Hovne lymfeknuter i lysken som ikke går tilbake

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg oppdaget rundt 18.mai noen hovne lymfeknuter i begge lysker. Det var/er likt i begge lyskene. Jeg hat en hoven lymfeknute nokså høyt oppe i lysken på begge sider som er formet som en rosin, og som er rundt 1 cm slik jeg kjenner det (maks 15mm). Under kjenner jeg et par til, som er mer som erter (kanskje noe mindre). Den øverste (altså den største) er lokalisert på akkurat samme sted i lysken både på høyre og venstre side. Jeg kjenner de ruller litt under huden når jeg palperer dem, men de forflytter seg ikke. Jeg var hos lege for 8 og 6 uker siden. Han kjente på dem begge gangene og syntes ikke de kjente patologiske ut (hans ord). Jeg tok også blodprøver. Vet ikke akkurat hvilke. Men senkning var fin, samt Hb (det han nevnte). Regner derfor med han har sjekket blodstatus, og vet han sjekket stoffskifte. Jeg hadde også en bilyd på hjerte første legebesøk, men denne kunne han ikke høre andre gangen. Jeg var ekstremt stresset under første besøk, noe som kanskje kan forklare det. Jeg lå litt lavt i D-vit. Har startet med tilskudd. Ellers har jeg ingen feber, vektnedgang, dårlig allmenntilstand eller uttalt nattesvette. Nå 6 uker etter siste legebesøk er lymfeknutene med det samme. De er vertfall ikke større, muligens en antydning mindre (og i samme konsistens slik jeg kjenner det). Legen min sa de kunne forbli slik resten av livet mitt, og at jeg ikke trengte ytterligere oppfølging med mindre de vokste eller jeg fikk andre symptomer. Kjenner jeg derimot ikke klarer å slå meg helt til ro, og blir så usikker når jeg leser om dette på nettet. Er en lymfeknute på 1 cm hoven, eller kan den være slik normalt? Har jo lest at man ikke skal kunne kjenne dem under huden. Kan forresten nevne at jeg også er nokså slank. Hvis det var noe ondartet, ville de da vokst seg større på denne tiden? Altså på de to månedene det har gått siden jeg oppdaget dette. Kan lymfeknuter på 1-1,5 cm som ikke vokser være kreft? De er ikke ømme. Jeg vet heller ikke om noen infeksjon jeg har hatt i nedre del av kroppen (eller forøvrig). Tok en behandling for sopp for rundt 6 uker siden i tilfelle det kunne vært derfor.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juli 2019, klokken 07:57

Lymfeknutene skal blåse seg opp innimellom. De gjør dette når forsvarscellene inni dem fordobler seg til det mangedobbelte fordi de har standet og oppdaget en mikrobe. Deretter sendes forsvarscellene ut i kroppen og slår ned mikrobene der også. På det viset unngår vi sykdom. Av samme grunn kan vi og skal vi helst, oppleve at lymfeknutene blåser seg opp uten at vi har noen symptomer som forklarer det, dvs uten at du har noen symptomer fra underliv eller bena dine som forklarer hvorfor de er hovne. Men det er altså det ideelle, at de gjør jobben sin så effektivt at vi ikke en gang kjenner symptomer på at mikrober har trengt seg inn. Når lymfeknutene arbeider så effeltivt som de tydeligvis har gjort hos deg nå så vil det naturlig nok reise seg spørsmål om hvorfor de har blitt hovne. Man har jo ikkke kjent noe til noen forklarende symptomer. Men dette er altså ideelt. Du har hatt en inntrengen av e mikrobe, men de rakk aldri å gi deg symptomer.


Så er spørsmålet, hvorfor går de ikke tilbake igjen, og hvorfor er ikke lymfeknutene ømme? Det er korrekt at de ikke alltid går tilbake. Husk at lymfeknuten fanger mikroben. Dvs at mikrobene finnes i store antall inne i lymfeknutene og at immunforsvaret, angrepet mot mikroben, forårsaker vevsskade, og at vevsskade skaper arr. Når lymfeknutene ikke returnerer i størrelse kan det altså bety at det har oppstått bindevevsskade/arr i lymfeknuten. En annen ting er at det kan være mange hukommelsesceller igjen i lymfeknuten, og dette kan høres ut som er tilfellet for din(e) lymfeknuter, siden de antakelig har avtatt en tanke i størrelse.


En lymfeknute som vokser pga betennelse vokser raskt, og da strekkes nervene i lymfeknutekapselen. Dette gjør at de står spent som srenger og vil utløse smerte/ubehag ved berøring, men ikke dersom de er så små som dette. Dine lymfeknuter er antakelig altså ikke store nok.


Du oppgir korrekt å ikke ha noen symptomer på lymfom. Ved lumfom har man dessuten store kladaser av fastsittende lymfeknuter i tillegg til de symptomene du tydeligvis er godt kjent med, samt ofte forstørret lever og/eller milt og kan ha utslag på blodprøver. Dette høres absolutt ikke ut som noe lymfatisk.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon