Hva er årsaken til magesmertene mine?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er en person som føler at jeg pga. mange legebytter lokalt og det å være kasteball mellom leger og andre instanser ikke har blit tatt på fullt alvor. En lege sa at han måtte inrømme at han lurte på om jeg hadde kreft i endetarm osv.

Dette har vært et bilde nå i to år, men smertene tiltar. Jeg er en mann på 51 som alltid har vært spinkel. Er 183 høy, men veid 59 til 64 kg hele livet. Disse smertene har som nevnt pågått i nesten to år, men nå blitt uutholdelige. På 4 uker gikk jeg opp fra 60 til 86 kg og jeg så gravid ut. Har fått av meg ti av de igjen nå på 3 uker, men der stoppet det, og dert er greit nok. Smertene er uutholdelige blitt, og spesielt når jeg setter meg ned for kvelden. Jeg har så vondt at jeg kan glemme å gå i dsenga og legge meg.
Siste år med stadig tilvekst av hemoroider, noe jeg aldri har hatt før, men nå har 5-6 dtk av, og det å gå på toalettet er noe å grue seg til. Til tider 3-4 uker med nesten svart avføring, og løst intil jeg ikke orker å løpe mer til og fra WC og de smertene hemoroidene medfører. Da tar jeg til slutt en kraftig dose med imodium for å stoppe løping på do i et døgn eller redusere rettere sagt.

Jeg er fortvilet, men føler at ingen tar meg på alvor. Nå har jeg dog endelig fått en ny fastlege som blirt her, og han ser ut til å ville ta dette på alvor, men vil først følge med meg litt.
Hva skal jeg gjøre. Har et brokk som har vekslet mellom å være stort og lite, men nå "satt seg" der spiserøreret kommer ned, slik at jeg har redusert den kraftige halsbrannen. Tar også lansoprazol for å redusere halsbrannen, og det hjelper. Har også bygget klosser under senga i hodeenden.

Dette er mildt sagt plagsomt. Jeg vet ikke hvordan denne siden virker, men om noen leger som kjenner til dette leser dette, hadde jeg vært ovberlykkelig med en mail.
Jeg må inrømme at jeg stadig også blir mer og mer redd for hva dette kan være, eller hva det kan skape.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 21. desember 2011, klokken 22:47

Hva kan årsaken til magesmerter være?


Det er trist å høre om disse plagene og hvordan de påvirker livet ditt. Jeg har ikke helt klart å ta tak i om det er magen du plages med, men jeg antar det er den du sikter til. Jeg vet heller ikke akkurat hvor i magen du har vondt, om du har vondt hele tiden, om det lindres etter matinntak eller etter å ha drukket, hva som gjør det verre (sterk mat, alkohol etc), om bevegelse lindrer eller forverrer, om du er tidligere operert osv. Men det er ikke sikkert det spiller noen rolle at jeg ikke vet alt fordi utredningsgangen for dette er nokså lik, enten dette dreier seg om et alvorlig spiserørsbrokk, betennelse i spiserør eller mageslimhinne (spiserørs- og magekatarr), magesår med eller uten magesårsbakterie, sår i tynntarmen, fordøyelsesbesvær pga cøliaki, parasitter, laktoseintoleranse, kronisk tarmbetennelse (Ulcerøs kolitt eller Crohn´s  sykdom) eller irritabel tarm, eller om det skyldes utposninger på tarmen (divertikler) eller i verste fall tarmkreft (kreft er nok usannsynlig siden du hadde så lett for å legge på deg). Det kan også være så "enkelt" som en kronisk forstoppelse. Forstoppet vet vi jo at du er siden du har hemoroider.


I tillegg må man vurdere om årsaken kan ligge i et av organene utenfor mage, tarm og spiserør, slik som galleblæren, bukspyttkjertelen, nyrene eller leveren. Diabetes, sykdommer i biskjoldbruskkjertelen og saltforstyrrelser kan også forårsake mageproblemer. Det samme kan angst og depresjon. Hjertetrøbbel kan også sette seg i magen, men ikke som fordøyelsesproblemer, forstoppelse eller luftplager. Mer som rene smerter.


Medisiner kan også forårsake magesmerter. Oppstod disse plagene samtidig som du startet med Rivotril må denne kunne mistenkes som en mulig årsak. I så fall kan du diskutere hvordan dette kan angripes med legen din. Ikke forsøk å endre doser eller slutte med medisin på egenhånd. Dersom mageplagene oppstod før du startet med Rivotril så kan Rivotril frikjennes. Oppstod plagene i lang tid etter du startet med eller forandret dosen på Rivotril så kan nok også medisinen frikjennes fra mistanken. Faktisk er det vanligere at Lansoprazol kan forårsake mageplager. Vurder derfor også med tanke på denmedisinen om magesmertene oppstod omkring den tiden du startet med denne.


Hvordan utredes magesmerter?


Som du forstår er det svært mange tilstander som kan gi mageplager. Veldig vanlige årsaker er stress, angst, depresjon, irritabel tam og forstoppelse. Dem som stadig bruker avføringsmidler kan dessuten bli avhengig av disse og forstoppelsen vil kunne opprettholdes av avføringsmiddelbruken. Men når alle slike mulige årsaker er utelukket må man ta blodprøver for å se at nyrer, lever, bukspyttkjertel, biskjoldbruskkjertel og galleblære- og ganger fungerer som de skal og ikke er syke og at blodsukker og saltbalansen er i orden. Samtidig er det vanlig å undersøke etter blod i avføringen. Dette gjør man ved å dryppe et kjemikalie over litt av av føringen som legger seg på hansken når legen kjenner etter med en finger om det er noe unormalt i endetarmen din. Ofte er det en idé å kikke litt inn i endetarmen med et rektoskop også. Da kan man få øye på hemoroider, sår, betennelse eller kreft.


Dersom blodprøvene viser sykdom i et av organene må man gå videre med å utrede dette, for eksempel ved hjelp avflere blodprøver eller ultralyd, CT eller MR. Dersom det ble påvist blod i avføringen så er det vanligste å henvise deg til gastroskopi ("slangeundersøkelse" for spiserør og mage; men dette har du vel vært gjennom siden du vet at du har et spiserørsbrokk) først, og om de ikke finner blødningskilden der så henviser legen deg videre til koloskopi (slangeundersøkelse i tykktarmen). De kan også benytte andre metoder (du svelger et knøttlite fotoapparat) for å se etter sykdom i tynntarmen.


Finner man ingenting på blodprøver, ultralyd, rektoskopi, gastroskopi, koloskopi eller avføringsprøve så kan det tenkes at du får diagnosen irritabel tarm. Irritabel tarm er veldig vanlig og kjennetegnes av avføringsproblemer i form av en veksling mellom forstoppelse og diaré. Man kan oppleve at avføringen blir slimete og at magen blåser seg opp. Når magen blåser seg opp oppstår det smerter, men smertene avtar om du får tømt deg for luft. Smertene kan være sterke. Irritabel tarm kan oppstå som følge av noe i maten eller en overbelastning mentalt. Det er mange koplinger mellom hjernen og tarmene. Men sannsynligvis er ikke psykisk overbelastning selve årsaken til plagene ved irritabel tarm. De har bare vist å bidra til en forverring av dem. Man bør føre en dagbok over hva man spiser for å se om man klarer å finne en synder i maten.


Konklusjon


Jeg kan ikke umiddelbart si hva plagene dine skyldes, men det er normalt med en utredning som innebærer at man tar sykehistorien, undersøker deg fysisk, tar blodprøver og avføringsprøve (for å se etter både blod og betennelse). Videre blir det å fortsette med ultralyd eller andre bildeformer, gastroskopi, rektoskopi og/eller koloskopi. Får man ikke treff på noenting så føles dette kanskje litt ergerlig umiddelbart, men det betyr jo faktisk at man er frisk og at problemene må skyldes irritabel tarm som kan lindres ved forstoppelsesbehandling, tidvis Imodium i diaréfasene og ved at man fører kostdagbok og forsøker å unngå mentale overbelastninger siden dette bidrar til en forverring av plagene. Husk å tenke gjennom når mageplagene oppstod i forhold til når du startet med eller eventuelt økte dosen på Rivotril eller Lansoprazolen.


Jeg har altså intet sikkert svar, men en forslag til utredning. Håper det hjelper deg videre.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon