Hva betyr EKG-svaret?

Innsendt spørsmål

kvinne 70 år.
Har firbromyalgi og lavt stoffskifte,mye vondt i muskelatur og bryst.
har vært hos indremedisiner og tatt belastnings ekg.
funn:hvile ekg SR,53/min.PQ-intervall 184 ms,QRS-bredde 88ms,QTc-tid 415 ms. ST-T normale.
Arbeids ekg:50W,økende med 10W/min. Avslutter etter 110W (88% av forventet) pga generell muskeltretthet. Ingen brystsmerter eller dysnoe.
Adekvat kronotrop og inotrop respons.Ingen arytmier.ST-senkning i V6(maks 1.2 og V5 maks -1.4.
Resultat: mulig akutte ischmi-tegn anterolateralt.
hva betyr dette,og er det alvorlig?­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. september 2016, klokken 21:15Sykkeltest
 


Det normale EKGNår forkamrene trekker seg sammen skapes P-bølgen. Deretter går det et lite øyeblikk før hovedkamrene slår. Dette øyeblikket hvor ingenting slår kalles P-R intervallet. I dette øyeblikket ledes impulsen gjennom et "filter" mellom forkamrene og hovedkamrene som kalles AV-knuten. Deretter, når forkamrene har slått blodet ned i hovedkamrene er det hovedkamrenes tur til å slå. Dette ses på EKGet som QRS-komplekset. Deretter er det en hvilefase igjen hvor hjertet lader seg opp igjen. Hvilefasen kalles S-T segmentet (og er den fasen som forandrer seg ved hjerteinfarkt og angina), og ladefasen kalles T-bølgen. J-punktet og U-bølgen er ikke så viktige når vi snakker om det normale EKGet.
De viktigste normale ledningstidene  • PR-intervallet: 0.12-0.20 sek (120-200 ms). Tiden det tar for impulsen å vandre fra sinusknuten i forkammeret (begynnelsen av p-bølgen) og gjennom AV-knuten til hovedkammeret (QRS-komplekset). Dersom det er noe som blokkerer signalene fra å vandre gjennom AV-knuten kalles det AV-blokk. Dette forlenger PR-intervallet. I ditt EKG står det PQ-intervall, men det er det samme som PR-intervall, nemlig tiden fra starten av P til begynnelsen av QRS-komplekset. Ikke alle QRS-komplekser har en Q-bølge, derfor skifter begrepene litt. PQ, dvs PR-intervallet ditt er normalt.

  • QRS-komplekset: Under 0.12 sek (120 ms). Her ligger du altså også riktig. QRS-bølgens varighet uttrykker tiden det tar for ventriklene å slå. Siden muskelmassen til ventiklene (hovedkamrene) er så mye større enn atriene (forkamrene) så blir utslagene (amplitudene, dvs høyden på kurvene) mye større. Et forstørret hjerte vil ha store amplituder. Et lite hjerte vil ha små amplituder (lave kurver). Noen ganger er det blokkeringer i nervefibrene ned til ventriklene. Da tar det lenger tid før ventriklene får slått ferdig. Dette kalles grenblokk og kan være total eller delvis (partiell). Det kan ramme både høyre og venstre gren og kalles da høyre grenblokk og venstre grenblokk, eventuelt partiell høyre/venstre grenblokk.

  • ST-segmentet: Her er ikke varigheten like viktig, men heller om området er senket eller hevet sammenliknet med baselinjen (J-punktet), noe som kan bety redusert blodtilførsel til hjertemusklene, dvs angina eller hjerteinfarkt. Her har de ikke sett noe konkret, dvs ikke noe skikkelig bevis for dårlig blodsirkulasjon, men så konkluderer de allikevel med at det ikke er helt umulig allikevel. Dette baserer de på at det er litt forhøyning av ST-segmentet i V5 og V6, men ikke så mye som 2 mm som er kravet for å kalle det redusert blodtilførsel. Les mer nedenfor, under sammendrag.

  • QT-tiden: opptil 0.42 sek, avhengig av hjertefrekvensen. Det finnes formler som justerer QT-tiden i forhold til hvor fort hjertet slår. QT-tiden man da får kalles korrigert QT-tid, eller bare QTc. QT-tiden din er normal, selv etter at de har korrigert verdien for hjertefrekvensen. Hjertefrekvensen er også normal med tanke på den medisinen du bruker (Selo-Zok), disen den bremser hastigheten på hjertet. Det er noe av dens hensikt. Men du skal ikke få noe lavere puls.

  • Hjertets akse: Hvilken vei hjertet peker. Er man veldig tynn henger hjertet mer, mens er man veldig tykk og har mye fett i magen presses mellomgulvet opp og får hjertet til å ligge mer flatt. Aksen kan derfor variere: fra minus 30 grader til pluss 90 grader. Denne har de ikke bedømt hos deg så den er sikkert normal.


LES OGSÅ: Sykkeltest


Sammendrag: Alt de har målt er normalt og du opplevde heller ingen brystsmerter eller andre anginamistenkelige symptomer under syklingen. Du syklet også veldig godt. Du presset deg, og antakelig mer enn du pleier til det daglige. Frikjenner de deg etter denne testen så er du altså garantert trygg på at hjertet tåler denne belastningen du gjorde her. Det er en nyttig erfaring å ta med seg hjem. Men hva kan de ha ment med at det allikevel er noe suspekt? Det kan jeg ikke fortelle deg. Men mener de virkelig dette så vil de nok ha deg inn til en kontrastundersøkelse av hjertet. Det er mulig de har et tidligere EKG til sammenlikning og ser at dette er nytilkomne forandringer, eller så kom de nokså markant tilstede under belastningen og forsvant etterpå. Det kan også være at du har så suspekte symptomer i sykehistorien din (grunnen til at du ble henvist) at det skal indre til for å henvise deg videre. Det kan også være at det er mye hjertesykdom i familietreet ditt som bestemmer at de velger å se dette funnet nærmere i kortene.


Konklusjon: Dersom det virkelig er innsnevringer her tenker jeg at det ikke kan være mye, siden det for det første ikke vises så mye på EKGet og for det andre så fikk du ingen suspekte symptomer tross du presset deg mer enn på lenge sikkert. Dette bettyr ett av to ting: De kan velge å sende deg på kontrastundersøkelse av hjertet nå, og blokke ut det de eventuelt finner, eller de kan avvente dette i ro og mak og henvise deg dersom du skulle få stadige brystsmerter ved aktivitet, men da bør du diskutere med legen din om du burde utstyres med nitroglyserin. Og skulle det vikelig bli slik i fremtiden at du opplever brystsmerter under belastninger så er det økt sannsynlighet for at det har med trange blodårer til hjertet å gjøre dersom nitroglyserinet i tillegg hjelper, og/eller det blir bra når du avbryter aktiviteten. Slutt med denslags belastninger da og oppsøk lege.


Resultat: Mulig begynnende tetninger, men meget sannsynlig at de bare ønsker å avvente. Det avhenger av hvorvidt sykehistorien din eller familietreet ditt er suspekt på høy sannsynlighet for hjertesykdom hos deg.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon