Hva er urtikariell vaskulitt (vaskulær urticaria)?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg fikk for ca to uker siden ett elveblest liknende utslett på begge leggene. Utslettet beveget seg imidlertid ikke, det ble værende på samme sted. Det var først røde vabler, men ble etter hvert en stort sammenhengende mønster, med forandret pigmentering (rød brunt). Jeg var hos lege og det ble tatt en del blodprøver (lever, røde og hvite blodceller blant annet). Prøvene var helt fine, og jeg har ikke andre utpregede sykdomssymptomer, foruten litt kvalme etter inntak av mat. Jeg fikk kortison tabeletter og citrzin (allergi tabeletter) , og nå etter to dager er det kun litt rød brun pigmentering igjen på leggene, det klør og brenner ikke noe særlig lengre. Legen syntes det var ett uvanlig utslett, og det har symptomer som vaskulær urticaria. Jeg er fremdeles ikke helt beroliget i og med at denne form for utslett kan være forbundet med bindevevssykdommer og kreft. Kan vaskulær urticaria oppstå selv om det overhodet ikke ligger alvorlige sykdommer bak utbruddet?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. august 2013, klokken 11:01

Hva er vaskulær urticaria (urtikariell vaskulitt)?


Vaskulær urtikaria er et ikke-vandrende elveblestliknende utslett i huden (det er smertefullt eller føles brennende og kan klø), men hvor man i mikroskopet (vevsprøve) kan se at det egentlig dreier seg om en årebetennelse av blodårene i huden (dvs vaskulitt). Sykdommen flagger under de kutane vaskulittene. Siden man i tillegg kan ha leddbetennelser, feber, brystsmerter, magevondt, nyreproblemer, pusteproblemer, hovne lymfeknuter, angioødem (hevelse i ansikt, øyne, munn, svelg) og betennelse i øyne kalles tilstanden også uvanlig lupusliknende syndrom (Systemisk Lupus Erytematosus ("Lupus") er en bindevevssykdom).


Det finnes to varianter av sykdommen. De som lager antistoffer (anti-C1q-antistoffer) mot sitt eget immunsystem (hypokomplementemisk type) og de som ikke gjør det (normokomplementemisk type).


Så til spørsmålet ditt. Det er dessverre mye man ikke vet om denne sykdommen, men man vet at den kan opptre i forbindelse med bindevevssykdommer, virussykdommer og kreft så det blir ikke feil å sjekke for disse, men dette er ikke nødvendig før du har tatt en vevsprøve og fått bekreftet at det virkelig er en betennelse av blodårene i huden (vaskulitt) og man bør også ta blodprøve for å sjekke om du har antistoffer mot dine egne såkalte komplementfaktorer av typen C1q.


Dersom du har den typiske vaskulitten (betennelse av blodårer i hudens midtre lag (dermis) av en type som kalles nøytrofil leukocytoklastisk vaskulitt) og eventuelt også antistoffer mot C1q (ikke alle har det) bør følgende tilstander utelukkes (dette blir i så fall henvist videre til et universitetssykehus. Sjeldne tilstander må sentraliseres til ett eller få steder for at noen skal få muligheten til i det hele tatt å bli litt flinke på det):Det er vanligere at den ikke opptrer med noen av disse tilstandene. Dersom den gjør det så er det oftest den hypokomplementemiske typen, dvs de som har antistoffer mot C1q. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon