Hva er fysiologisk arytmi? (Normalt forekommende urytme på hjertet)

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg våknet i dag tidlig med en ubehagelig følelse i hjertet. Den beste måten jeg klarer å beskrive det på er at det kjennes ut som hjertet "punkterer" på noen av slagene. Jeg skjønner jo at det ikke er dette som skjer, og jeg er klar over at det er normalt at hjertet noen ganger hopper over et slag. Jeg har opplevd det før, men dette er annerledes.

For å prøve å utdype litt så er det som om slaget ikke blir ordentlig "avsluttet". I motsetning til normale slag, hvor hjerteslagene kjennes som isolerte "dunk", er det som om slaget i dette tilfellet ikke får den normale "motstanden" og på en måte glir diffust inn i neste slag. Jeg opplever dette oftest sammenhengende i en periode på 30-60 minutter, og mesteparten skjer på innpust, kanskje annenhvert til hvert femte åndedrag. Jeg har hatt opplevd slike perioder kanskje 5-6 ganger de siste måndene og selv om det ikke skjer så ofte, så er det veldig ubehagelig fordi det holder på såpass lenge om gangen. Det går ca 5-15 skunder mellom hver gang, og når det holder på i bortimot en time så blir det jo ganske mange slag etter hvert. Hva kan forklaringen på dette være?

Jeg har hatt søvnproblemer i 6 år, store søvnvansker de siste 12 månedene. Perioder med ekstrem utmattelse og muskelslapphet. Påfølgende angst for egen helse pga mange forskjellige symptomer selv om det mest sansynlig kommer av søvnmangel. Blodprøver for stoffskifte, vitaminer, allergier er alle normale. Kan søvnmangel føre til denne type unormaliteter i hjertet?

For ca 4 år siden tok jeg en EKG-test under fysisk aktivitet, og tok også i samme periode ultralyd av hjertet, uten at det ble funnet noe unormalt. Disse undersøkelsen ble forøvrig gjort før nevnte plager oppstod. Siden det er såpass lenge mellom hver gang det skjer så er det jo vanskelig å få undersøkt når det først er i gang. Er det nødvendig å ta nye undersøkelser, eller er dette bare en variant av at hjertet hopper over slag? I så fall, hvorfor skjer dette såpass mange ganger på rad i perioder?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. september 2014, klokken 11:43

Det du føler antar jeg er hjerteslag som ikke er like kraftige som de andre hjerteslagene. Dette kan nok føles som om, og dreier seg vel egentlig om også at slaget avsluttes for tidlig. Dette er et resultat av ekstraslag. Ekstraslagene kommer før de skal. det betyr igjen at hjertet ikke rekker å fylles med like mye blod og at fylningstiden også kortes ned,med andre ord føles slaget i det minste svakere og at du i teorien også vil kunne oppleve kortere varighet av slaget, men dette sistnevnte tror jeg ikke du klarer å registrere. Jeg tror du opplever et svakere hjerteslag og at det kan ppleves på den måten du beskriver det på.


Etter et slik ekstraslag tar det litt lenger tid før det neste slaget kommer. Det betyr at mange kan oppleve det neste slage, dvs det første slaget etter det svake ekstraslaget, som kraftigere, siden det går lenger tid enn normalt før dette neste normale slaget finner sted (hjertet rekker å fylles bedre).


Styrken, og hastigheten på hjerteslagene vil dessuten variere med pusten vår. Når vi puster inn utvides lungene. Dette presser på hjertet som da ikke klarer å utvide/fylle seg like mye. Det betyr at hjerteslagene blir svakere, men samtidig noe raskere for å kompesere for den reduserte mengden som pumpes ut for hvert slag. Når vi puster ut krymper lungene og da klarer hjertet å fylle seg bedre. Slagene kan derfor føles bedre og hastigheten kan avta uten at blodleveringen reduseres. Dette kalles fysiologisk (dvs normal) arytmi. Arytmi kunne godt stått i gåsetegn.


Søvnmangel kan øke ekstraslag. Det er svært vanlig, mens den fysiologiske arytmien alltid er der. Spesielt i friske, velfungerende hjerter. Derfor er det veldig vanlig hos barn.


Ut i fra hva du skriver ser jeg ingen grunn til å utrede dette ytterligere, med mindre du besvimer, opplever andpustethet (som om du løper i motbakke) eller surkling (vann på lungen) under "anfallene". Men dette må du ta med legen din. Det er ikke tilrådelig å bestemt påstå at du ikke skal utredes videre, jeg kan bare svare utifra hva du har skrevet og det er ikke sikkert du har tatt med all viktig informasjon. Er det mye, og spesielt om tidlig forekommende hjertesykdom i fmilien er terskelen også lavere for å utrede videre, og i så fall har du rett i at tilstanden må knipes i gjerningsøyeblikket. Desto mer uttalte symptomer under "anfallene", desto mer sannsynlig er det at det kan være sykdom og desto lenger registreringsperiode velger man på EKG-opptaket. Noen EKG-opptakere kan sys inn under huden og bæres i månedsvis. Men utifra hva du skriver er det ingen grunn til å foreta seg dette.


Jeg føler meg overbevist om at dette vil kunne tone seg ned om du bare får samlet litt overskudd og får tilbake søvnen. Søvnen returnerer som oftest av seg selv når du bare får kontroll på alle stressfaktorene. de kan være små og vanskelige å oppdage. Kan virke ubetydelige ved første øyekast, men husk at legger man sammen mange bekker små får man til slutt en stor, fossende stri elv.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon