Hva skyldes hodepinen når alle undersøkelser og MR er normale?

Innsendt spørsmål

­Jeg beklager at dette blir litt langt, men jeg vil forsikre meg om at all potensielt relevant informasjon er med.

Jeg starter med å skrive kort om sykdomshistorikken min:
- Helsetilstanden min var veldig bra frem til 2008, da utviklet jeg plutselig pollenallergi, samt at jeg begynte å reagere på diverse frukt og nøtter. Eksempelvis gulrot, eple, kiwi, hasselnøtter. Har i ettertid lært at mange av disse reaksjonene sansynligvis er kryssreaksjoner på pollenallergien.
- Jeg fikk i 2010 en antibiotikakur for en bakteriell infeksjon, etter dette begynte jeg å få diverse plager som uro i bryst, hyppige ekstraslag, smerter rundt om i kroppen, utmattelse og generell sykdomsfølelse. Jeg fikk roet ned plagene mye ved å kutte ut gluten, men jeg har aldri blitt helt kvitt plagene. De kommer og går, tilsynelatende helt vilkårlig.
- Jeg har i flere år vært mye plaget med smerter i korsrygg (hovedsakelig høyre side), samt strålende smerter fra lysk som stråler ned høyre bein. Den strålende smerten kan trigges om jeg roterer hoftene frem samtidig som jeg tar haken ned til brystet. Ingen funn ved MR, jeg har litt skjeve hofter, som sansynligvis er årsaken til disse plagene.

Så til min nåværende situasjon, jeg er en mann på 29 år, og har vært plaget med hodepine i 11 uker.
- Hodepinen startet plutselig, og forsvant aldri.
- Jeg har tidligere svært sjeldent hatt hodepine.
- Hodepinen befinner seg hovedsakelig i bakhodet, men får også smerter på begge sider av hodet (over ørene).
- Smertene er 0-6 på en skala fra 0-10, altså ikke overveldende smerter, men utrolig slitsomt.
- Hodepinen er konstant i den grad at jeg kjenner den til enhver tid, men graden av smerte varierer.
- Noen dager våkner jeg av hodepine som roer seg utover dagen, andre dager kan jeg være helt fin frem til hodepinen slår inn på kvelden.
- Noen ganger reagerer jeg på lyder, det er en vanskelig følelse å beskrive, men lyder kan være utrolige slitsomme. Dette kan være alt fra volumet på TV, til folk som snakker vanlig. Dette kan jeg ha uavhengig intensiteten av hodepinen.
- Blir alltid værre om jeg f.eks. nyser. Det blir også værre av generell aktivitet, det har derfor blitt svært lite trening. Selv aktiviteter som sykling gjør at hodepinen forværres.
- Jeg føler meg litt stiv og sliten i nakken, men dette kom en stund etter hodepinen. Fysioterapaut sier at nakken kjennes fin ut.
- Har vært hos kiropraktor, fysioterapaut og osteopat, alle delte samme oppfatning om at det ikke korrelerte med de klassiske symptomene for spenningshodepine eller migrene. Jeg går nå alikevel 2 dager i uken til fysioterapaut.
- Har forsøkt Paracet, Ibux og Paralgin Forte uten at hjelper nevneverdig, det kan i beste fall virke litt formildende. Tar forøvrig svært sjeltent smertestillende.
- Jeg har vært hos optiker for å sjekke synet, perfekt syn.
- Ingen spesielle ting i livssituasjon som skulle tilsi at det er utløst av stress eller psyke.
- Ingen funn på MR eller blodprøver.


Lege har skrevet ut resept på Sarotex, jeg skal øke dose med én tablett per uke. Jeg er nå på uke 3, og tar da altså 3 tabletter hver kveld. Jeg vet ikke om det har hjulpet, om det har hjulpet så er det i liten grad. Jeg føler meg litt sløvere, og smertene føles muligens litt mindre intense.

Det har vart i snart 3 måneder nå, og ser ikke ut til å gi seg. Jeg begynner å bli desperat, det er så utrolig hemmende, og jeg er så ufattelig sliten av hodepinen. Det er åpenbart noe som utløser hodepinen, men det ser ikke ut til å være så lett å finne ut hva. Når jeg leser om symptomene mine på nettet så står det bare at jeg bør kontakte lege, men legen har altså ikke funnet noe.

Har du noe tips til hva annet jeg kan gjøre? Har jeg noen grunn til å være bekymret?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. desember 2015, klokken 21:54

Allergi, kryssallergi, lumbago og antibiotikakur. Dette er symptomer og tiltak jeg ikke setter i forbindelse med hodepinen din.


MR er normalt og din unge alder og gode allmenntilstand er gode faktorer med tanke på alvorlig sykdom.


Dette er altså ikke blødning, hjernehinnebetennelse, verkebyll i hjernen,  grønn stær, svulst eller redusert blodsirkulasjon (drypp/infarkt). Jeg tar det for gitt at dere har målt blodtrykket!?


Det er sannsynligvis ikke nødvendig, men i noen tilfeller tas bikder av hjernens bakre sirkulasjon og ultralyd av halskarene (vertebralis- og karotisblodårene respektive).


Ved samtidige leddsmerter eller uttalt kraftsvikt og tretthet hender det man tar vevsprøve av tinningspulsåren, spesielt dersom senkningen er svært høy. Dette med tanke på temporal arteritt.


Overveiende sannsynlig er årsaken å finne på utsiden av kraniet. Personlig synes jeg overhodet ikke migrene kan utelukkes. Du blir satt ut av drift, er lydømfintlig og blir du i tillegg kvalm er hodepinen nesten 100 sikkert en migrene. Jeg tror jeg ville forsøkt migrenebehandling i tillegg til å fortsette med fysikalsk behandling.


Andre ting som må vurderes er bihulebetennelse, men  det pleier ikke å være sp vanskelig å avklare den biten. Man ser det ikke på MR-et du tok, man må ta CT og av bihulene spesifikt. Det ligger bihuler inne i hidet også og ikke bare bak kjeve- og panneben. Det kan stemme overens med en bihulebetennelse (sinusitt) det at du opplever forverring ved hoste.


Synsfeil og grønn stær har optikeren utelukket. Mellomørebetennelse skulle dere nok ha klart å finne ut av.


Tannnstatus og tilstanden til kjeveleddet bør vurderes, men med den lokalisasjonen du angir så er det nok lite sannsynlig at man finner noen forklaring deri.


Til sist skal nevnes at nerveinnklemningssyndromer kan være årsaken. Ikke innklemning av ansiktsnervene trigeminalis og glossofaryngeus, men av cervikale nervene C2 og C3. Sansefibre fra bakhodet og området omkring ørene smetter inn i nakken mellom 2. og 3. nakkevirvel. Dere kan derfor også vurdere MR av nakken. Jeg vet fysikalske behandlere er interessert i funksjonsrøntgen av nakken også, som får med seg beskrivelse av de øverste nakkevirvlene og deres posisjon og bevegelighet.


Det svaret du minst vil høre om er depresjon og somatiseringstilstand, dvs psyke som slår ut som fysiske symptomer. Dette er slettes ikke de minst vanlige årsakene, gitt at man ikke finner annen forklaring. Du ville i så fall ikke være første som "benekter" eller ikke ser stresset du står i. Langt der i fra.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon