Hva er årsaken til nummenhet eller kribling i hodebunnen?

Innsendt spørsmål

­Hei! Har tatt MR av hodet på bakgrunn av at jeg fikk anfall av noe som jeg vil kalle "nummenhet" i hodebunnen, rundt munnen o.l. Ikke med kontrast.
Etter den tid, har det kommet og gått, symptomer. Noen dager har vært helt fri, mens andre ille. Føles som det er noe galt med blodårene i hodet, eller om det faktisk er rare nervefølelser i hodet, som beveger på seg. Føles numment, og noen ganger føles det som det "renner" noe eller en blodårer buler - beveger seg. Vanskelig å forklare forskjellen om det er blodårene eller huden som føles rar i hodet. I tillegg har jeg synsproblemer, i form av at enkelte ting dirrer, skjelver, som et dårlig TV-bilde hvor bildet flimrer etc.Spesielt rette streker, eller linjer, men også mønster. Kjører jeg bil i mørket, henger lysene fra motkommende biler "igjen" etterpå, og noen ganger blir det et lilla/blått lys et sted i synsfeltet etter jeg har fått lys mot meg.
Holder jeg foran ett av øynene, slutter det å flimre/dirre.
Ble påvist tette bihuler på MR. Jeg har også øreproblemer, med øresus og knatring ved høye skarpe lyder. Har også tatt ultralyd av halspulsårer hos fastlege uten funn av noe galt.
Ville MR'en påvist om det var noe galt i hodet, altså tette blodårer osv?
Er noe stiv i nakken og musklatur, og får noen ganger "strek-hodepine" som ikke er hele hodet, og noen ganger trykkhodepine hvis jeg feks bøyer meg ned. Da i bakhodet. Ikke bihulevondter i pannen som når jeg trykker på de punktene. Legene sier de ikke finner noe galt. En lege sier alt ville vist på MR, SELV om det ikke ble SPESIFISERT at blodårer var det jeg var redd for, men mer generelt grunnlag pga nummenhet etc. En annen lege sier at der viser kun svulster.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. januar 2012, klokken 22:16

Først og fremst er det tilstander som glaukom, migrene, temporalisarteritt, muskelanspenthet og angst som slår meg etter å ha lest sykehistorien din. Les gjennom svaret og se om det er noe du ennå ikke har diskutert med fastlegen din. Jeg må dessverre si at dette er en vanskelig problemstilling. Det gjelder å finne ut om symptomene du lister opp har noen sammenheng eller ikke. Jeg har forsøkt å beskrive sammenhenger nedenfor der hvor de eventuelt finnes. I påvente av en eventuell oppfølgende samtale med fastlegen din ville jeg uansett fått en naprapat, osteopat eller manuell terapeut, eventuelt en psykomotorisk fysioterapeut i tillegg til å ta en titt på nakken din.


Årsaker til nummenhet i hodebunnen • Migrene: Dette kan stemme med de synsforstyrrelsene og hodepinen du har hatt. Migrene kan gi symptomer på mange måter. Noen kan til og med få forbigående lammelser. Man kan ikke se på MR om man har migrene. Diagnosen er klinisk, dvs at legen stiller diagnosen utifra hvilke symptomer du har, spesielt den ensidige og bankende hodepinen, den sterke utmattelsen som følger og det at det er noe bestemt som utløser den. Ikke alle har varlser i form av sikk-sakk mønster som flimrer foran øynene på forhånd.

 • Epilepsi: Epilepsi kan også anta mange former. Kramper i hele kroppen er bare én av dem. Noen ganger kan eneste symptomet på en epilepsi være bortfall av tilstedeværelse samtidig som vedkommende utviser stereotype bevegelser, dvs at man bare står og kikker tomt ut i rommet samtidig som man for eksempel står og gjør bevegelser med armen som om man grer håret. Man tar gjerne EEG (måler hjernebølgeaktiviteten) når man forsøker å stille diagnosen epilepsi. Nummenhet i hodebunnen er selvsagt ikke nok til å stille diagnosen epilepsi eller å få mistanke om det. Hjernebølgemåling er ikke nødvendig med mindre det foreligger andre mistanker på epilepsi.

 • Hodeskade: Direkte skade (slag, skrubb, dunk, langvarig press/trykk etc) på en nerve som har som oppgave å kjenne berøring i huden i hodebunnen. Klemskader på nerver kan bli bra av seg selv, men det kan ta flere måneder og man kan ikke med noen metoder hjelpe seg til å si akkurat hvor lang tid en tilheling tar. Kan du huske om disse problemene oppstod i kjølvannet av en hodeskade? Du ville nok opplevd nummenhet kontinuerlig dersom dette var årsaken.

 • Nakkeslengskade/whiplash: Dette ville du nok også ha koplet om dette var årsaken. Whiplash oppstår som regel etter en påkjørsel bakfra. Farten behøver ikke å ha vært stor og det kan ta en tid før symptomer oppstår.

 • Prolaps: En nerve som kalles C2 (navnet er gitt etter hvorfra i nakkesøylen den kommer ut fra ryggmargen) kan forårsake nummenhet i hodebunnen dersom den kommer i klem. Prolaps er ikke vanlig i C2, mens C5 eller C6 er vanligst og dette gir smerter og nummenhet som stråler nedover i armen.

 • Angst: Fører til nummenhet på grunn av blodtrykksfall, men det er vanligere å få nummenhetsfølelse rundt munnen eller i fingrene. Imidlertid kan synsforstyrrelsene dine sammen med nummenhetsfølelsen ikke utelukke en angstreaksjon. Hjertebank, pustevansker og følelse av at brystet er trangt er andre vanlige symtomer ved angst.

 • Stress, feilbelastning og overbelastninger: Muskler kan bli betente som følge av dette. Betente muskler blir hovne. Hovne muskler kan klemme på nerver som løper forbi. Dette kan føre til nummenhet. Trykkpunktsbehandling, massasje og uttøyning i tillegg til bevissthetsgjøring omkring hvordan du belaster kroppen blir i så fall løsningen.

 • B12-mangel, vitamin E-mangel: Vitaminmangler eller mineralmangler kan det tas blodprøver for. Jeg ønsker bare å påpeke at jeg så langt ikke har hørt om noen som har vært hos alternativ behandler som ikke har fått påvist mangler. Jeg prøver ikke å gå noen i næringen, men jeg synes man bør følge opp funn eller mangler som oppdages av alternativ behandler hos en lege før man går til innkjøp av (evt dyre) produkter. Både vitaminmangler, diabetes, forskjellige gifter (toksiner) inkludert alkohol og flere andre faktorer kan skade nerver til huden. Dette kalles nevropati og oppdages gjennom blodprøver eller nerveledningstester (hos nevrolog). Nevropatiene opptrer derimot sjelden slik som du beskriver.

 • Perifer nevropati: Vanlig måte disse opptrer på er gjennom nummenhet i hender og føtter.

 • Lavt blodtrykk: Enkelt å måle. Dersom nummenheten kommer idet du reiser deg må du ta  blodtrykk etter et par minutters stående også. Husk at blodtrykket blir lavt ved lavt væskeinntak, varme sommerdager, væsketap etter treningsøkter og diaréer også. Følg med. Før gjerne dagbok over når du har symptomene og se om du finner en fellesnevner.

 • Sukkersyke: Tørste, stadig småsulten, hyppig vannlating, tretthet... Oppdages ved en blodprøve.

 • Temporalisarteritt: Betennelse i tinningspulsåren. Dette gir også hodepine på den siden og det kan også påvirke synet ditt i form av dobbeltsyn, skygger eller tåkesyn, til og med forbigående synstap. De fleste har også muskelsvakheter og stivheter i store muskler og i ledd siden tilstanden går hånd i hånd med en lidelse som kalles polymyalgia revmatika. Øresus og svimmelhet, tyggesmerter og hørselstap er andre symptomer man kan ha ved denne/disse tilstandene.

 • Annet: MS, lavt calcium, hjerneslag, drypp ("forbigående hjerneslag"), SLE (systemisk lupus erytematosus).


Listen av årsaker er som du ser lang, og den er sannsynligvis enda lenger enn hva jeg har funnet fram her. Derimot så er det ikke mange sykdommer/tilstander som presenterer seg med bare nummenhet i hodebunnen. Det er gjerne andre symptomer som gir diagnosen eller hint om diagnosen. Nummenheten er bare et tilleggssymptom. Nummenhet i hodebunnen er altså et uspesifik symptom. Med dette menes det at det ikke peker i retning av én bestemt sykdom. Vi kan altså ikke si at du som har nummenhet eller kriblende/boblende følelser i hodebunnen har akkurat den sykdommen og derfor må vi gå videre med akkurat den undersøkelsen eller gi deg akkurat den behandlingen. En bedre måte å angripe dette på er å spørre deg ut om andre symptomer du eventuelt måtte ha. Desto flere symptomer du har jo større sannsynlighet er det for at du har en sykdom eller at man finner en forklaring, men med dette du har oppgitt her kan jeg ikke tipse om noe konkret du og legen din kan bygge videre på, selv om spesielt migrene, temporalisarteritt, angst og/eller anspent muskulatur er noe jeg ville kikket nærmere i kortene. I det minste ville jeg ført en dagbok og tatt fire-fem behandlinger hos en manuell terapeut, osteopat eller naprapat for å se om dette hjalp noe. Dersom du mener du er kronisk anspent ville jeg (også) koplet inn en psykomotorisk fysioterapeut.


Hva kan man se på et MR av hjernen?


MR oppdager mye mer enn svulster. På et MR kan de oppdage redusert blodsirkulasjon, MS, tidligere slag, infeksjoner, kreft, utposninger på blodårer (anevrysmer), forstørrede hjernekamre, betennelser i bihuler og andre hulrom, sykdom i skallebenenene,  mellomøreforstyrrelser, nerveskader, medfødte defekter, hjerneblødning, hjernestammeproblemer, problemer med øynene og problemer i lillehjernen.


Tette blodårer gir symptomer i form av slag eller drypp, dvs halvsidige lammelser, skjevhet i ansiktet og talefeil etc. Dersom blodåren går helt tett så kalles det hjerneslag. Ved slag så dør hjernevevet. Dersom blodåren ikke er helt tett så vil symptomene gå tilbake igjen innen noen timer. Da kalles det drypp. Slag fører altså til at noe av hjernevevet dør og dette ses på MR eller CT, mens drypp ikke synes. Du har ikke hatt hjerneslag. Dette ville de ha sett på MR. Mistenker legene sirkulasjonssvikt til hjernen vil du ikke bare utredes med ultralyd av halskar, men også av hjertet, i tillegg til (langtids-) registrering av hjerterytmen blant annet.


Noe til siden for nummenhetsfølelsen ønsker jeg også å nevne en tilstand som kalles grønn stær, eller glaukom. Jeg får inntrykk av at du opplever å se farget lys selv om lyset du ser på egentlig er hvitt. Dette kan være et tegn på at øyetrykket er forhøyet. Dette kan fastlegen din få et grovt inntrykk av ved hjelp av en rask og smertefri undersøkelse på legekontoret.


Håper du finner betryggelse, forklaringer eller opplysninger å drøfte videre med fastlegen din i svaret.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon