Hva skal til for at legen sender meg til kontrastundersøkelse av hjertet?

Innsendt spørsmål

­­Jeg er tvilling, bror fikk hjerteinfarkt for snart 3 år siden. Min far ble 57 år. Kan jeg få sjekk av hjerte og blodårer hurtig. Hva er reglene for dette?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. januar 2013, klokken 22:41

Arvelig belastning øker din egen risiko for hjerte- og karsykdom


Dersom mannlige medlemmer i familien din har fått hjerte- eller karsykdom (blodpropp, hjerneslag, drypp, hjerteinfarkt, angina eller trange blodårer i bena) i en alder av 55 år eller yngre (eller kvinnlige på 65 eller yngre) betyr dette at du må være ekstra oppmerksom på hjerte- og karsykdom selv. Det behøver ikke å bety at du nødvendigvis trenger kontrastundersøkelse av blodårene rundt hjertet. Det avhenger av andre risikofaktorer også (kolesterolverdien, blodtrykket ditt, om du røyker, om du har diabetes), men aller mest om du har opplevd angina (hjertekrampe)-liknende brystsmerter (klemmende brystsmerter under anstrengelse, eventuelt med stråling av smerten mot kjeve og ut i armen).


Har du hatt brystsmerter bør du henvises til sykkeltesten


Dersom du har opplevd anginaliknende brystsmerter vil legen din sende deg på en undersøkelse som kalles arbeidsbelastning (kalles også sykkeltest/stresstest/arbeids-EKG/AKG). På denne testen sykler du samtidig som de tar et EKG av deg. EKG betyr at de setter på deg elektroder med ledninger som fanger opp den elektriske aktiviteten til hjertet ditt og omgjør disse signalene til kurver på et papir. Dersom blodårer rundt hjertet er trange eller tette vil du i tillegg til brystsmerter under testen få utslag på EKGet som legen kan tolke. Utslagene på EKGet og brystsmertenes karakter avgjør om du sendes videre til kontrastundersøkelse av hjertet eller ikke. Det hender man sendes videre selv om det ikke er utslag på EKGet dersom brystsmertene som oppstår er veldig suspekte på trange blodårer (anginaliknende brystsmerter). Spesielt dersom du har mange risikofaktorer, inkludert en arvelig belastning for hjerte-karsykdom.


ARBEIDS-EKG: Elektrodene han har festet på kroppen fanger opp hjertets elektriske impulser. Disse impulsene forandrer seg dersom han har en trang blodåre rundt hjertet. Trange blodårer rundt hjertet leverer mindre blod til hjertemuskulaturen, hvilket cellene stresses av og som igjen synes på EKGet (bildet under).
 EKG: EKG-resultatet kommer ut på papir. Øverste bildet viser et normalt EKG, mens det nederste hvordan det ser ut når hjertet får for lite blod som følge av trange blodårer. Legen betrakter spesielt den delen av EKGet som kalles ST-segmentet. Se hvordan ST.-segmentet er senket i forhold til det normale EKGet over. Det oppstår som regel krampende/klemmende brystsmerter i tillegg. Kombinasjonen av dette fører til at du henvises til kontrastundersøkelse av hjertet (coronar angiografi) for å finne ut hvilken blodåre som er trang og hvor den er trang.
Konklusjon:


Du må reise til fastlegen din for en helsesjekk, ta vanlig EKG i hvile (EKG under sykkelbelastning må du til sykehuset for), levere urinprøve, ta blodtrykk og blodprøver. Møt fastende. Legen din regner ut hvor stor risiko du har for å utvikle hjerte-karsykdom (han bruker spesielle formler for dette) og han/hun vil også spørre om du røyker, regne ut om du er overvektig, spørre om din families sykdommer og høre med deg om du har hatt brystsmerter. Dersom du har hatt brystsmerter under fysisk eller psykisk anstrengelse er det stor sjanse for at du sendes til arbeidsbelastning, og dersom de finner mistanke under den testen så sendes du videre til kontrastundersøkelse av blodårene. En fastlege sender med andre ord ikke pasientene rett til kontrastundersøkelse. Det går nesten alltid via sykehuset.


Et alternativ du kan vurdere er å ta det som kalles Calciumscoretest, en CT-undersøkelse som avdekker hvor mye kalk du har i blodårene rundt hjertet, men dette er en test som ikke dekkes av det offentlige. Den koster omkring 1000 kroner og er gjort på 5 minutter. Jeg ville snakket med fastlegen min om en slik test slik at den kun tas dersom det har noen vits. Grunnen til at testen ikke dekkes av det offentlige er at dersom det virkelig foreligger en grunn til å gjøre en slik CT-analyse så vil du uansett tilbys henvisning til en arbeidsbelastning (sykkeltest).
 Har DU spørsmål til lege? Still spørsmål her.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon