Hjerterytmen min går fra rask til treg under belastning

Innsendt spørsmål

­Jeg har en stund vært bekymret over ekstraslag. Har det veldig ofte og mange ganger om dagen. Oftest får jeg det når jeg har reist meg opp for å gå og jeg får det stort sett alltid når jeg har vært i aktivitet og pulsen er på vei ned. Merker det ekstra godt når det er kaldt ute og jeg fryser. Jeg får ofte disse ekstraslagene som anfall. Noen ganger slår hjertet som går fort over til å slå sakte og hardt over ca 30-60 sekunder før det slår fort igjen.
Har jeg da ekstraslag over lenger periode uten pause?
Det hender også jeg får ekstraslag i hvile men det er sjeldnere (bortsett når jeg setter meg brått ned etter å ha gått litt).

Jeg har vært hos lege og tatt vanlig ekg to ganger og de har vært fine, men jeg har heller ikke hatt anfall under disse. Blodtrykk og lytting på hjertet har vært fint.

Nå venter jeg på 24 timers ekg, men fikk ikke time før i slutten av februar.

Er det hensiktsmessig å vente så lenge?
Er så bekymret for å bare falle om ????

Fikk også svar på blodprøver i dag. Alle prøver var fine bortsett fra litt høy urinsyre. Hva vil dette si? Når jeg søker på nett kommer det opp at det kan ha med hjertesykdommer å gjøre og da blir jeg jo enda mere redd.
Hun på legekontoret sa det var rett over grensen og ikke noe å bekymre seg over, men jeg klarer ikke å la være. Hadde dårlig matlyst og vet jeg drakk altfor lite i perioden før jeg tok blodprøver om det har noe å si. Sist jeg tok blodprøver var for et år siden og da var de fine.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. januar 2019, klokken 20:29Hjertebank mars14


Ved fravær av symptomene og tegnene på venstre side er det lite sannsynlig at det er noe farlig på gang, men unntaket er atrieflimmer/atrieflutter, som er en uregelmessig og samtidig rotete hjerterytme, dvs det er ingen regelmessighet i uregelmessigheten slik det kan være med ekstraslagene, som kan opptre med ekstraslag hvert f eks andre eller tredje slag.


Atrieflimmer/-flutter kan opptre anfallsvis og kalles da paroksystisk atrieflimmer. Det skal behandles med blodfortynnende for å unngå blodproppdannelse i det flimrende forkammeret, hvorpå proppen i sin tur kan havne i hjernen og gi slag, dersom:


Cha2ds2vasc skaar. Antall poeng man får på skåren avgjør om man sterkt anbefales å ta blodfortynnende eller ei.


Sannsynligvis skårer du 0 poeng, hvilket betyr at dersom dette hadde vært atrieflimmer er det uansett ikke nødvendig med blodfortynnende, eventuelt bare 75 mg Albyl-E. Men fortsett å forsøke å fange opp arytmien.


Det jeg derimot synes du skal gjøre er å henvises til arbeidsbelastning (sykling/tredemølle) samtidig som det tas EKG (såkalt arbeids-EKG), dersom det ikke fanges opp noe på døgnregistreringen. Du kan og diskutere med legen din, som kjenner alle detaljene, om det er tilrådelig at du belaster deg på en måte du erfaringsmessig vet trigger frem hjertearytmien du forsøker å få avklart. I så fall slipper du arbeidsbelastningen senere. Ut i fra hva jeg leser høres det trygt ut, men det er legene dine som må si det endelige ordet om det.


Det er mange årsaker til forhøyet urinsyre. Urinsyre er rester av arvematerialet vårt i cellene våre. Vi skifter ut celler hele tiden, og dersom vi har stort vevshenfall øker urinsyre. Likeledes om vi spiser mat med mye puriner (celler med andre ord, dvs kjøtt). Det sistnevnte er nok mest sannsynlig. Det er ihvertfall ikke økt risiko for hjerte-karsykdom og en beskjeden økning utreder vi ikke. Forsøk å spise litt mindre kjøtt i fire uker og mål på nytt. Jeg ville ikke hengt meg så mye opp i det "funnet". Vi ser mange friske med slike verdier.


Konklusjon: Dette skal utredes. Det er ikke normalt, spesielt ikke under belastning. Dersom det er atrieflimmer vil du ikke "falle om" som du beskriver det. Det høres ikke ut som ordinære ekstraslag. I det minste er det noe mer i tillegg. Noen har en tilstand som kalles syk sinus syndrom, men denne tilstanden behandles bare dersom du har symptomer, dvs brystsmerter, tungpust eller besvimelser.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon