Hva kan gjøres med kroniske plager i tungemandlene (tungetonsillene)?

Innsendt spørsmål

Hei!

Jeg hadde forstørret tungemandel og betennelse i den da jeg var hos ØNH-spesialist i nov/des 2018. Da hadde jeg hatt vondt i halsen i nesten seks måneder, og oppsøkte av den grunn en privatklinikk. Betennelsen og den forstørrede tungemandelen mente han skulle gå over av seg selv, men det kunne ta opp til seks-sju måneder. Det er fremdeles ikke godt (juni 2019), og er heller verre en det var. Det har også "spredd seg" til halsmandlene, og siden januar 2019 har jeg hatt vonde og opphovna både tunge- og halsmandler, samt veldig nedsatt allmenntilstand. Det er som om kroppen jobber på spreng med betennelse som den ikke får kontroll på, og jeg er sykemeldt med utmattelse og en ekstrem trøtthet. Jeg har hatt tre "gode" uker dette halvåret, og da var halsen god. Det tyder vel på at allmenntilstanden henger sammen med halsproblemene.

ØNH-spesialist sa at det kom til å gå over av seg selv. Hvordan vet han at det vil gå over? Og hvordan vil det plutselig gå over?

Jeg vet at det går an å ha kronisk betente halsmandler, og at disse i noen tilfeller må tas for å få bukt med alle halsinfeksjonene. Men hvordan virker dette med tungemandelen? Kan det utvikle seg kronisk betennelse her som ikke går over, likt som med halsmandlene? Og dersom det er mulig, hvordan kan jeg bli kvitt en slik betennelse i tungemandel når jeg ikke kan operere den bort?

Vil det hjelpe på noe av problemet om jeg fjerner halsmandlene, eller vil dette bare gjøre det verre for tungemandelen?

Jeg må få orden på dette problemet slik at formen kan komme tilbake, og jeg kan komme tilbake til arbeidslivet igjen. Jeg har en bekjent som lå langtidssykemeldt med utmattelse og mange halsinfeksjoner (utmattelsen og trøtthet var hovedproblemet), og som ble helt frisk når halsmandlene ble fjernet, og har vært 100% i arbeidslivet etterpå. Jeg tror problemet er likt hos meg, men hos meg ligger det mye i tungemandelen, og den kan vel ikke fjernes pga stor blødningsrisiko etter som jeg har forstått.

Gleder meg til å få svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. juni 2019, klokken 07:24

Man opererer disse også, men du må regne med at man avventer i det aller, aller lengst siden det som du har hørt, nesten alltid går tilbake av seg selv og er ufarlig, men hvor lang tid det tar er umulig å si. Det kan ta veldig lang tid dersom du er utsatt for mye stress eller er mottakelig for kronisk slitenhet for tiden, fordi da svikter immunsystemet og man blir generelt disponert for kroniske/langvarige infeksjoner, spesielt i dette området du sliter med og i de øvre luftveier generelt. Og det er dette som er vanligste årsak.


Men det finnes flere andre vanlige rsaker og som er mulige å forbise. Fremmedlegeme i halsmandlene, dvs noe fra maten som har satt seg fast til eksempel må vi vel kunne utelukke da du har vært hos ØNH-lege. Sure oppstøt er en annen ikke helt uvanlig forklaring, men ØNH kan også få et inntrykk av dette og forstå sammenhengen ved å se at det er rødt og betent i regionen generelt. Allergi er og med blant de mistenkte årsakene og dette kan utredes ved hjelp av blodprøver og prikktesting i huden. Er det varierende plager gjennom hele året må man vurdere om det kan være i matveien allergiårsaken ligger. Hvis ikke må man lete blant inhalasjonsallergenene, men sesonpollen virker usannsynlig dersom du har helårsplager. Da må man vurdere mugsoppallergi, middallergi eller dyreallergi.


Skulle alt dette være utelukket, elelr man ikke kalrer å gjøre noe med det lavgradige, kroniske stresset som forstyrrer immunsystemet og setter det i en form for konstant alarmberedskap, så kan operasjon vurderes, men da kan det tenkes halsmandlene blåser seg kompensatorisk opp, akkurat som det motsatte kan kunne skje, at tungetonsillene blpser seg opp om halsmandlene tas.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon