Hva er symptomene på fibromyalgi?

Innsendt spørsmål

­Hei...har i et par år lurt på om jeg kan ha fibromyalgi...sliter med smerter i hånden og foten,samme side...hånden og foten er som tannpine...prikkinger og dovner bort ,klarer ikke å ligge stille,må opp å gå,dette kommer som regel på kvelden etter jeg har lagt meg,Jeg er også fort sliten,tørr i munn og drikker mye,ofte på do...smertene i arm og skulder har jeg hatt i mange år,men no er benet også begynt å gjøre vondt...Sliter en del med angst og depresjoner,bruker efexor mot dette,har også seroquel som jeg tar et par timer før jeg legger meg,for å få ro mot angsten,men da kommer smertene i hånden og benet...dette har bare blitt værre og lurer på hva jeg kan gjøre for å få sjekket dette...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 05. april 2012, klokken 11:02

Hvordan kan man vite om det er fibromyalgi man har?


TRIGGERPUNKTENE VED FIBROMYALGI: Minst 11 av disse 18 punktene må være smertefulle når legen klemmer på dem med et bestemt trykk.
Fibromyalgi betyr at man har smerter i muskler og bindevev, men for å få diagnosen må man ha hatt plagene i minst tre måneder og være trykkøm i minst 11 av de 18 ømhetspunktene (triggerpunktene). Plagene må i tillegg være spredt over hele kroppen og ikke være samlet på et begrenset område. Andre sykdomstilstander med liknende symptomer må dessuten utelukkes (mer om dette under).


KROPPENS KVADRANTER: Minst tre av de fire kvadrantene må ha trykkømme punkter om man skal kunne kalle det fibromyalgi.
Hvem får fibromyalgi?


Nesten alle som får fibromyalgi er kvinner. Bare ti prosent er menn. Norge kroner verdenstoppen når det gjelder antall fibromyalgidiagnoser og kvinner uføretrygdes i større grad enn noen gang på grunn av denne lidelsen. Man vet dessverre ikke nøyaktig hvorfor noen får det og derfor blir det også vanskelig å gi målrettet behandling. Det man derimot kan iaktta er at det som regel er mennesker med store krav til seg selv og som i tillegg har lett for å få dårlig samvittighet om de ikke lykkes som havner i dette uføret. En slik personlighet kan føre til lavgradig, men konstant anspenthet som igjen sliter ut musklene og bindevevet og gjør disse betente. Når det fra dette tidspunktet av begynner å gjøre vondt (betennelsen) så spenner man seg enda mer og får enda mer vondt.


Kan det være noe annet enn fibromyalgi?


Fibromyalgipasienter sliter ikke bare med ømme punkter i kroppen. De har ofte en rekke andre symptomer til felles. Dette er alle typiske stressplager som hodepine, kvalme, svimmelhet, magesmerter, fordøyelsesvansker, søvnproblemer, følelsen av hevelser, øresus, depresjon, nummenhet hender og føtter, klump i halsen følelse, synsforstyrrelser, tretthet/slitenhet, glemskhet/konsentrasjonsvansker/ordletingsvansker, hyppig vannlating, frossenhet, angst og  munntørrhet. Plagene kan forverres ved fysisk belastning eller psykisk stress og noen føler forverring ved værskifter.


Siden dette er plager som følger en hel rekke andre sykdommer også så må disse andre sykdommene utelukkes før man kan stille diagnosen fibromyalgi. Sykdommer med liknende symptomer er depresjon, lavt stoffskifte, B12-mangel, Borreliose, biskjoldbruskkjertel overfunksjon og muskel- og bindevevssykdommer (SLE, polymyalgia revmatika, revmatoid artritt, polymyositt og Sjøgrens). Hos eldre kvinner enn deg selv må man også vurdere benskjørhet.


Når det gjelder medisinen din, Efexor, så kan denne ha nummenhet til bivirkning, men dette må du i så fall kople opp imot oppstarten av tabletten. Dersom plagene kom føe eller lenge etter du startet med Efexor kan vi kanskje se bort fra at denne er årsaken, men diskuter det med fastlegen din. Forstår jeg deg dessuten rett at du får smerteplagene i hånd og fot etter å ha tatt Seroquel så må denne også drøftes med legen din.


Konklusjon


Det virker ikke som du scorer på fibromyalgidiagnosen siden du "bare" har smerteplager fra to kvadranter (hånd og fot samme side), men dette er ikke mulig å avgjøre med sikkerhet før legen har trykket på alle de 18 punktene. Samtidig er det vanskelig å få fibromyalgidiagnosen om man har diagnosen depresjon. Da er det nemlig mest sannsynlig at det er den som ikke er godt nok behandlet. Videre så må det tas blodprøver for stoffskifte, biskjoldbruskkjertel, giktsykdommer, B12, flåttbitt-prøver etc. Først når depresjonen er behandlet og alle blodprøvene er normale kan man begynne å vurdere fibromyalgidiagnosen. I så fåll må 11 av 18 punkter være trykkømme, de må ha vært ømme i minst 3 måneder og det må være ømme punkter i minst 3 av de 4 kvadrantene.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon