Hva skyldes de intense hodesmertene, og brystsmertene? Er det noen sammenheng?

Innsendt spørsmål

­Hei,

Det siste året har jeg hatt en del uforklarlige plager. Det startet med at hjertet flere ganger i uken begynte å løpe løpsk, hoppe over slag eller slå svært sakte (gjerne bare et hardt dunk før en lang pause), gjerne i kombinasjon også. Hver gang dette skjer blir jeg svært svimmel og kvalm. Jeg har nå vendt meg til det, men har de siste månedene fått flere plager. Bl.a. kjenner jeg daglig en verkende/stikkende smerte på venstre siden av halsen, er ganske sikker på at det er ved halpulsåren. Når de verste stikkene kommer kjenner jeg gjerne lettere smerte i brystet samtidig. Ofte blir jeg svimmel og føler at jeg skal svime av, men så snart smertene minsker, er jeg i fin form igjen.

Grunnen til at jeg skriver til dere er at jeg i natt hadde en svært ubehagelig opplevelse. Jeg jobber nattskift og har gjennom hele dagen/natten kjent en lett verking i brystet (uten rytmeforstyrrelser), i løpet av natten fikk jeg noen ganske så kraftige smerter i halsen og i bakhodet (venstre side). Hver gang smertene slo til, klarte jeg nesten ikke å holde meg på beina. Jeg ble fryktelig svimmel og uvel, men så snart smertene slapp, ble jeg helt fin igjen. Dette gjentok seg rundt 25-30 ganger på et par-tre timer, og ved et tilfelle fikk jeg samtidig smerter og ilinger i fingertuppene (også venstre side).

Jeg er ung, sprek og tilsynelatende frisk, men jeg begynner nå å bli bekymret for om det kan være noe galt. Jeg har ikke så lyst til å oppsøke fastlegen med det første, men håper at dere kan gi meg noen svar på hva dette evt. kan være, og om det i det hele tatt er grunn til bekymring.
Annet:
Diabetes type 1 (insulin)
Loette
Kolesterol: 6,5

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. januar 2013, klokken 19:51

Jeg skulle ønske jeg med sikkerhet kunne avslå enhver mistanke om at noe er galt, men det kan jeg dessverre ikke.


Kan smertene i hodet skyldes hjerneblødning?


Smertene i hodet kan kanskje være tegn på noe alvorlig. Jeg synes ikke det høres typisk muskulært ut (er det muskulært vil legen klare å fremprovosere hodepinen gjennom å klemme på den(n) betente muskelen), eller som noen form for migrene eller Hortons hodepine for den saks skyld. En helt ny form for hodepine som kommer som kastet på en og som samtidig fører til kvalme og kanskje oppkast bør føre til snarlig legebesøk. Rent generelt. Noe mer nøyaktig kan jeg ikke si fra min posisjon. Jeg kan bare si som så at dette heller mer i retning av noe som må undersøkes nærmere, og aller helst så raskt som mulig. Er du helt kjekk nå kan det kanskje vente til i morgen, men er du i den minste tvil ringer du legevakten nå. Det er viktig å avklare om dette kan ha dreiet seg om en hjerneblødning eller et forvarsel til sådan, for å kalle en spade en spade. Hjerneblødninger kan oppstå spontant dersom man er arvelig belastet med utposninger (anevrysmer) på en av hjernens blodårer. Noen ganger roer tilstanden seg et øyeblikk for så å skyte fart igjen.


Samtidig vil du bli spurt en del spørsmål for å avklare om det heller dreier seg om en godartet form for hodepine, det tas blodtrykk og pupillene undersøkes. Det kan bli nødvendig med en rask nevrologisk undersøkelse og kansje også en generell helsesjekk. Det kan (senere) være nødvendig å ta ultralyd av halspulsårene eller ta bilde av blodårer i nakken (vertebralispulsårene).


Muskulaturen i nakken må undersøkes, og det er klart at dersom smertene dine kan fremkalles ved å trykke på muskler i nakken eller skuldrene så er det nok dette det dreier seg om. Det er ikke sikkert du får kvalmen og svimmelheten ved en slik undersøkelse, siden du befinner deg i en tryggere situasjon.


Hjerneblødning rett innenfor eller utenfor hjernehinnene gir kraftig nakkestivhet og lysømfintlighet i tillegg til hodepinen, kvalmen og oppkastet, men dette kan utarte seg som vage nyanser som kanskje bare en lege klarer å avsløre. Dersom hjerneblødningen skjer inne i selve hjernen vil symptomene være som ved et vanlig hjerneslag.


LES OGSÅ: Hva er hjerneslag og hvordan får man egentlig det?


Når må rytmeforstyrrelser i hjertet utredes?


Smerter i brystet i forbindelse med rytmeforstyrrelse skal utredes. Svimmelhet og kvalme behøver ikke å skyldes rytmeforstyrrelsen, men heller uroen omkring hva det kan dreie seg om, men igjen, jeg kan ikke risikere helsen din ved å beslutte noe herfra. Det som er helt klart er at brystsmerter, besvimelse eller tungpust i forbindelse med brystsmerter skal utredes. Hvor akutt avhenger av hyppigheten av og graden av symptomer, eventuell tidligere hjerte-karsykdom etc.


LES OGSÅ: Hvordan kan jeg vite om hodepinen er alvorlig?


Du nevner å ha diabetes type 1. Jeg antar du måler blodsukkeret ditt i situasjoner som dette for å se at det spesielt ikke er for lavt (føling)?


Du benytter også p-piller. Man skal da være ekstra vár på symptomer lik dette (brystsmerter) da man i sjeldne tilfeller kan få blodpropp av p-piller (spesielt under oppstart eller opphold, eller om man er disponert for det (arvelig blodproppstendens, nylig operert, lenge sittestillende ifm reise, røyking, kreft). Mange som får blodpropp av p-piller ser først en hevelse i en arm eller et ben; hevelsen kan være spent, rød og vond og man har ingen idé hvordan den oppstod, fordi man har jo ikke slått seg. Disse blodproppene kan løsne og sette seg fast i lungen og gi brystsmerter med blodig hoste, eller bare tungpust av lettere grad dersom det bare er små propper som løsner over tid.


En annen leser har tidligere sendt inn et spørsmål omkring blodpropp og her kan det stå nyttig informasjon til deg i innledningen.


I tillegg kan jeg benytte anledningen til å bemerke kolesterolet ditt. Som diabetiker bør totalkolesterolet være under 4,5 og det dårlige kolesterolet (LDL) under 2,5, altså strengere grenser enn for den øvrige delen av befolkningen.


LES OGSÅ: Hva er symptomer og behandling av tett halspulsåre - carotisstenose?


Konklusjon

Her klarer jeg ikke å komme med noen betryggelse. En lege som undersøker deg har imidlertid muligheten til det, på lik linje med at han/hun kan oppdage sykdom hos deg i tide om det skulle være noe galt. For meg høres dette ut som om at du trenger en rask avklaring av hodepinen og en relativt rask avklaring av brystsmertene. Jeg ville lagt dette frem for legevakten per telefon med én gang dersom du føler deg kvikk og rask akkurat nå. Føler du deg dårlig må noen kjøre deg dit (bekjente eller ambulanse). Beklager om jeg skremmer deg. Du har også valgt å sende spørsmålet inn som hastespørsmål, noe som ytterligere signaliserer at det kan være noe som plager deg her og nå.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon