Hva betyr det at tungetonsillene er forstørret?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg har hatt problem med halsen siden starten av august 2018 (snart 6 mnd). Plagene kommer og går, og varierer i styrke og hvilke type vondt. I perioder er halsen sår, noen ganger vondt å svelge, kjennes ut som et fremmedlegeme i halsen, mye slim, noen ganger vondt for å puste (føler hals er tett), andre ganger «rasper» det i brystet når jeg puster (som om jeg er ute og jogger når jeg er forkjølet, selv om jeg verken jogger eller er veldig forkjølet).

Jeg har slitt med utmattelse og tretthet det siste året, dette har forverret seg betydelig etter at halsvondten kom i august.

Var hos en øre-, nese- og halsspesialist denne måneden og fikk «diagnosen» forstørret tungetonsille. Lett erythem. Han sa at det tok veldig lang tid før dette forsvant, at det kunne ta opp mot et år. Og at det ville variere veldig i intensitet, noen ganger ville tungetonsillen være liten, andre ganger stor.

Jeg sitter igjen med en del spørsmål. Hva vil det si å ha forstørret tungetonsille? Hva kommer det av? Er det et virus som har satt seg og gjør at den blir forstørret? Hvorfor tar det så veldig lang tid før dette forsvinner? Kan dette ha noe med forverring av trøtthet og utmattelse, at kroppen jobber med dette? Er det noe som forverrer eller forbedrer seg avhengig av hva jeg gjør (trening, ta det med ro?)? Er det når kroppen kjemper mot virus at tungetonsillen blir større, og at det minker når jeg er helt frisk? Eller er denne bare stor nå, uavhengig av hvilke andre virus kroppen jobber med - og vil uansett forsvinne helt over tid?

Jeg har nå siden starten av januar hatt store plager med halsen, vondt for å svelge, betent og veldig mye tykt slim. Får jeg lettere halsinfeksjoner pga tungetoksilen?

Hvordan kan jeg få den vekk, forhindre flere halsinfeksjoner og bli helt frisk igjen? Har aldri hatt plager med halsen siden dette oppstod i fjor.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. februar 2019, klokken 14:22

Tungetonsiller er vanlige "mandler", dvs lymfeknuter, akkurat som mandlene på hver side ned i svelget og som de ømme knutene vi kjenner på utsiden av halsen når vi er forkjølet. Tungetonsillene/tungemandlene forstørres når de har en jobb å gjøre akkurat som annet lymfatisk vev, dvs når du er rammet av en virusinfeksjon, bakterieinfeksjon, men og dersom du er allergisk. Dere bør derfor utrede om det er noe du kan være allergisk på denne tiden av året, slik som mugg, midd eller dyr. Det er og de som kan oppleve forstørrede mandler av sure oppstøt og disse bør da bygge opp sengen i hodeenden på natt:


Bygg opp sengen


Hos ME-pasienter, uten å ha grunnlag for sammenlikning forøvrig, så ser vi at disse ofte har et immunsystem i beredskap i form av hovne lymfeknuter og vi ser at mennesker som lever under stress i lang tid opplever økt disposisjon for infeksjoner. Infeksjoner aktiverer lymfesystemet, så uttalt slitenhet og/eller stress kan og forstørre mandler.


Fjerner du de vanlige mandlene ser man og at tungemandlene må ta over jobben (mottar flere mikroorganismer) og vokser derfor i størrelse.


Selv om det er mulig å operere tungemandlene er det veldig uvanlig etter som de oftest går i retur. Etter hvor lang tid tør jeg ikke å si. Det kan ta lang tid.


Den forstørrede tonsillen fører ikke til tretthet, men kan komme av tretthet. Den har vokst pga en av årsakene nevnt over og dere må se om dere finner en utløsende årsak som kan behandles. Bygge opp seng, ta syrenøytraliserende, lindre stress og overbelastning, utrede og eventuelt behandle allergier, tilrettelegge for å bli minst mulig syk uten å overdrive...


LES OGSÅ: Sure oppstøt

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon