det ikke er noe. Men er veldig vanskelig å ikke tenke over dette når jeg merker det hele tiden og ikke får sove om natta. Jeg går å tenker på dette hele tiden og klarer ikke å roe meg ned. Er redd for at det er noe alvorlig galt med meg. Alle sier at dette kommer av angsten, men er vanskelig å tro dette når jeg har disse symptomene hele tiden.Og disse symtomene plagermeg veldig for jeg er veldig redd for at det faktisk er noe galt med meg og at det ikke bare er angsten. Og er sliten og slapp hele tiden.Har vært hos kiropraktor og fysio for anspente muskler.Var anspent helt fra nakken og helt til korsrygen og brystet, hals og sjeve. Kommer dette mest sannsynelig av angsten eller bør jeg være bekymret ?Føler at legen min ikke tar meg helt seriøst når jeg kom til henne å sa at jeg har hatt disse symptomene nå i lang tid. Hun sier at det er angsten og at jeg ikke skal tenke mer på det.Men det er ikke så lett når jeg selv er ganske sikker på at det er noe alvorlig galt

Og jeg står i vennteliste hos psykolog, men syntes det har tatt veldig lang tid. Legen min sendte inn en henvisning for snart en måned siden.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. mars 2014, klokken 21:39

Ufrivillig vekttap kan være bekymringsfullt


Det er sant at vi ikke liker ufrivillig vekttap, men det må ses i sammenheng med andre ting. Dersom kroppslige undersøkelser og blodprøver/tester ikke gir mistanke på kreft eller alvorlig sykdom, samtidig som at det er andre årsaker enn kreft/alvorlig sykdom som kan forklare vekttapet kan man oftest ta det mer med ro. Dersom du har uforklarlig sykdomsfølelse, nattesvette, uforklarlig feber og spiser mat, men allikevel raser ned i vekt må man begynne å lete grundigere. Det virker som legen din har vurdert deg riktig, men kjenner du deg igjen i noe av det jeg skrev her så opplys legen din om det så du er sikker på at konklusjonen hennes er fattet på riktig grunnlag


Når bør hjertebank utredes?


I grove trekk om det er betydelig hjertesykdom i familien, hjerterytmesykdom eller tidlig hjertedød i familien, om du har hatt symptomer under hjertebanken (andpusten, besvimelse, brystsmerter), funn på EKG eller bilyd over hjertet.


Hjertebank mars14


Enkelte funn på EKG gir ikke symptomer, men skal likevel utredes videre. Dette gjelder blant annet tilstander som nyoppstått venstre grenblokk, deltabølge (WPW-syndrom) og AV-blokk grad II (grad III gir som regel symptomer). Et vanlig hvile-EKG hos fastlegen hører derfor alltid med i utredningen av hjertebank. Dersom du har anfallet hos legen er det "bra" for da får man sett hva det dreier seg om med en gang og slipper å gå videre med saken. Mange har ikke hjertebanken hos legen, "dessverre" og da må man forsøke å avgjøre hvorvidt man skal henvise videre eller ei. Figuren over kan da være en rettledning.


Foreløpig passer alt inn i et angstbilde, men jeg kan ikke utelukke noe fra mitt ståsted. Bruk svaret kun som informasjon og kilde til samtaler med legen din.


Hva er årsakene til tungpust, og hvordan bør det utredes?


Dette er et veldig stort tema og eg må nesten få lov til å linke deg til et svar jeg har gitt på dette tidligere. Mye av innholdet i svaret er sannsynligvis uaktuelt for deg, men jeg har forsøkt å forklare omkring det slik at det skal bli noe enklere å finne ut for deg hva som kan gjelde for deg.


LES: Årsaker til og utredning av tungust


Pipelyd fra halsen kan alle få bare man tar i hardt nok. Det i seg selv er ikke noe "bevis" på astma.


Muskelsmerter syldes oftest anspenthet


Det er flere naturlige (ufarlige) forklaringer på  uskelsmerter enn farlige. Det er klart det finnes muskelsykdommer eller infeksjonstilstander som bør avsløres og behandles, men hos deg virker tilstanden kronisk samtidig som behandlerne ikke har antydet mistanker om bindevevs-, muskel- eller leddgiktssykdom.


Hva er årsaken til klump i halsen


I ditt tilfelle er det mest sannsynlig anstente svelge- eller stemmebåndsmuskler. Det spenner seg muskler i halsen akkurat som ellers i kroppen. Hos andre er det struma, sure oppstøt, kronisk harking eller hos en mangeårig, godt innrøkt røyker kreft.Ønsker du å gå i dybden på dette?

LES OGSÅ: Hva kan årsaken til klump i halsen være?


Håper du har blitt litt klokere av svaret og har fått et bedre grunnlag for å forstå hvorfor legen din ikke er bekymret for kreft, blodpropp eller annen alvorlig sykdom, selv om angst er alvorlig nok det også. Det blir jo som virkelig å ha kreften eller blodproppen om man ikke er overbevist om det motsatte. Ønsker deg lykke til videre!


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon