Hva er årsaken til dott i øret? Kan det behandles? Må det henvises?

Innsendt spørsmål

Jeg våknet noen netter siden med dotter i det venstre øret.
Har det ennå. Når jeg legger hodet til venstret, forsvinner noe av følelsen av "dotten". Jeg var forskjølet også når jeg fikk denne dotten, er ikke forskjølt lengre.
Det er den siden jeg vanligvis sover i, venstre side. Når jeg våknet hadde jeg venster øre mot putten.
Hva kan dette være?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. juni 2011, klokken 22:51

Det er først og fremst to ting som trer frem som sannsynlig, mens vi kan gjennomgået par ting utover dette:  1. Du kan ha litt tett luftekanal (øretrompet) til mellomøret (svært sannsynlig)

  2. Du kan ha fått væske i mellomøret i forbindelse med forkjølelsen (nokså sannsynlig)

  3. Du kan ha vann i ørekanalen (usannsynlig)

  4. Ørevoks (usannsynlig)


Funksjonen til øretrompeten er å la luften som finnes rundt deg også skal få komme opp i mellomøret. På denne måten sørger øretrompeten for at det er det samme lufttrykket inne i mellomøret som utenfor kroppen. Sagt på en annen måte: Det samme lufttrykket på begge sider av trommehinnen. Når lufttrykket forandrer seg rundt oss vil det samme trykket alltid være inne i mellomøret på grunn av øretrompeten, men om denne er tett vil ikke luft med forandret trykk komme opp i mellomøret. Øker lufttrykket i en slik situasjon vil trykket plutselig bli høyere på utsiden av trommehinnen enn på innsiden (innsiden har jo det samme lufttrykket som var der før øretrompeten gikk tett). Trommehinnen vil da dyttes innover av det høyere trykket på utsiden og dette gir dottfølelse i øret, men det kan også gjøre vondt dersom trykket på utsiden av trommehinnen bare stiger og stiger, slik som når vi lander med fly, eller når vi dykker. Er øretrompeten åpen får vi derimot ikke vondt når vi lander med fly eller dykker, siden de nye lufttrykkene kan komme opp i mellomøret når øretrompeten er åpen. Trommehinnen vil ikke dyttes innover når øretrompeten er åpen.


Tett øretrompet kan gi dottfølelse i øret


Fra nesen går det en luftekanal som kalles øretrompeten. Her kan hevelsen henge igjen etter at symptomene på forkjølelsen har gått over. Hevelsen omkring kanalen gjør at åpningen blir mindre og at luften du puster inn fra omgivelsene ikke kommer opp i mellomøret. Det er viktig at denne forbindelsen mellom mellomøret og omgivelsene rundt deg er åpen. Når lufttrykket rundt deg øker vil trykket på luften inne i mellomøret også øke fordi øretrompeten sørger for kommunikasjonen mellom de to. Men er kanalen stengt eller for trang til at luften kan sirkulere fritt fra nesen og opp i mellomøret får du et høyere lufttrykk utenfor trommehinnen enn innenfor. Trommehinnen vil da trykkes innover i mellomøret, hvilket først føles som en dott, men det kan også føles vondt dersom trykket fortsetter å øke (eksempler: dykking, eller når vi lander i fly). Du kan forsøke å tvinge luften opp i mellomøret ved å utlikne (som du gjør når du lander med fly eller svømmer nedover i vannet). Lykkes du med dette får du presset luft med det riktige lufttrykket inn til mellomøret og ubehaget forsvinner, men kun for en kort periode siden lufttrykket rundt oss forandrer seg hele tiden. Det forandrer seg om en dør eller vindu lukkes opp, om været forandrer seg, om en bil kjører forbi etc. Du kan benytte slimhinneavsvellende øredråper om du synes tilstanden er ubehagelig, men ikke bruk slike lenger enn ti dager.Eksempler på slike dråper/spray er Rhinox og Otrivin.


Væske i mellomøret - Ikke-bakteriell ørebetennelse


Ikke-bakteriell ørebetennelse kalles også sekretorisk otitt eller sekretorisk otitis media. Fastlegen kan gjenkjenne denne tilstanden ved å kikke på trommehinnen med et otoskop. Dersom han har det rette utstyret kan han også pumpe luft mot trommehinnen for å sjekke bevegeligheten til denne. Ved sekretorisk otitt er trommehinnen matt, har redusert bevegelighet, tydelige blodårer og det synes noen ganger et vannspeil på baksiden av den. Tilstanden er vanligst hos barn, men opptrer ikke sjelden hos voksne etter forkjølelser, når øretrompeten er tett eller etter en flyreise eller dykketur. Det vanligste er å se det an i hele tre måneder om det ikke er andre symptomer enn dottfølelse og lett redusert hørsel, mens er det sterke symptomer eller symptomer i tillegg til dottfølelse og lett redusert hørselbør man få seg undersøkt. Kobler man en ballong og slange til otoskopet kan legen blåse luft mot trommehinnen for å se om den beveger seg som den skal. Ved sekretorisk otitt gjør den ikke det. I tillegg ser legen forandringer på trommehinnen.


Behandlingen består i å utlikne, hvilket åpner øretrompetpassasjen i korte øyeblikk så litt væske kan renne ut hver gang dette skjer. Slimhinneavsvellende spray som Rhinox eller Otrivin kan benyttes, men maksimalt i ti dager. De som ikke blir kvitt dette setter man inn et lite dren gjennom trommehinnen på, slik at luftingen heller få skje via den veien.

Bildet til venstre: Her ser du såvidt det lille drenet som benyttes ved langvarig sekretorisk otitt (> 9 måneder hvis plagene kun i ett øre, > 6 måneder om plagene i begge ører). Det faller ofte ut av seg selv, og trommehinnen gror etter dette igjen av seg selv. Faller det ikke ut av seg selv skal det bare få lov til å bli der, men ikke lenger enn et par års tid.

Antibiotika skal ikke benyttes for denne tilstanden. Det har ingen effekt.

Les også: Hvorfor får noen antibiotika mot forkjølelse mens andre ikke?


Barn med mellomørebetennelse må følges tettere siden språkutviklingen kan påvirkes om hørselen er redusert over lang tid.


Vann eller voks i øregangen


Det er sannsynligvis ikke dette, men vann ristes som kjent ut eller man bare venter på at det fordamper eller renner ut av seg selv. Ørevoks oppdages enkelt av legen, men ørevoks ville ikke gitt økte dottfornemmelser om du ligger på ene siden. Uansett så er behandlingen å dryppe med helt vanlig matolje og deretter møte hos fastlegens personale slik at de kan spyle voksen ut (avtal med legen; noen leger ønsker timeavtale for dette). SMerter eller svimmelhet ved utspyling skal føre til umidddelbar avbryting av skyllingen.


Sammendrag


Sannsynligvis er dette væske i mellomøret, eller enda mer sannsynlig tett øretrompet. Det kan trygt ses an samtidig som du eventuelt foretar utlikninger ved behov og/eller tar slimhinneavsvellende dråper/spray. Antibiotika har ingen effekt, men får du smerter og feber er dette er bakteriell mellomørebetennelse og det kan bli aktuelt med antibiotika etter noen dager. Blir tilstanden langvarig eller du er usikker så få deg undersøkt. I de tilfellene man blir henvist videre til spesialist for dette (øre-nese-hals lege) kikker man også nedover i svelget for å se at man ikke har forstørrede lymfeknuter eller andre kuler av noe slag, men 80% tilfriskner lenge før det blir aktuelt med henvisning, selv uten noen form for behandling.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon