Hva gjør jeg mot tørrhosten?

Innsendt spørsmål

­jeg har nå hatt en kraftig hoste i ca 1 uke (tørr hoste) hva kan jeg gjøre for å bli bra, har også vondt i ørene, har ingen feber, bare sterk hoste. Hva kan jeg gjøre for å bli bedre.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. februar 2019, klokken 23:05

Dette høres ikke ut som lungebetennelse, men jeg kan ikke forsikre deg om det. Det er derfor alltid en idé å ta en sjekk hos lege for å bli lyttet på og få tatt blodprøven CRP blant annet. Ved lungebetennelse kan feberen være høy og det er typisk vondt og tungt å puste. Dette er det typiske bildet, men det kan variere. Derfor er det lurt å ta en sjekk om man er skikkelig skral.


Når det er sagt så minner nok bildet typisk om virussykdom. Lungebetennelse er en bakteriesykdom og kan behandles med antibiotika, mens virussykdom må kroppen ta hånd om på egenhånd. Honningprodukter som eucalyptushonning fra apoteket eller rett og slett honning blandet i varm melk har vist seg å være det mest effektive middelet mot tørrhoste. Inntar du rikelig med c-vitaminer i tillegg skal du ha gjort hva du kan for å legge til rette for at kroppen skal kunne bekjempe viruset, dersom du i tillegg holder deg varm og ikke utsetter deg for overdreven fysisk eller psykisk belastning. Røyking hjelper selvsagt heller ikke.


Når det gjelder det vonde i ørene er det nok forårsaket av dårlig lufting til mellomørene pga hovne slimhinner i det som kalles øretrompeten, som er en kanal som går fra nesa til mellomæret. Når denne er tett oppstår undertrykk i mellomøret og dette er ubehagelig og hørselen blir nedsatt. Det kan hjelpe kortvarig med utlikning, slik vi gjør når vi lander med fly eller skal dykke under vann, dvs vi blåser ut mot lukket nese. Da forplanter lufttrykket seg opp i mellomøret og kan tilføre riktig lufttrykk dit, og vi har det forbigående litt bedre og hørselen bedres og forbigående. Men det varer ikke så lenge, med mindre vi utlikner regelmessig, og det er ikke alltid vi klarer å utlikne trykket heller. Da kan en slimhinneavsvellende tablett ved navn Rhinexin være løsningen. Den får du på resept av fastlegen din. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon