Hjertesykdom eller angst?

Innsendt spørsmål

­Jeg har gått med en intens frykt om at blodtrykket mitt er vesentlig forhøyet under engasjement, sinne, frykt, og andre påkjenninger.

I går hadde jeg et tilfelle hvor jeg var svært oppgitt og fortvilet i en diskusjon. Følte da disse plagene med at pulsen var lav, og jeg følte meg nesten dårlig. Hadde da tilgang til måler, og målte umiddelbart. Da hadde jeg en tanke i hodet om at "nå er trykket høyt uansett, jeg bryr meg ikke, bare få se resultatet".

Til min store overraskelse var blodtrykket 125/75 med puls ca 60. Og etter å ha slappet litt av, sank det til 115/65 som er mitt vanlige kveldsblodtrykk. Jeg kontrollmålte flere ganger med å kjenne etter radialispulsen under målingene, og den kom tilbake når måleren viste ca 110. Apparatet kan altså ikke ha målt feil heller.

Da må det jo være så enkelt at det er selve frykten for resultatene som kan få målingene på det verste opp i 140-150. Er dere da enige i at jeg kan la videre undersøkelser som 24-timers blodtrykk være?

Så er det en annen ting jeg lurer på. Har med jevne mellomrom en slags frykt for det jeg kan kjenne i brystet. Hvis jeg er engstelig, så kan jeg føle et visst press i brystet. Det samme kan skje på starten av angstanfall (som jeg heldigvis sjelden har nå), hvis jeg blir sint, eller hvis jeg reiser meg brått etter å ha sittet stille lenge, og "tenker over" at dette har jeg opplevd før. Kan også kjenne et visst ubehag i halsen på starten av trening (på lett intensitet) hvor jeg ofte også er engstelig, som om noe kommer opp gjennom halsen. Jeg har ikke disse plagene under hardere trening, som hvis jeg jogger/løper, eller jogger i motbakke, og pulsen er 150-190, noe jeg antar kan være et godt tegn.

Men ved jogging kan jeg kjenne et visst ubehag, som jeg mistenker at enten kommer fra stramme brystmuskler (kjenner det ytterst på brystet ved skulderen, på en av sidene, sjelden begge) eller så kommer det fra muskelen som går i kanten av skulderbladet, er litt usikker. Mistenker at det skyldes at ved jogging holder jeg armene opp, i motsetning til når jeg går, hvor armene henger løst ned.

Jeg må si at alt dette skaper en viss treningsvegring om dagen, noe som absolutt ikke er heldig for meg, siden trening er viktig både for psykisk og fysisk helse. Er henvist av fastlegen min til psykomotorisk fysioterapi og skal starte der over påske.

Kolesterolverdiene mine er greie nok. Har ikke målt de på en stund, målte våren og sommeren 2009, da var de 5,1 og 5,2. Da var jeg lett overvektig med BMI ca 27. Så gikk jeg noe ned i vekt, og gjorde sykkeltest (som var fin) men på dette tidspunktet trente jeg aldri, i frykt for hjertearytmi. Merkelig nok viste prøvene 6,0 med HDL bare 1,1 etter sykkeltesten. Syntes det var utrolig rart, jeg begynte å trene litt igjen, og fastlegen målte 4,7 en måned senere (november 2009). Nå veier jeg vesentlig mindre og trener vesentlig mer, tar omega-3 tilskudd, spiser mye havregryn og lite mettet fett, så jeg vil tro kolesterolet er nokså OK nå.

Har som nevnt en del koronarsykdom i familien min. Pappa fikk som 50-åring brystsmerter ved aktivitet, og ble sendt til sykkeltest som ikke viste noe galt, ble sendt til myokardscintigrafi som heller ikke viste noe galt, så ny sykkeltest 5 år senere som fortsatt ikke viste noe, og først 12 år etter det igjen ble det ved koronarangiografi påvist 50-75% stenose på hovedstamme, LCA og CX, samt 33-50% på RCA. Imidlertid røkte han 40-50 om dagen fra han var 10 år gammel og fram til angiografien, hvorpå han sluttet på dagen. Han har nesten hele livet hatt BMI over 30.

Det er fortsatt nokså uvisst om min far faktisk hadde angina som 50-åring, eller om smertene hadde andre årsaker. Det var først den senere tid han fikk EKG-forandringer (inv T i V5/V6 som normaliserte seg etter bypassoperasjon).

Morfar døde av hjerteflimmer som komplikasjon til infarkt, 57 år gammel.
Pappa har 5 søsken, hvor de som røyker og er sterkt overvektige har hatt koronarsykdom eller røykebein, de som ikke røyker har ingen plager. Min mor tok nylig sykkeltest hvor hun fikk pulsen opp i 180 uten anmerkninger eller symptomer. Hun røyker ikke. Hennes bror er også helt frisk foruten vannvittig mye ekstrasystoler (over 10.000 i døgnet).

Jeg røyker (selvfølgelig) ikke. Jeg drikker sjeldent eller aldri alkohol. Har aldri noen sinne brukt et illegalt rusmiddel og vil heller aldri gjøre det.

Beklager denne kvasimedisinske avhandlingen :) Men håper dette er detaljert nok informasjon til å svare på følgende: Bør jeg uroe meg over disse plagene jeg tidvis merker, eller kan jeg slå meg til ro med at dette er psykisk og at jeg bør trene videre.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. april 2011, klokken 22:33

Ja, jeg synes ikke du har noen grunn til å ta 24-timers blodtrykk, basert på min kjennskap til din medisinske historie. Men du vet nå at du gjorde en feil? Du visste at blodtrykket ikke ville vise noe unormalt, men målte trykket allikevel. En liten tvangshandling med andre ord. Neste gang skal du forsøke å la det passere. Er det umulig så skal du i det minste sette en grense for hvor lenge du skal vente med å måle det. Fem timer kan jo være en god start.


Over til neste avsnitt; er du engstelig vil du kjenne press i brystet. Det er to grunner til dette. For det første er angst kroppens reaksjon på å få deg vekk fra situasjonen. Føler du angst er det naturlig å søke deg vekk fra miljøet eller situasjonen. Er ikke dette mulig så er kroppen forberedt på å ta opp kampen. Dette kjennes også i brystet fordi lunger, muskler, hjerte, syn, nerver, hjerne, blodsukker...hele kroppen står klar til start. Klar til kamp eller flukt. Det er klart dette kjennes.


Hos deg så oppstår angsten, altså alle disse reaksjonene, unødvendig. Hver gang dette har skjedd så har det ikke skjedd noe galt. Dette må du minne kroppen din om. Husk at hver eneste gang disse reaksjonene har oppstått så har du overlevd. Selv om kroppen tror den skal dø. Men det er bare for å få deg til å ferne deg fra situasjonen som skaper angst. Nå har du havnet i en situasjon der du etter hvert kan utvikle angst for angsten.


Jeg har tidligere fortalt deg nytten med å gå inn i angsten. Forflytt symptomene inn i bevisstheten din slik at underbevisstheten ikke kontrollerer pust, muskelspenninger og hjertebank etc. Føl på symptomene; pusten, klemmet i brystet, lytt til hjerteslagene. Forflytt symptomene inn i bevisstheten. Ikke forsøk å ignorer dem. Føl, snakk, eller bann til de. Hån de. Le av de og minn dem på at de hver gang har måttet pakke sammen og forlate arenaen. For de har jo måttet det?


Det er mye av de samme symptomene du ramser opp. Du er altså fortsatt der at du må ha en medisinsk forklaring på alle de rare symptomene kroppen skaper, spesielt når vi kjenner etter. Jeg mener ikke at jeg hadde forventet at alt skal rette seg bare fordi noen tror de har sagt noe lurt. Det ville være like naivt som å tro at man bare kan riste i den som har fått sjokk etter en bilulykke, klappe til de på kinnet og be de skjerpe seg så blir alt bra. Nei, utgangspunktet i din angst sitter dypere enn overflaten, og jeg mistenker at du er av den typen som må grave det frem, tygge på det og svelge det på nytt fo å få dette fordøyd. Det er ett eller annet du har svelget feil på veien. Det må hostes opp og tygges på nytt. Dette må du ha hjelp til. Det tar for lang tid alene. Ofte er det umulig alene.


Psykomotorisk fysioterapi er en god ting. Utfordringen for deg blir å ligge å lytte til det som blir sagt og ta imot behandlingen av anspent muskulatur. Forsøk å ikke argumenter om alt, eller finne ut hvor mye vedkommende kan om det ene eller det andre. Ikke forsøk å overprøve alt for å teste om symptomene dine kan være farlige allikevel. Sug til deg den informasjonen du føler er nyttig for deg, ignorér det behandleren ikke fremstiller korrekt. Først og fremst, forsøk å slappe av.


Jeg tror også kolesterolverdiene dine er bra, basert på hva du skriver i spørsmålet.


Du må begynne å trene igjen. Og husk femtimers regelen. Og når det kommer til arvelighet så skal du vite at når det kommer til livsstilssykdommer så er det livsstilen vi først og fremst arver. Ikke hjertet eller blodårene. Du har jo en komplett annen livsstil enn de.


Benytt oss gjerne fremover, for det er veldig godt å få ting ut på papiret. Du kan til og med skrive det på eget papir, la det ligge til neste dag, og da se om du føler det nødvendig å sende inn spørsmålet. Være bare klar over, som du sikkert har lagt merke til, at jeg kommer til å legge hovedvekten på mestringsstrategier. Jeg leser med lupe alt du skriver. Jeg skal ikke ubetinget henge alt på samme knaggen, men der jeg føler meg trygg på at nå er har du latt angsten ta kontroll igjen, vil jeg minne deg på det.


God påske. Nå blir det tid til litt rolige langkjøringsøkter, eller hva? Det frigjør beroligende endorfiner. Endorfinene fnyser av angst :-)


PS Disse arm/muskelplagene dine kan skyldes muskelknuter i muscusus scalenius. Kjenner jeg deg rett finner du ut hvor denne sitter. Den sitter bak kragebenet. Trykk litt omkring der. Får du smerter som minner om angina så har du truffet de rette muskelstrengene. De er ikke særlig gode. Naprapatene er bedre enn fysioterapeytene på å behandle slike. Muskelknutene kan også sitte ved skulderbladet.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon