Hva er årsaken til plutselige hevelser i begge bena?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Vært på ferie i Italia. Fått svært mye vann i føttene, slik at det er vanskelig å gå. Føttene er som to fotballer. Hevelsen går ikke ned selv om jeg nå har kommet hjem til kaldere klima. Tatt 2 mg Burinex som har medført økt vannlatning, men ingen reduksjon i hevelse. Har også tung pust og hodepine. Hvordan bør jeg forholde meg?
Sitter/ligger med beina høyt. Unngår saltholdig mat og alkohol. ­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. juli 2018, klokken 09:25

Jeg tenker du skal reise til legen og få deg sjekket for hjertesvikt. Hjertesvikt gir symptomer du beskriver. Varmen med dehydrering og blodtrykksfall kan ha gitt hjertet en overbelastning slik at det har svikt i å pumpe like mye blod ut i kroppen igjen som det som kommer inn fra luungene.


LES OGSÅ: Hjertesvikt


Det som da skjer er at det blir stående vann i lungene og man blir tungpustet. Spesielt i liggende stilling. Blodet står og i kø videre bakover i systemet, slik at leveren forstørres og bena hovne. Legen kan ta en blodprøve av deg som kalles BNP. Dersom den er normal er det liten sannsynlighet for hjertesvikt. Det kan og være aktuelt å ta et EKG av deg da noen kan ha hatt et hjerteinfarkt, og mange må til ultralyd av hjertet for å måle pumpefunksjonen mer nøyaktig.


Siden begge bena er rammet er blodpropp og infeksjon lite sannsynlige forklaringer til hevelsene, mens nyresvikt kan være en annen mulig årsak. Dette ser legen på blodprøver som cystatin C (eventuelt kreatinin) og GFR.


Konklusjon: Den vanligste årsaken til hevelser i begge bena er rett og slett inaktivitet kombinert med varme omgivelser. Andre forklaringer er nyresvikt eller hjertesvikt, og det er med tanke på dette du bør få deg en legetime. Da dette virker nokså akutt er det fornuftig å få sjekket dette i løpet av dagen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon