Hva er smittefaren for helsepersonell for HIV og hepatitt?

Innsendt spørsmål

Hei,

Jeg har den siste tiden slitt veldig. Dette går ut over arbeidssituasjonen
min og jeg har mistet gleden over å gå på jobb. Nå blir jeg rett og slett
i dårlig humør når jeg går inn døra på jobb. Når jeg kommer inn døra
hjemme må jeg alltid gråte.
Jeg er tannlege og hypokonder. Ganske morsomt! Noe som er en bra kombinasjon
idet jeg daglig kommer i kontakt med andre menneskers blod.

Allerede før jeg ble tannlege slet jeg med helseangst (kun for dødelige
sykdommer) og da spesielt redd for HIV.
I vår dukket disse tankene opp i hodet mitt da jeg var i en noe stresset
periode i livet pga sykdom. Jeg fikk kort sagt fnatt og begynte å tenke på
alle blodige inngrep jeg har foretatt og mulige risikopasienter jeg har hatt.
Hadde i tillegg stukket meg på ett instrument. Tok en test med negativt
resultat.
Nå har disse tankene dukket opp igjen.
Jeg kan ikke huske at jeg har stukket meg på jobb eller fått hull i hansken
under behandling som følge av stikk. Dette (regner jeg med) at jeg ville
merket. Men kan jo ikke være helt sikker på at det ikke har skjedd uten at
jeg merket det. Noen ganger går det hett for seg, må jobbe raskt og kan
miste kontrollen over alt som skjer med instrumentene og skade kan vel skje
uten å være oppmerksom på det. Nå har jeg to dager på rad oppdaget små
skader i huden på hendene, rifter og sår, ca 1-2 mm dype. Disse har vel
sannsynligvis oppstått som følge av andre aktiviterer enn pasientbehandling
men jeg klarer ikke slå fra meg tankene om hiv og hepatitt. En dag dro jeg også av en bit hud ved neglen hvor det var ett lite sår og det ble ett noe større åpent "kjøttsår" på ett par mm i bredde. Blødde ikke noe særlig. Dagen etter fikk jeg på ny fnatt fordi jeg hadde behandlet pasienter med dette såret inne i hansken, men jeg tenkte ikke på å dekke det til av en eller annen grunn. Jeg har ikke hatt noen kjente smittebærere som pasienter, men ingen har plikt til å oppgi korrekte helseopplysninger til oss.

Mitt spørsmål er:
I en situasjon hvor man utsettes for smitte på jobb ved stikk eller kutt,
vil det ikke være sannsynlig at man merker at man stikker eller skjærer seg
ganske kraftig? Og må ikke skaden være noe dyp for at evt smitte skal inn i
blodomløpet? Er små overfladiske skader på 1, (kanskje 2) mm tilstrekkelig
for overføring av smitte? Og vil ett sår fra dagen før kunne være tilstrekkelig for å bli smittet?

Jeg er fullstendig klar over at hiv smitter sjelden og har hep b vaksine og har svært få sprøytenarkomane som pasienter. Likevel har jeg kommet inn en ond sirkel jeg ikke kommer ut av.

Håper noen kan hjelpe meg med mine spørsmål.

Takk

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 18. oktober 2012, klokken 20:18


Man får ikke HIV eller hepatitt av kroppsvæsker


Du kan ikke smittes fra kroppsvæsker som spytt, svette, tårer og urin. Dersom du imidlertid smittes med en annen persons blod og får dette rett i eget blod skal det mindre til siden det er mye større mengde med virus i den smittedes blod enn det er i de andre kroppsvæskene. Derfor står sprøytestikk med en sprøyte som har smittet blod på seg i en særklasse. Det samme gjelder derfor blodoverføring med smittet blod, selvsagt.


HIV og hepatitt smitter via blod og kjønnsvæsker


Likeledes er det enklere å smittes via seksuelt samvær, spesielt dersom det er fare for at det skal oppstå blødning under samleiet, hvilket er mer sannsynlig i tilfelle analsex, stor størrelsesforskjell penis og vagina, tørr skjede eller samtidig infeksjon i skjeden.


Helsepersonell har større sannsynlighet for å smittes


Det er dessverre slik at man som tannlege har en høyere risiko for å smittes enn andre mennesker. Det er nettopp derfor man tilbys hepatittvaksine, og hadde det finnes en HIV-vaksine ville helsepersonell sikkert også blitt tilbudt denne også. Sjansen er allikevel fortsatt veldig liten for å skade seg. Skulle du skjære deg og det er usikkerhet hvorvidt du kan ha fått blodet til pasienten blandet med ditt må du derfor ta en blodprøve umiddelbart. Denne første blodprøven kalles null-prøve og skal vise at du ikke allerede hadde smitten. Deretter tas det ny blodprøve etter en stund, og enda en dersom risikoen for smitte er særlig stor, slik som når pasienten er kjent smittebærer. I tillegg skal man tilbys behandling umiddelbart dersom smittefaren er stor, slik som når man har fått et sprøytestikk av en sprøyte som nylig har blitt brukt på en smittet person siden smittefaren kan være opptil 20 % for hepatitt B (men du er vaksinert og trygget), 5 % for hepatitt C og under 1 % for HIV i tilfeller hvor man har stukket seg og vedkommende man stakk seg på var sikkert smittet.


Så svaret er at selv om risikoen er veldig liten er allikevel din risiko for å skades noe høyere enn for en som ikke arbeider med blod. Imidlertid vil man merke det om man stikker eller skjærer seg i yrkessammenheng. Stikket/kuttet må jo være såpass at man begynner å blø av det, og spesielt når man bruker hansker kan selv den minste bloddråpe være enkel å oppdage fordi den tørkes ikke vekk, men fordeler seg under hansken og blir liggende godt synlig gjennom denne. Etter et døgn vil du ha fått en skorpe og HIV smitter ikke gjennom denne.


Ved sykdomsangst må man finne ut hva som er den utløsende årsaken


Verdt å vite er at når man har sykdomsangst så består ikke behandlingen bare i å gi betryggende forsikringer om at man ikke har blitt eller kan bli syk. Det er nemlig så mange variasjoner av smittesituasjoner og symptomvarianter at det er umulig å gi en betryggelse man kan slå seg til ro med. Det vil alltid dukke opp potensiale for nye spørsmål, og svarene man får kan dessuten generere enda flere spørsmål. Man må heller, som du selv er inne på, ta problemet med roten, altså den utløsende årsaken (ulykke, sykdom i nær familie...?) Årsaken må finnes, røskes opp og plantes i ny jord.


Man må være ekstra vársom ved behandling av risikopasienter


Når man behandler pasienter som man vet har smitte kan man vurdere å benytte to par hansker. Det er uansett praktisk med to par. Da kan man ta av seg ett grisete par og allikevel være steril til å ta i instrumenter og ta på seg nye par med hansker. I tillegg finnes det spesialhansker som er penetrasjonsforsterkede. Det er nok slik at man må ta hensyn til risikoen i slike yrker, man må ta blodprøve ved stikk- eller kuttskader, og man må i tillegg ta flere sett med blodprøver og få akuttbehandling dersom man har blitt skadet av en sikkert smittet pasient, eller en pasient hvor sannsynligheten kan være stor for at vedkommende har smitten. Det må tas blodprøve av pasienten også. Det er klokt og nyttig å ha oppskriften på hvilke tiltak som bør foretas ved en eventuell stikkskade, i en kvalitetssikringsperm.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon