Hva mener dere? Bør jeg fjerne galleblæren? (stener påvist, sjelden smerter)

Innsendt spørsmål

­Jeg er en kvinne på 61 år som har fått påvist gallestein. Hadde anfall i januar som skled over igjen i løpet av en times tid. Det var vondt, men ikke uutholdelig. Gikk ikke til legen. I mars hadde jeg en del ubehag i form av sure oppstøt, vondt på høyre side oftere enn før. Sent en kveld fikk jeg nytt anfall somm var mye sterkere enn første gang (vondt på siden med stråling ut i ryggen, smerter i mellomgulvet og brystet). Var på legevakten, tok EKG som var helt normal. Var på ultralyd dagen etter og fikk da vite at det det var noen forholdsvis store steiner i galleblæren. Da jeg var hos fastlegen noen dager senere sa hun at vi skulle se an hvor store plagene blir og bruke smertestillende når/hvis jeg får anfall. Radiologen mente det er vanlig å fjerne galleblæren når man har hatt flere enn ett anfall, så jeg ba om henvisning til kirurg for vurdering om jeg bør fjerne den. Der har jeg vært og etter at han hørte om mine symptomer anbefalte han meg operasjon. Den skal jeg ha i slutten av mai. Nå har jeg blitt litt usikker på om jeg burde vente å se om jeg kan klare meg uten operasjon. De to første ukene etter det siste antallet hanglet jeg og spiste lite, men føler at det går bedre igjen nå og spiser bedre. Kjenner av og til murring i siden, men det blir med det. Kunne vært fint med en uttalelse fra en lege til.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. april 2014, klokken 21:54

Hos asymptomatiske pasienter (ikke deg med andre ord) som har fått påvist gallestein på ultralyd (tilfeldig) er risikoen for kirurgikrevende komplikasjoner veldig lav, bare 1-2 %. De pasienter som får påvist gallestein i galleblæren ved en ren tilfeldighet behøver derfor ikke å tenke på å fjerne galleblæren. Det er nokså vanlig med gallesteiner som ikke gir problemer. Det at de har sett gallesten hos deg behøver derfor ikke å være forklaringen på smertene dine, men vi går selvsagt ut fra det om de har sagt det.


Det er vanlig å anbefale fjerning av galleblæren (cholecystektomi) :  • Dersom symptomene er hyppige nok, eller besværlige nok til at de påvirker dagliglivets fungering. Mange havner i denne kategorien. Akkurat å sette grensen til mer enn ett anfall vil jeg ikke si så bestemt som radiologen din.

  • Dersom du har gjennomgått komplikasjoner, dvs galleblærebetennlse (feber, gul hud, smertene), bukspyttkjertelbetennelse m.m.

  • Dersom du er disponert til å få komplikasjoner, f. eks har såkalt porselentype/forkalket galleblære

  • Dersom du gjennomgår galleblærebetennelse under anfallet (akutt/planlagt kirurgisk fjerning)

  • Dersom sten(er) over 3 cm størrelse (disse passerer nemlig ikke gjennom gallegangen og ned til tarmen, ikke engang under gallestensanfallene)

  • Dersom det er noe medfødt galt med galleblæren (de hadde nevnt dette etter ultralyddiagnostikken, likeså størrelsen på stenene).


Du må derfor avgjøre hvor plagsomt dette har vært for deg og/eller hvor ofte det skjer. Videre må du avgjøre hvorvidt du ar hatt komplikasjoner av stenene eller har en sjanse for å kunne få det. Ved sjeldne anfall og som har vært klart utløst av et svært fettrikt måltid som du med stor sannsynlighet ikke vil innta igjen kan man jo vurdere å avvente, men dette er en beslutning du selv må ta.


I disse dager foretas det kirurgiske inngrepet vha kikkhullsteknikk og komplikasjonsfaren er lav (4%) og liggetiden etter inngrepet kort. 5% av tilfellene må man pga uventede hendelser overgå til åpen kirurgi (åpne opp magen med langt snitt), hvilket øker liggetid og infeksjonsfare.

Dødsfaren er under 0.1%.

Skade av galleganger er også lav, opptil 0.5% (kikkhullsteknikk). Noe høyere ved åpen kirurgi.


Noen pasienter (< 10%) kan ha nytte av medikamenter som løser opp gallestenene, en behandling som tar omkring 6 måneder.


LES OGSÅ: Smerter etter fjerning av galleblæren; Hvordan får man gallesten og hva er behandlingen?


Hvis du velger å avvente kan du redusere sannsynligheten for nye anfall ved å redusere eventuell overvekt, spise mindre måltider og unngå fettrike måltider. Du bør ha smertestillende liggende (og på deg).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon