Hva er årsaken til kroniske forkjølelsessymptomer?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg har en sønn på 20 år som har slitt med tett rennende nese, hoste og stadig sår hals konstant i over et år. Han har allergi, Bjørke pollen og gress er det han reagerer aller kraftigst på. Bjørk 74,3 Timotei 15,1 Burot 8,4 Hund 2,5. Vi har en hund som ikke røyter og som aldri er på rommet hans, og han koser ikke med den. Og det er ikke hund han reagerer mest på av målingene å se. Når vi var på Gran Canaria 14 dager i fjor sommer, ble han ikke bedre. Og der var det ikke hund, eller pollen. Han ble værre, det rant og han hostet og harket og var pottetett hele ferien. Enda han fortsatt da også tok allergitabletter. Han bruker Aerius fast. En stund etter vi kom hjem fikk han påvist Bihulebetennelse. Han hadde da vært hos 5 leger først. Den siste legen han var hos så utslag på EKG og ville legge han inn på sykehus. Mente han hadde betennelse på hjertet. Etter undersøkelse og røntgen på sykehuset ble han sendt hjem. De fant ikke at han hadde betennelse. Men etter få dager måtte han gå til fastlegen igjen. Hadde da store hodesmerter og smertestillende Paracet hjalp ikke. Da mente legen at han hadde bihulebetennelse, han fikk en Pencillin kur på 7 eller 10 dager, husker ikke. Han ble helt fin, hodesmertene forsvant og nesen ble også bedre. En gang ble det tatt CT av hodet i forbindelse med at han hadde plager med lammelser i halve ansiktet og han ble henvist til øre nese hals lege og fikk beskjed om at neseveggen var skjev, og påstod at det var medfødt. Noe jeg ikke kan skjønne, da nesen var rett helt til han brakk den i en akeulykke i 2006. Da var den formet som en S. Den ble bare dyttet på plass, altså rettet opp for hånd av lege få dager etterpå. Nesen ble aldri helt rett etter dette. Hvordan kan øre nese hals legen da påstå at det er medfødt? Enda han sa at han har vært i en akeulykke og brekt nesen? Uansett, han fikk beskjed om å fortsette med Nasonex i kanskje et år for å se om han blir bedre. Han har nå gjort det, og har nå konstant sår hals, tett rennende nese og harker opp slim. Fastlegen mener dette kun skyldes allergi, mens øre nese halslegen mente den skjeve nesen har mye av skylda også. Så nå ønsker jeg at han må få rettet opp nesen i håp om at det kan hjelpe. Men fastlegen har fått det for seg at det er allergien som er årsaken og at det ikke vil hjelpe å rette opp den skjeve neseveggen. Noe øre nese halslegen han var hos for et år siden sa at kunne være aktuelt. Trenger vireklig råd. Dette tærer veldig på min sønns helse.
Legger til at det med lammelser i halve ansiktet viste seg å komme fra nakken. Etter fysikalsk behandling så ble han bedre. Det er IKKE tatt røntgen av bihuler. Trenger de ikke det når det er tatt røntgen av hodet? Ser de bihulene godt der? Stemmer det som jeg føler at allergi tabletter hver dag burde hjulpet godt nok å ta hjemme pga hunden, siden han ikke har stærk hundeallergi? Jeg har venninne som reagerer mye kraftigere på både hund og katt, hun har begge deler og tar allergitabletter uten å få ille plager.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. april 2013, klokken 21:46

Disse faktorene kan bidra til kroniske forkjølelsessymptomer • Kosthold: Sunt kosthold beskytter

 • Søvn: God søvnhygiene beskytter.

 • Fysisk aktivitet: Regelmessig fysisk aktivitet beskytter.

 • Stress: Både fysisk og psykisk stress kan øke mottakeligheten for infeksjoner gjennom å påvirke immunsystemet.

 • Allergi: Kløe, renning, nysing og hosting i nese, svelg og øyne. Noen eller bare enkelte av symptomene. Blodprøver er mest nyttige for å utelukke hva man ikke er allergisk mot, for hvis allergisvaret er negativt (ikke viser allergi mot et bestemt stof/allergen) så er dman anske sikkert ikke allergisk mot akkurat det. Dersom blodprøven slår ut så behøver det ikke å bety at man har en klinisk allergi mot allergenet, dvs man behøver ikke å få symptomer om man får det i seg. Selv om blodprøvesvaret er høyt. Måten å finne ut om man har allergi mot noe på er, om mulig, å fjerne allergenet (reise vekk fra f eks hund noen dager), se om symptomene forsvinner da, og deretter utsette seg for hundehår igjen (provosere). Da har man nok allergi mot hundehår. Med mindre allergiprøven er negativ. Dersom man er allergisk for flere ting kan det bli en utfordring å bruke eliminerings-provokasjonsmetoden som her.

 • Sure oppstøt: Magesyre kan renne ned i lufteveien nattestid og gi luftveissymtomer på dagtid. For at dette skal være mulig må man ha et spiserørsbrokk.

 • Psykisk helse: Påvirker immunsystemet (stress)

 • Luftveisanatomi

  • Falske mandler: Her er øre-nese-halslegene litt uenige. Enkelte mener dog at svære mandler/falske mandler kan være et reservoar for sopp, virus og bakterier og at man i så fall kan ha nytte av å fjerne dem..

  • Skjev neseskillevegg? I teorien kanskje dette kan tenkes å bidra gjennom å forstyrre luftstrømmen. Når vi puster inn med nesen skapes en turbulens som får luften til å virvle omkring i nesen så luften varmes opp før den går videre og ikke minst for at partikler i luften (allergifremkallende partikler, virus, sopp og bakterier) skal få anledning til å fanges i neseslimet. • Medisiner: Kronisk bruk av slimhinneavsvellende nesespray fører til fortykkelse av slimhinnene i nesen, hvilket fører til økt sekresjon, som fører til at man føler for å bruke mer spray, som øker slimhinnestørrelsen etc. Noen blodtrykksmedisiner kan gi kronisk nesetetthet.

 • Bihuleproblematikk: Jeg synes spesielt dette er noe dere bør sjekke ut. Kronisk bihulebetennelse kan føre til at det drypper irriterende slim baketter i svelget som medfører hoste, kremting og sår hals. En CT av bihulene vil kunne avklare om det foreligger en bihulebetennelse. Sykehistorien må avklare om bihulebetennelsen er kronisk, det klarer ikke bildet å vise. Eventuelt kan bildet gjentas eller sammenliknes med eventuelle tidligere bilder.

 • Dårlig immunsystem: Som nevnt over kan vi alle oppleve redusert forbigående funksjonssvikt av immunsystemet i forbindelse med stress, spesielt idet stresset slipper og tiden etter, men noen svært få har et dårlig immunssystem generelt, slik som AIDS-pasienter, de som får cellegiftbehandling, har (blod-/benmargs-) kreft eller kronisk syke eller veldig unge/gamle.

 • Røyking: Disponerer for luftveisinfeksjoner. Både aktiv og passiv røyking.

 • Irritasjon: Temperaturendringer, støv, eksos, røyk. Dette kan forårsake kronisk nesetetthet.


Hvordan er utredningen ved kroniske forkjølelser?


At mange kan ha forkjølelser i varierende grad i flere uker er faktisk ganske vanlig og skyldes en eller flere av faktorene over, eventuelt at man bare har vært uheldig og fått den ene infeksjonen etter den andre. Har man én infeksjon er man mer disponert for infeksjon nummer to.


LES OGSÅ: Finnes det god behandling mot forkjølelse?


Vi får som fastleger ofte spørsmålet om vedkommende som har hatt så lenge forkjølelse, i flere uker, kan ha noe galt med immunsystemet. Selv om man nesten aldri får napp tas det da ofte en blodprøve for å sjekke at man har et tilstrekkelig antall hvite blodlegemer. Har man av en eller annen årsak fått redusert antall hvite blodlegemer er immunsystemet redusert siden det er disse blodcellene som er selve immunsystemet.


Deretter må man sjekke elementene som nevnt i listen over. Siden tilstanden virker så kronisk må man utelukke helårsallergi. Det kan være en idé å ta allergiprøver for allergener som omgir oss hele året, slik som husstøvmidd og forskjellige sopparter. Det kan være aktuelt å ta prikktest, siden de kan teste med nærmest hva som helst ved denne metoden. Effekten av allergimedisin er selvsagt en verdifull informasjon.


LES OGSÅ: Hva er allergi og hvordan utredes det?


Kronisk bihulebetennelse


Vurdér et CT-bilde ("CT nese og bihuler") og deretter ØNH-vurdering igjen for å sjekke om det dreier seg om en kronisk bihulebetennelse og hva som i så fall disponerer for den. For å komplisere det hele noe så skal dere vite at man kan ha bihulebetennelse selv om det ikke synes på CT. 35% har bihulebetennelse uten at det ses på CT. Er CT normal kan det derfor være aktuelt med endoskopi, dvs kikkertundersøkelse av nesehulen med samtidig mulighet for å fjerne polypper eller forstørre åpninger til bihuler for å drenere verk og slim, skylle bihulene etc.


Kronisk bihulebetennelse kan skyldes polypper i bihulene eller i nesehulen, skjev neseskillevegg, store nesemuslinger, allergi, aktiv/passiv røyking, cyster (blærer) i bihulene eller fortykkede slimhinner (kronisk nesespraybruk, allergi, sopp, virus, bakterie). Alle kan forstyrre drenasjen ut av bihulene og/eller irritere. Dreneringshullene fra bihulene kan også vurderes å åpnes. Kjennetegn ved kronisk bihulebetennelse er slimete snørr uansett farge (ikke lettrennende som ved forkjølelse), nedsatt luktesans, nesetetthet og ansiktssmerter. Dersom det påvises at dette faktisk freier seg om en kronisk bihulebetennelse, og spesielt dersom det ses polypper i tillegg bør det tas en pusteprøve (spirometri) for å sjekke at han ikke har astma. Dersom pusten hans i tillegg har reagert på dispril/acetylsalicylsyre så er mistanken enda større. Skjev neseskillevegg er nok mest sannsynligvis medfødt. Neseskaden han har gjennomgått behøver ikke å ramme neseskilleveggen. Da må skaden ha vært voldsom. Skjev neseskillevegg (septumdeviasjon) kan altså disponere for kronisk eller tilbakevendende bihulebetennelser.


Kronisk bihulebetennelse er en spesialistoppgave. Behandlingen tar sikte på å bedre drenasjefoholdene, og for å få til dette må man rette seg mot årsaken. Det kan være å bore opp drenasjehullene, behandle sopp eller bakterieinfeksjoner, operere vekk polypper eller cyster, korrigere skjev neseskillevegg, behandle allergi, hindre røyk etc. Mange blir ikke helbredet og må gå på symptomlindrende behandling fast eller ved forverringer. Saltvannsskyllinger er noe man kan gjøre mye og saltvannsløsningen kan tilsettes både midler mot bakterier/sopp eller tilsettes kortison. Bruker man tilsetninger kan man ikke foreta skyllingene så ofte. Bruk helst et såkalt nesehorn (fås på apoteket) heller enn saltvannsspray.


Mange leger gir en kur med både antibiotika (vanlig penicillin i 2-3 uker!), kortisontabletter og slimhinneavsvellende tabletter. Dette gir i det minste en midlertidig bedring. Kortison nesespray må de fleste bruke hele tiden.


Vær oppmerksom, dersom dette er en kronisk bihulebetennelse, på kraftige forverringer. Hos noen kan infeksjonen gripe over på nærliggende strukturer, dvs øye eller hjernen/hjernehinnene.


Bihuler


KRONISK BIHULEBETENNELSE: Pasientens venstre bihuler er infiserte. Kronisk bihulebetennelse starter gjerne som en akutt bihulebetennelse hvor det blir værende bakterier igjen i bihulene når infeksjonen tilsynelatende er over. De blir værende igjen fordi drenasjen fra bihulene til denne pasienten er dårlig pga skjevheter i nese, slimhinnehevelse, polypper etc. Bakteriene som blir igjen skader bihuleslimhinnen og disponerer til at den blir lettere inflammert eller infisert senere. Siden slimhinnen er kronisk skadet er det ikke sikkert man kan forvente å bli frisk av denne tilstanden, men mange kan lindres betraktelig.
Kronisk nesetetthet


Kronisk nesetetthet kan skyldes allergi (allergisk rhinitt) hvor man da har samtidig kløe, eller bihulebetennelse, kronisk bruk av slimhinneavsvellende nesespray (man har blitt avhengig), irritanter (se over) eller gjentatte forkjølelser. Som ved bihulebetennelse kan slim også her renne bakover i svelget og gi kronisk hoste, harking og sår hals. Allergi må utelukkes/bekreftes. Er det allergi stiller man sterkere fordi man da har midler å sette imot. Er det irritanter kan det noen ganger bli verre dersom de ikke er til å unngå. Noen må ty til det drastiske skrittet å operere vekk neseslimhinne. Finner man at bihulebetennelse er årsaken retter man behandlingssøkelyset den veien. Røyk må unngås, selvsagt og kronisk bruk av nesespray må trappes ned og kuttes ut (følg linkene over for utdyping). Dette er også en øre-nese-halslegeoppgave. Ved endoskopisk undersøkelse kan denne legen ofte se forskjellen på om slimhinnen er hoven pga allergi eller irritasjon. Mange har nytte av kortison nesespray ogaå ved denne tilstanden, akkurat som ved kronisk bihulebetennelse. Saltvannsskyllinger er ufarlige og brukes også her, men er kun symptomlindrende og gir ingen varig effekt.


Konklusjon


For å ta deres sak mer spesifikt: Dere var på Kanariøyene og oppdaget ingen bedring av symtpmene, men han hadde da bihulebetennelse samtidig så det er vanskelig å bruke denne observasjonen i allergidiagnostikken. Utslagene på blodprøvene sier ikke noe om hvor sterkt rammet av allergisymptomer han bhøver å være, men de kan være nyttige i letingen etter de allergiutløsende stoffene (allergenene). Tåler han å kose med hund så skal han bare gjøre det, uavhengig av om allergiprøvene har slått ut eller ikke. Husk å ta allergimedisiner før allergisymptomene starter. Ellers kan det være vanskelig å komme i forkant igjen. Spesielt unge personer kan være litt "slappe" med å huske å ta medisinen når de ikke har symptomer. Antibiotika har hatt effekt! Dette peker sterkt i retning av en bihulebetennelse. Forsøk å gi kuren i 2-3 uker neste gang og er symptomene ekstra ille kan legen vurdere å legge til kortisontabletter, men ikke nødvendig om penicillinet alene er tilstrekkelig. Jeg nevner igjen at dere bør rette blikket tilbake mot bihulebetennelse, få bestilt et CT nese og bihuler, men fortsette kortison nesespray inntil noen annen beskjed. Saltvannsskyllinger ved behov. Unngå slimhinneavsvellende nesespray over syv dagers bruk. Man kan ikke se skjev neseskillevegg fra utsiden. Han kan og har sannsynligvis hatt skjev neseskillevegg hele tiden. Både fastlegen og øre-nese-halslegen kan ha rett. Mankunne fristes av å forsøke en kortison tablettkur, men siden begge tilstandene, dvs både bihulebetennelse og allergi kan bli bedre av det så blir man ikke klokere av et slikt forsøk, med tanke på å diagnostisere årsaken. Som lindring kan man imidlertid vurdere det innimellom. CT bihuler nese er bedre enn vanlig røntgen. Dersom ikke bihulene var beskrevet på CT av hodet så har ikke innstillingene vært slik at bihulene kan bedømmes. Dere bør få en forklaring fra øre-nese-halslegen hva som er sett og hva han/hun har tenkt. Hvordan kan han vite det ikke er sopp, kronisk infeksjon, drenasjesvikt, allergiens feil etc etc. Hva er sett og ikke sett? Be om epikrisen fra fastlegen og se om dere blir noe klokere av å lese den. Det beste er nok at fastlegen gjennomgår den med dere. Det er ikke godt nok å bare få svaret på hva de tror det er. De må forklare dere hvorfor de tror det også, slik at dere kan bli betrygget på at de virkelig har vurdert alle mulige årsakene til disse symptomene.


 Video om bihulene og betennelsen i dem


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon