Hva betyr MR-svaret: Periventrikulære plakk?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg var akkurat på MR for å ta bilde av hjernen, ettersom jeg blant annet har hatt plutselige svimmelanfall, pluss at jeg har vært "uggen" i kroppen i en tid. Jeg fikk kopi av svaret, og fikk samtidig innkalling til nevrolog. Resultatet fra MR var vanskelig å forstå, kan dere fortelle meg hva som står der "på norsk"?:

Spredte, periventriculære høysignalforandringer i hvit substans, hovedsakelig periventriculært men også enkelte spredte forandringer i hvit substans for øvrig. Dette er uspesifikke funn men perpendikulær orientering mot ventrikkelsystemet og relativt ung alder gjør at for eksempel demyeliniserende plakk må vurderes.
R: Utbredte høysignalforandringer periventriculært men også spredt for øvrig i hvit substans. Uspesifikke lesjoner men demyeliniserende plakk er en aktuell differensialdiagnose.

Jeg har diabetes og hadde dessuen et hjerteinfarkt i fjor.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. juli 2013, klokken 22:05

Myelin er kledningen til nervene i hjernen akkurat som gummihylsen er kledningen til en elektrisk wire. men myelin har også en funksjon, nemlig å få signaler til å vandre raskere gjennom nervebanene. Demyelinisering vil si at myelin tapes. Plakk betyr at dette skjer over et begrenset område. Multippel sklerose (MS) er den vanligste demyeliniserende sykdommen, men det finnes også en rekke andre demyeliniserende sykdommer som gir seg til kjenne ved demyeliniserende plakk på MR. Dette kan være betennelser eller metabolske forstyrrelser. Derfor er MR-funnet alene såkalt uspesifikt, dvs det er ikke typisk for MS til eksempel. Derfor må man være forsiktig med å tolke funnet på bildet uten å ta i betraktning hvilke symptomer du har. I denne sammenheng er det både vanligst og viktigst å utelukke MS først siden det er mest sannsynlig og mest alvorlig. Du skal ikke la deg skremme av hvordan jeg ordlegger meg her. Jeg sier ikke at det er veldig sannsynlig, men mest sannsynlig av alle de mer eller mindre sjeldne tilstandene dette eventuelt kan dreie seg om.


Symptomer på MS kan ramme alle steder av kroppen siden vi har nerver i alle kroppens hjørner.


Her er de vikigste symptomene ved MS. For en bedre forståelse av MS bør du lese:


Hva er MS (multippel sklerose) og hvordan kan man vite om det er det man har?


Det rdiologen anbefaler i epikrisen er at fastlegen bes vurdere å henvise deg til nevrolog for å sjekke ut MS. Nevrologen vil samtidig ta i betraktning eventuelle inflammatoriske og metabolske (ernærings- og stoffskifterelaterte) sykdommer du måtte ha og tar også og ser MR-funnene i lys av din hjerte-karsykdom, noe som også kan gi noenlunde liknende funn, men som radiologen bemerket hadde de ikke forventet å se dette i din alder (men det er ikke sikkert de vet du har diabetes og hatt hjerteinfarkt. Dette må fastlegen huske å skrive på MR-henvisningen så det blir enklere for radiologen å forsøke å konkludere/tolke) og forandringene så ikke helt ut som eller var plassert helt likt som de høysignalforandringene man ser ved redusert blodsirkulasjon til hjernen, som mange med hjerte-karsykdommer har. Det er derfor på sin plass at en radiolog kanskje tar en titt på deg eller at fastlegen rådfører seg med en i det minste.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon