Anonymt: Hormoner mot hjertebank og angst

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg er en kvinne på snart 48 år. Ett år siden bygynte uregelmessige menstruasjoner. I april begynte å føle sterk hjertebank ved pms. Tar metoprolol mot det, men fortsatt høy puls ved mindre anstrengelser, spesielt om morgenen og om natta, men også ved fysisk aktivitet, dvs ca. 140 ved turgåing og 170 ved gåing mot bakker. Sjekket hos hjertespesialist, fant ikke noe galt med hjerte, bare dårlig fysisk form som skyldes langvarige ryggsmerter. I sommer fikk flere panikkanfall og angst, dårlig søvn. Bruker beroligende ved behov. Også går 3.måned på trisekvens. Men føler ikke at trisekvens hjelper mot hjertebank. Forrige måned slet mye med det, som jeg skyldte på stress på jobben. Prøver å ta det med ro, går til nål og massasje. Spørsmålet er: er det noe vits å ta trisekvens hvis den ikke virker mot hjertebank? Bytte mot andre og i så fall hvilken preparat som kanskje funker bedre? Har verken hetetokter eller svetting. Finnes det noe HRT som kan hjelpe mot angst?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 28. november 2019, klokken 20:16

Hei


De plagene du beskriver kan ha mange, sammensatte årsaker og er ofte vanskelig å gi en enkel løsning på.  Økende hjertebank og angst kan ofte henge sammen og kan endres i overgangsalderen. Det ene kan ofte forsterke det andre. Jeg regner med du har blitt utredet ikke bare hos hjertelege, men også mtp høyt stoffskifte som kan gi lignende symptombilde.


Når det gjelder hormonerstatning så er det desverre ingen løsning som automatisk passer alle kvinner. Det kan absolutt tenkes at overgangsplager bidrar til å forverre dine plager, men det er ikke dermed sagt at hormonerstatning automatisk bedrer dette. Det er uansett ikke uvanlig at man må prøve et par forskjellige preparater før man kan si at det ikke hjelper. Dersom du nå har brukt trisekvens i 3 mnd uten å merke effekt, så kan det bære aktuelt å forsøke et annet preparat, evt et hormonplaster som kan ha en litt annen virkning/bivirkningsprofil. Det er ikke én enkelt type som er jevnt over bedre enn andre, der må en prøve seg frem.


Direkte mot angst finnes det ikke noe hormonpreparat som fungerer, men har man en sårbarhet i bunn som gjør en lett engstelig vil hormonelle forandringer kunne gjøre dette verre og hormonerstatning vil kunne bedre dette (i teorien). Det finnes dog et preparat som heter catapresan som er et ikke-hormonelt preparat som brukes for hetetokter hos kvinner som av forskjellige årsaker ikke kan bruke hormoner. Det har en virkningsmekanisme som i teorien kan ha en positiv innvirkning på det du beskriver av plager. Det vil dog være utenfor godkjent bruk i Norge, slik at det vil være opp til din lege om han/hun vil forskrive dette preparatet til denne bruk. Det er også beskrevet forverring av plagene etter avsluttet behandling.


Dersom du ikke får en bedre livskvalitet av å stå på hormonerstatning, er det ingen helsegevinst å fortsette med dette i lengden. Det vil ofte være vel så effektivt å heller adressere dine plager på andre måter i form av angstbehandling, avspenningsøvelser, jevnlig fysisk aktivitet, samt å unngå faktorer som forverrer plagene hvor koffein er en vanlig synder (te, kaffe, energidrikke, kola).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon