Hva skal til for å bli henvist videre for brystsmerter?

Innsendt spørsmål

­
Jeg er redd jeg har/holder på å utvikle hjertesykdom.
Jeg er 39 år og fødte mitt 3 barn for 3 måneder siden. Jeg har alltid vært aktiv (blant annet jobbet som aerobic og spinning instruktør og personlig trener) og spiser sunt og regelmessig. Har noen ekstra kilo etter svangerskapet, men fortsatt normal BMI. Jeg sluttet å røyke for 8 år siden, men før det var jeg storrøyker (i perioder opp til 40 om dagen) i 9 år.

Et par uker etter jeg fødte begynte jeg å få smerter på venstre side av brystet. Til tider strålte det ut mot skuldra. Jeg tok dette opp med fastlegen, og han mente at dette var muskulært. Han trykket forskjellige steder på brystkassen for å se om han kunne fremkalle smertene men det kunne han ikke. Han foreslo at hvis jeg begynte å trene igjen ville dette gjerne løse seg opp. Jeg slo meg til ro med dette.

Denne smerten på venstre side av brystet har nå stort sett gitt seg, men den siste måneden har jeg vært plaget av vondt i nakke, hals, kjeve med utstråling til skulder og arm, hovedsakelig på venstre side, jeg kjenner dette i hvile. Det er "dølle" vondter som liksom bare er der, iblant er det mer skarp smerte. Jeg har også begynt å kaldsvette, mest om dagen, men også iblant om natta. Jeg syns ikke vondtene blir spesielt mye verre når jeg trener.
På noen løpeturer (ikke alle) har jeg fått vondt i brystet, et slags press midt i brystet og snøring, det gir seg gjerne 15-20 minutter etter jeg stopper.

En gang var det virkelig ille, og ganske skremmende, en slags press på brystet så det ble vondt å puste. Det gikk over da jeg kom hjem og hadde vært i ro en stund, men jeg følte meg veldig dårlig. Kvalm, svimmel, kaldsvette og skjelven. Da det ikke hadde gitt seg etter 4 timer dro jeg på legevakten. Det ble tatt EKG, og CRP, blodsukker og blodprosent. Alt var normalt. Blodtrykket var 149/91, men legen sa at jeg nok var stresset og at dette var å forvente. Fikk beskjed om å bare ta det med ro.

Jeg gikk til fastlegen etter vondtene i nakke, hals, skulder osv ikke gir seg. Han tok også EKG og 3 blodprøver. En var kreatinin, de andre vet jeg ikke, han nevnte noe om stoffskiftet. Også dette normalt. Blodtrykket var 133/90. Jeg fortalte legen at det til vanlig er 110/70, men han mente at det nok skyldtes at jeg var på legekontoret men det er jo der jeg har tatt det "vanlige" blodtrykket også. Fikk igjen beskjed om å ta det med ro, og trene mindre hardt.
Jeg syns ikke jeg er spesielt stresset eller i "uro". Det er travelt med 3 barn, men jeg trives veldig godt med å være hjemme i permisjon, er mye mer stresset når jeg jobber i tillegg. Treningen min er vekselvis gå/løping i 30-40 minutter 3 ganger ukentlig. Jeg gjør en del yoga og avspenning også. Jeg har som sagt vært trent hele mitt liv, jeg kjenner kroppen min og for meg er ikke dette å presse meg veldig. Jeg syns ikke det kan stemme at jeg som 39-åring ikke kan være i mer aktivitet enn gåing uten å få brystsmerter. Jeg bærer selvfølgelig babyen min en del, men syns jeg er obs på å bære ulikt hver gang så ikke en side skal bli overbelastet. Jeg har også vært til massasje for å løse oppi de stramme musklene, og selv om det var veldig deilig, har det ikke redusert vondtene jeg opplever.

Jeg har selvfølgelig tenkt på om dette er psykisk, om jeg går veldig og "kjenner etter". Men jeg syns ikke jeg gjør det, det er ofte slik at jeg er opptatt med noe, og så kommer plutselig smertene eller kaldsvetten eller begge - og det er DA jeg blir redd. Jeg prøver å berolige meg selv med at hvis det skyldes mangel på oksygen i blodet så burde det være verre i aktivitet. Men jeg vet jo ikke om det stemmer. Jeg har lest på forskjellige nettsider at symptomer på hjertesykdom hos unge kvinner kan være diffuse og derfor farligere fordi man da kan komme til lege for seint. Syns derfor det er litt rart at dette ikke blir tatt mer på alvor.

Jeg er fryktelig redd for at dette er tegn på hjertesykdom, og føler meg ikke komfortabel med bli fortalt at dette ikke er noe alvorlig, og at jeg skal ta det med ro. Hva syns du? Gir symptombildet jeg beskriver indikasjoner på hjertesykdom? Synes du er det er grunnlag for videre utredning? En venn som jobber med rehabilitering av hjertesyke, nevnte at det hadde vært lurt å ta belastnings-EKG.

Jeg kvier meg for å gå til legen igjen og "mase" når han nå har sagt at dette er ingenting. Samtidig tenker jeg at ting kan jo bli oversett, og det er bare meg som kan ta vare på meg.

Vil sette stor pris på din vurdering og forslag.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. mai 2012, klokken 21:46

Ut i fra det du her forteller så foreligger det grunnlag for å henvise deg et belastnings-EKG. Jeg mangler en informasjon, og det er om det er tatt såkalte troponiner av deg. Troponin er et protein (et enzym) som lekker ut av hjertecellene når disse får for lite oksygen, dvs dersom blodårer er tette. Dette er ikke prøver som fastlegen eller legevakten tar. Dette er stort sett prøver som kun tas ved innleggelse. Grunnen til at disse blodprøvene ikke tas utenfor sykehus er at de må gjentas etter noen timer og dette er ikke forenlig med hvordan legevakt og fastlegepraksis drives idag.


Brystsmerter, enten det er med utstråling eller ikke, som oppstår under aktivitet må utredes med belastnings-EKG. Ved et belastnings-EKG, eller sykkeltest eller arbeidsbelastning som det også kalles, så tar de EKG av deg samtidig som du stresses fysisk. Som regel på en sykkel. Når de tolker testen så ser de etter forandringer på EKGet og hører med deg om du har brystsmerter.


Bildet: Sykkeltest (belastnings-EKG)


Det stemmer at kvinner kan ha atypiske presentasjonsformer for hjertesykdom, men den formen som du presenterer er vel egentlig ganske typisk, men vær nå endelig klar over den viktige forskjellen at jeg jo ikke har undersøkt deg. Det kan være de har gjort vurderinger eller tatt prøver som gjør hjertesykdom lite sannsynlig. Men ut i fra det jeg her har fått vite så måtte jeg helt klart henvist deg.


Når det gjelder EKG og hjerteinfarkt så er det ikke alltid dette synes på et EKG. Og når det gjelder hjertekrampe, dvs angina, så går forandringene på EKG tilbake når brystsmertene forsvinner. Et normalt EKG alene, uten troponiner og sykehistorien, er derfor ikke tilstrekkelig for å utelukke hjerteinfarkt.


Statistisk sett, dvs med tanke på din alder og din aktivitet, så er dette mest sannsynlig muskulært, spesielt om du ikke er belastet med tidlig forekomst av hjerte- og karsykdom i familien, har normalt kolesterol og ikke har diabetes, mens sykdomsbildet gjør det vanskelig å styre unna en henvisning til belastnings-EKG sett fra mitt ståsted.Bildet: EKG-taking

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon