Hva gjør jeg om jeg ikke får legetime for brystsmertene mine?

Innsendt spørsmål

­Jeg har den siste uken vært plaget med skarpe smerter under venstre bryst, omtrent i bh-kanten. Til å begynne med var det et lite stikk, som å bli stukket med en syl (forestiller jeg meg), men nå er det et større område som gjør vondt. Smertene varer fra sekunder til minutter, og kommer gjerne i bølger, det vil si mange av dem i trekk, og så forsvinner de i noen timer. Det er ingenting jeg kan gjør for å framprovosere dem, jeg har prøvd forskjellige stillinger, trykke på der det er vondt, det er uavhengig av om jeg hoster/ puster raskt inn eller ut. Det er heller ingenting jeg kan gjør for å stoppe smertene når de først begynner. De kommer både i hvile og aktivitet. Det kjennes som de kommer innenfra i brystet, heller enn der jeg kan ta på, som ribbein eller musklene mellom disse.
Igår tok jeg ibux for å se om det ville hjelpe, men det gjorde det ikke.
Det begynner å bekymre meg at det blir verre og ikke bedre. Jeg bekymrer meg for om dette er relatert til hjertet? Det er flere ukers ventetid hos fastlegen, og siden det har vart en stund kommer jeg ikke inn på akutt time heller. Jeg vil derfor gjerne be om din vurdering av hva dette kan være, og om det er akutt.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. mai 2014, klokken 11:32

Kan brystsmertene komme fra hjertet?


Dersom blodårene til hjertet tetnes til får ikke hjertemuskelen blod/oksygen og det oppstår melkesyre og hjertekrampe, noe vi kaller angina.


Fotolia 27954100 xs HJERTEKRAMPE/ANGINA: Den øverste blodåren er helt åpen. Vedkommende som eier denne vil kunne anstrenge seg så mye han orker uten å få angina siden blodåren vil kunne levere nok blod med oksygen i uansett. Blodåren nedenfor har blitt nokså tett. Kanskje tåler eieren av denne blodåren litt lett gange, kanskje bære en pose opp en trapp også før han får brystsmerter, men straks han forsøker å gjøre noe større fysisk arbeid enn som så blir det melkesyre og brystsmerter (angina). Den nederste blodåren er så tett at det kan oppstå brystsmerter til og med i hvile. Siden du har opplevd brystsmerter i hvile betyr det at blodåren skulle vært så tett som i det nederste eksempelet. Det betyr også at du aldri skulle tolerert fysisk aktivitet. Dersom du opplever disse smertene ved hver aktivitet så skal du inn på time samme dag. Øyeblikkelig hjelp. Dersom du tolererer fysisk aktivitet innimellom er det mindre sjanse for at smertene kommer fra hjertet. Jeg vil ikke råde deg til å teste dette ut da dette er uavklart.


Andre faktorer som øker mistanken om hjertesykdom er om du har høyt blodtrykk, røyker, stresser, har diabetes, er overvektig, har opplevd hjertesykdom tidligere eller er belastet med hjerte-karsykdom i nær familie (mor, far, søsken).


Kvinner har annerledes symptomer på hjertesykdom


Menn opplever gjerne de klassiske symptomene på hjertesykdom (angina/infarkt). Det betyr at de opplever en klemmende smerte sentralt i brystet som stråler opp i kjeve og ut i venstre arm. Kaldsvette og kvalme kan akkompagnere. Kvinner derimot behøver ikke opplevde det slik. Hos dem kan tungpust, magesmerter, ryggsmerter, kvallme og oppkast eller kjevesmerter være symptomene. Skulle slike symptomer oppstå i forbindelse med anstrengelse (fysisk/psykisk) må man ha hjertesykdom i tankene. Spesielt om det foreligger andre risikofaktorer i tillegg (se over).


Kan brystsmertene skyldes noe annet?


Du har alderen på din side. Knytter du heller ikke ubehaget opp i mot anstrengelse taler dette også imot hjertesykdom. Jo færre risikofaktorer du har, desto mindre sannsynlighet for hjertesykdom.


Ellers ligger det ikke så mange strukturer i dette området. Det er muskler (mellom ribbena + brystmusklene) og benhinner omkring ribbeina. Både muskelbetennelse og beninnebetennelse kan gjøre vondt, men som du nevner burde du kunne provosere det frem med pust eller trykking, samt at det skulle kunne lindres noe i det minste, med ibux.


Som du forstår kan jeg ikke gi deg noen diagnose. Det er ikke sikkert fastlegen kan etter undersøkelse heller, men må henvise deg til en sykkelbelastningstest hvor det tas EKG samtidig. På en slik test kan de avgjøre om blodtilførselen til hjertet er tilstrekkelig.


LES OGSÅ: Sykkelbelastningstest


Det du spesielt må fokusere på nå er hvorvidt smertene opptrer hver gang du anstrenger deg. Da skal du inn. Er du usikker og har mange risikofaktorer skal du inn. Er man i tvil skal du egentlig også inn, men her skulle man gjerne pratet med deg. Mener du å tåle skikkelige fysiske anstrengelser innimellom så er dette et godt tegn, siden blodårene ikke veksler mellom å være åpne og trange. Jo mer aktivitet du tåler, desto mer åpen er blodåren. Selv om det bare er innimellom du tåler økt aktivitet.


I tillegg har du andre systemer som kan plukke opp dette, slik som legevakten. Mener også legevakten (etter underøkelse) at det kan vente og du fortsatt er i tvil kan du vurdere å oppsøke private tilbydere, men det ordinære helsetjenestetilbudet i Norge burde kunne klare å fange opp ditt problem.


Det gjør ikke problemet mindre alvorlig at det har pågått en tid. Det blir som å si at har du levd til nå lever du sikkert litt til. Litt satt på spissen, men det må sikkert føles slik for deg.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon