Hva øker sannsynligheten for at brystsmertene skyldes hjertetrøbbel?

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg er en dame på 39 år som har noen "diffuse" plager.

Fikk barn for snart 3 år siden, etter dette var jeg plaget av kvalme som ble bedre av syrenøytraliserende medisiner. Har også tatt gastroskopi med negativt resultat, hadde også et noe lavt jernlager. Negativ hemofec, men de har ikke klart å finne årsaken til det litt lave jernlageret.

Har til tider hatt vondt i brystet, med stikkende smerter. HAr tenkt at dette er muskulært, men hadde det også under aktivitet en gang. Er plaget med stramme muskler/av stress. Legen min har nå henvist meg til arbeids EKG.

Har gått endel ned i vekt den siste tiden ca 5 kg i løpet av det siste halvåret.
Har tatt diverse blodprøver hos legen, og de finner ikke noe galt.

Er slank, trener relativt ofte og har lavt/normalt BT (ca 105/70).

Det jeg lurer på er om det kan være noe galt med hjertet mitt? Vet at jeg sikkert bekymrer meg unødig. Har endel hjerte- og karlidelser i familien, men ikke i så ung alder. Eller kan brystsmertene komme av stress? Har vært endel omstillinger på jobben, pluss at vi har flyttet.

Mvh

Dame 39 år

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. februar 2014, klokken 19:27

Må brystsmertene skyldes hjertesykdom bare fordi det oppstår ved trening?


Dersom hjerte-karsykdom (drypp, hjerteinfarkt, skiftet blodårer, utblokking, tette årer i bena, angina eller hjerneslag) i familien skal øke din risiko for å få slikt selv bør slikt ha funnet sted hos mor eller far før han fylte 55 eller henne før hun fylte 65.


Du har normalt blodtrykk, er slank og trener, og foreldrene, eventuelt søsknene (samme kriterier for dem) har ikke opplevd tidlige hjerte-karsykdommer slik jeg oppfatter det (de var ikke unge, beskriver du). Det skal nok da svært mye til for at brystsmertene dine forårsakes av trange blodårer til hjertet. I så fall ville jeg forventet at du fikk brystsmertene mye oftere ved trening, og ikke bare ved én anledning, med mindre denne ene treningen var mye hardere enn de andre.


Brystsmerter kan absolutt komme av stress. Årsaken til at man kan få brystsmerter ved stress er at stress medfører at man kronisk spenner pustemusklene i brystkassen, selv om man ikke merker dette. Disse musklene blir etter hvert betente og da gjør de vondt. Det kan kjennes når man trykker på dem (mellom ribbeina) eller trekker pusten dypt inn raskt. Brystvondten kan stråle nedover i armen akkurat som ved hjertetrøbbel, og det er forskjellige årsaker til dette. Det kan for eksempel gå nerver som kommer fra armen, forbi den ømme muskelen. Når den ømme og betente muskelen hovner opp kan den klemme på nerven fra armen som passerer forbi og aktivere denne. Hjernen tror da det gjør vondt i armen siden det er i armen nerven har sine følerøtter.


Dere har for sikkerhets skyld henvist til en sykkeltest. På disse testene ser man på EKGet om hjertet får nok blodforsyning eller ikke, selv ved hard belastning. Dersom det ikke blir utslag på EKGet eller hjertesuspekte brystsmerter selv under den harde belastningen så er du trygg på at du ihvertfall tåler så hard belastning. Det lønner seg derfor å ta deg ut minst like hardt som det du kunne tenke deg å trene hjemme. Helst så hardt du klarer.


Dersom du har tidlig forekomst av hjerte-karsykdom i familien og det er noen tvil omkring EKG-funnene eller eventuelle brystsmerter under sykkeltesten så kan de henvise deg til CT av blodårene rundt hjertet, eventuet til kontrastundersøkelse av dem.


Hva er årsaken til jernmangelen


Det er som dere gjør, riktig å utrede for hvorfor man har fått jernmangel og ikke bare erstatte mangelen med jerntilskudd. Tenk om det var en blødning som var årsaken? Jern benyttes for å lage røde blodlegemer, så om man blør så taper man jern. Dere har sjekket at du ikke mister blod fra mage-tarmsystemet og utelukket dette. Blødning fra andre steder ville du/dere sett (urin, hud, menstruasjon etc).


Dersom ingen blødningskilde påvises kan man tryggere anta at man mister blodet  gjennom menstruasjonen, har et kosthold med lite jerninnnhold eller rett og slett har en tarm som suger opp jernet dårlig. Mistets det gjennom menstruasjonen kan man dempe blødningen ved hjelp av p-piller eller med blødningsstansende tabletter som kalles cyclokapron, eller man kan fjerne livmorslimhinnen (noen fjerner hele livmoren) dersom man er i rette alderen for det (fått de barna man ønsker).


Sammendrag:


Jeg vet ikke nøyaktig hvor gamle dine slektninger har vært når de fikk hjertetrøbbel eller hva slags trøbbel de har hatt. Dette må man ta hensyn til. Men husk at man ikke er dømt til å gå i samme skjebne selv bare fordi slektningene gjorde det. Man kan velge en sunnere livsstil enn dem hvis mulig, og da gå helt klar.


Det er som regel ikke enkelt å avsløre stress i ens liv. Det er gjerne snakk om småting, men det er småting her og der og der og her. Mange bekker som gjør stor å. Vekttapet kan skyldes det samme, om det er ufrivillig, altså stress som har stått så lenge at det begynner å utvikles en depresjon av det.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon